A day to remember… 15/8 [ACCEPT]

0
523
Accept












Accept

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Blind Rage” – ACCEPT
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2014
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Andy Sneap
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Φωνητικά – Mark Tornillo
Κιθάρες – Wolf Hoffmann/Herman Frank
Μπάσο – Peter Baltes
Drums – Stefan Schwarzmann

Οι ACCEPT, θα είναι για πάντα ένα από αυτά τα συγκροτήματα που αποτελούν τις «κολώνες» του heavy metal οικοδομήματος. Όταν το 2010 επανήλθαν δισκογραφικά, μετά από 14 χρόνια απουσίας, σίγουρα όλοι θα ήταν πολύ περίεργοι για το τελικό αποτέλεσμα, πόσο μάλλον όταν το μικρόφωνο θα κρατούσε ένας μουσικός που θα έκανε το δισκογραφικό του, ντεμπούτο μαζί τους. Το “Blood of nation” που κυκλοφόρησε εκείνη την χρονιά, νομίζω ότι με την ποιότητα που είχε, «έκλεισε» πολλά στόματα των όποιων αμφισβητιών του γκρουπ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και αφού είχε ήδη μεσολαβήσει άλλη μια πολύ αξιόλογη δουλειά, το “Stalingrad”, η 14η δισκογραφική τους κίνηση με τίτλο “Blind rage” έχοντας χρωματικά ένα από τα πιο «χτυπητά» εξώφυλλα της καριέρας τους, θα έπαιρνε την θέση της στα ράφια των δισκοπωλείων.

Όσοι παρακολουθούσαν στενά τους ACCEPT, είχαν καταλάβει ότι το συγκρότημα είχε ξεκινήσει μια δεύτερη καριέρα. Απόδειξη οι πολύ καλές συνθέσεις που είχαν και οι δυο δουλειές τους μετά την επαναδραστηριοποίησή τους. Έτσι λογικά σκεπτόμενοι, ήθελαν απλά να ανακαλύψουν το πλήθος των τραγουδιών που θα διέγειραν και πάλι τις αισθήσεις των υγιώς σκεπτόμενων οπαδών.

Οι ACCEPT μετά την επανένωσή τους, με την πολύτιμη βοήθεια του Andy Sneap, που ανέλαβε τον ρόλο του παραγωγού των άλμπουμ τους, δημιούργησαν τραγούδια που ναι μεν είχαν όλα τα trademarks του ήχου που τους είχαν καθιερώσει, παράλληλα όμως υπήρχε διάχυτη και μια παραπάνω ηχητική δυναμική σχετικά με τα πρώτα χρόνια της δισκογραφικής τους παρουσίας. Έτσι δημιουργήσαν ένα μουσικό και ηχητικό μοτίβο, στα οποία «πάταγαν» σε κάθε δουλειά, και τα επανέλαβαν και στην τότε καινούργια.

Στο “Blind rage”, ακολουθήθηκε πιστά η συνταγή των τότε πρόσφατων παρελθοντικών ετών. Ότι ακριβώς είχαν γνωρίσει οι ακροατές από το συγκρότημα, τηρήθηκε στο έπακρο και έτσι το άλμπουμ πήρε επάξια την σκυτάλη από την προηγουμένη δουλειά. Το κάθε τραγούδι, είχε αυτό το ένα (κυρίως) χαρακτηριστικό στακάτο ριφ πάνω στο οποίο ήταν «χτισμένη» όλη η σύνθεση. Υπήρχαν οι catchy μελωδίες στην κιθάρα και στις φωνητικές γραμμές, ειδικά στα χορωδιακά μέρη που «μύριζαν» ACCEPT από μακριά, τα ρεφραίν που σε έκαναν να τα τραγουδάς, κάποια συνεχώς, και μια συνεχής ξεσηκωτική διάθεση σε κάθε σημείο του δίσκου, με συνθέσεις που κινούνταν κυρίως σε πιο mid-tempo ρυθμούς, αλλά και άλλες, μετρημένες σε λιγότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού, που ο μετρονόμος «έτρεχε» πιο γρήγορα.

Οι ACCEPT, για άλλη μια δισκογραφική τους κυκλοφορία, «έφτιαξαν» τραγούδια, άμεσα στο κοινό, χωρίς μουσικούς φανφαρονισμούς και πειραματισμούς, τα οποία, ακόμα και με λίγες, αλλά ουσιαστικές ακροάσεις, έγερναν εύκολα και γρήγορα την ζυγαριά προς τον άκρατο ενθουσιασμό και τα συναισθήματα χαράς, για το άκρως ποιοτικό ηχητικό αποτέλεσμα. Οι Tornillo/Hoffmann/Baltes κατάφεραν να χαρίσουν στο κοινό τραγούδια που θα συνοδεύουν άπλετες ώρες ακροατών των οπαδών. Σαφώς τα τραγούδια ήθελαν τον χρόνο εξοικείωσής τους με τον ακροατή, όταν όμως αυτό συνέβαινε, στον καθένα, θα του «έμειναν», πολλά από αυτά.

Αυτός ήταν άλλος ένας από τους λόγους που κάθε δίσκος των ACCEPT χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Για τον κάθε οπαδό η εκάστοτε δισκογραφική τους κίνηση έχει διαφορετική θέση στην καρδιά του, κάτι άκρως κατανοητό αφού το προσωπικό γούστο πάντα ποικίλλει. Το group όμως έχει αυτή την μαγική ικανότητα να κρατάει το όνομα του «ζεστό» στον κόσμο, με τις συνθέσεις που εμπεριέχονται σε κάθε δουλειά. Κάπως έτσι και το “Blind rage”, βάση τελικού αποτελέσματος τραγουδιών, θα ήταν άλλο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα γραφής, ενός συγκροτήματος, το οποίο με σταθερά δισκογραφικά βήματα, όταν το αποφασίσει, μας χαρίζει δουλείες που τιμούν περίτρανα την φήμη και αίγλη που έχουν, και που μας απασχολούν για πολύ μεγάλα διαστήματα, ικανοποιώντας στο έπακρο κάθε μουσική επιθυμία του heavy metal ακροατή.

Did you know that:

–  Το άλμπουμ θα ήταν το τελευταίο των Herman Frank και Stefan Schwarzmann αφού και οι δυο αποχωρήσαν τον Δεκέμβριο του 2014.

– Το “Blind rage” αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει στις 18 Ιουλίου, κάτι που τελικά δεν έγινε.

–  Στο κιθαριστικό solo “Final journey”, χρησιμοποιείται το θέμα του “Morning mood” Edvard Grieg.

–  O Gregory Heaney του διαδικτυακού site AllMusic, δήλωσε: «Το άλμπουμ είναι σαν ένας σκύλος φύλακας με κοντό λουρί. Συγκρατημένος, αλλά και πάλι επικίνδυνος, σαν ανά πάσα στιγμή τα πράγματα να μπορούσαν να χαλάσουν και να ξεφύγουν από τον έλεγχο».

–  Το άλμπουμ έκανε ντεμπούτο στα Γερμανικά charts, δίνοντας στο συγκρότημα το πρώτο Νο 1 της καριέρας του. Έγινε επίσης Νο 1 στη Φινλανδία και Νο35 στο Billboard 200, δίνοντας στο group την υψηλότερη θέση στα charts στην Αμερική.

–  Ο εν λόγω δίσκος, ανακηρύχθηκε καλύτερο Heavy Metal/Melodic Album του 2014 στο site https://metalstorm.net

–  H Ιαπωνική έκδοση του δίσκου έχει σαν bonus το “Thrown to the wolves” και η περιορισμένη digipack έκδοση την ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος, στις 12 Απριλίου του 2013 στο Teatro Caupolicán, του Σαντιάγο Χιλής σε DVD.

–  Μέχρι και σήμερα, το “Blind rage”, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων εκδόσεων του άλμπουμ, απ’ όλα μετά την επαναδραστηριοποίηση τους.

Θοδωρής Μηνιάτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here