A Day To Remember… 16/04 [BATHORY]

0
146

OΝΟΜΑ ALBUM: ”Hammerheart” – BATHORY

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990

ΕΤΑΙΡΙΑ: Noise

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Boss Forsberg – Quorthon

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ

Φωνητικά, Κιθάρες, Πλήκτρα, Synthesizers, Special effects – Quorthon

Μπάσο – Kothaar

Τύμπανα – Vvornth

Πολύ αγαπημένη περίπτωση ήταν ανέκαθεν για εμένα οι BATHORY ή αλλιώς, για να το πω σωστά, ο Thomas Borje Forsberg ή απλά Quorthon. Ανήσυχος μουσικός νους, με δική του φιλοσοφία και προσέγγιση, κατάφερε, μέσα στα μόλις 38 χρόνια που πρόλαβε να ζήσει, να είναι η βασική επιρροή για το Σκανδιναβικό black metal, ορίζοντας τα βήματα αυτού και εν συνεχεία να δώσει σάρκα και οστά στο Viking metal, ενώ δεν αγχώθηκε να πειραματιστεί και με το thrash, με λιγότερη επιτυχία αλλά δεν έχει σημασία αυτό.

Ο σπουδαίος, κατ’ εμέ, αυτός μουσικός νους Quorthon, πριν από 30 χρόνια εν έτει 1990 κυκλοφορεί την πέμπτη δουλειά των δικών του BATHORY, τίτλος αυτής ”Hammerheart”. Από την προηγούμενη εξαιρετική δουλειά τους ”Blood, Fire, Death” ο Σουηδός είχε δείξει την διάθεση του να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και να βαδίσει σε άλλα μουσικά μονοπάτια. Εκεί, μολονότι η βάση του ήχου της μπάντας ήταν το black metal, είχαν ήδη κάνει την εμφάνιση τους κάποια δείγματα Viking metal, καθώς οι στίχοι άφηναν πίσω το σατανιστικό περιεχόμενο και άρχισαν να εστιάζουν σε πιο επικά θέματα, να αφηγούνται μάχες και να αντλούν έμπνευση από το ένδοξο παρελθόν των προγόνων του, ενώ και οι συνθέσεις είχαν γίνει πιο μακροσκελείς και επικές. Στο ”Hammerheart”, λοιπόν, βρίσκουμε τις καινοτομίες που εισήχθησαν δύο χρόνια νωρίτερα να εδραιώνονται πλέον, αποκτώντας τον βασικό ρόλο στη μουσική των BATHORY. Τα black metal στοιχεία ελαχιστοποιούνται και η έμφαση δίνεται κατά βάση σε mid και low tempo ταχύτητες, στην Viking θεματολογία και στην δημιουργία άκρως επικής ατμόσφαιρας. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο προτέρημα του δίσκου καθώς η συναρπαστική ατμόσφαιρα, το αίσθημα έντασης και η αύρα που αποπνέει το άλμπουμ σε κάθε σχεδόν δευτερόλεπτο των 55 και κάτι λεπτών της διάρκειας του, είναι στοιχεία που καθηλώνουν τον ακροατή και κάνουν το όλο πόνημα ξεχωριστό.

Οι επτά συνθέσεις που αποτελούν τον δίσκο, αφήνω στην άκρη το αχρείαστο outro στο τέλος, καταφέρνουν να σε οδηγούν σε ένα υπέροχο και φανταστικό μουσικό ταξίδι, νιώθοντας πολλές φορές πως βρίσκεσαι πάνω σε ένα Drakkar που σκίζει τα νερά της θάλασσας για να σε οδηγήσει μέσα σε μια επική περιπέτεια. Σε αυτό συνεισφέρουν οι υπέροχες,  απλές αλλά τόσο κολληματικές σε γενικές γραμμές κιθαριστικές μελωδίες και riffs, τα ακουστικά μέρη στα οποία όμως δεν χάνεται ο επικός και αρχέγονος χαρακτήρας της μουσικής, τα σωστά τοποθετημένα λιτά και απέριττα πλήκτρα που προσδίδουν έναν πομπώδη τόνο καθώς και οι διάφοροι φυσικοί ήχοι από άλογα, πουλιά, αέρα κλπ. που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τόσο στις προηγούμενες όσο και στις επόμενες δουλειές τους οι BATHORY. Τέλος πολύ σημαντικό στοιχείο είναι και τα φωνητικά του Quorthon, που κινούνται τόσο σε καθαρά όσο και σε πιο βραχνά μονοπάτια, διατηρώντας όμως πάντα την ένταση που χρειάζονται τα κομμάτια. Μεταξύ μας τώρα φάλτσα, παράφωνα, περίεργα (?), ό,τι και να πει κανείς δεν θα είναι ψέμα για την φωνή του Quorthon, όμως τόσο το ιδιαίτερο στυλ του, όσο και το πάθος και η ένταση που βγάζει στα φωνητικά του σου δίνουν την εντύπωση ότι ακόμα και έναν σούπερ τραγουδιστή να έβαζε να τα πει, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να βγάλει το τόσο ταιριαστό ύφος και την ατμόσφαιρα αυτό που ο ίδιος είχε σκεφτεί για την μουσική του. Πραγματικά, σε αυτόν τον τομέα είναι ίσως από τις πιο κλασικές love or hate φωνές που έχουν υπάρξει στον χώρο του metal.

Ο ίδιος αναλαμβάνει φυσικά, ως συνήθως, τόσο τις κιθάρες όσο και την παραγωγή του δίσκου μαζί με τον πατέρα του Boss Forsberg, που σταθερά, όπως σε όλους τους δίσκους των BATHORY, έχει έναν ακατέργαστο χαρακτήρα, κάτι που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα ευνοούσε το τελικό αποτέλεσμα, όμως στο ”Hammerheart”, όπως και σε άλλες δουλειές της μπάντας, έχει έναν μαγικό τρόπο, να κάνει τα μειονεκτήματά του να λειτουργούν υπέρ του. Τα τύμπανα και το μπάσο που συγκροτούν το πομπώδες και σκληρό rhythm section αποδίδονται στα ονόματα Vvornth και Kothaar. Αυτοί, όπως έχει ειπωθεί, δεν ήταν συγκεκριμένοι μουσικοί αλλά διάφοροι που συμμετείχαν στους δίσκους της μπάντας, η οποία επειδή δεν είχε πλην του ηγέτη της σταθερά μέλη, προσέδιδε τα δυο συγκεκριμένα ονόματα για να μην φαίνονται ως σχήμα του ενός. Επίσης υπάρχει και η άποψη ότι όλα τα όργανα τα έπαιζε ο ίδιος ο Quorthon και πολύ απλά έβαζε αυτά τα δυο ονόματα για το ξεκάρφωμα, που λένε.

Κλείνοντας σιγά σιγά, το ”Hammerheart” είναι τόσο δεμένος δίσκος που, γενικά, δεν νομίζω ότι υστερεί κάποιο κομμάτι, όμως δεν μπορεί κανείς να μην σταθεί στα ”Shores in flames”, ”Baptized in fire and ice”, ”Father to son” και στο έπος ”One road to Asa Bay” που ήταν και το μοναδικό βίντεο που γυρίστηκε για τον δίσκο.  Τέλος να πούμε πως το ”Hammerheart” μνημονεύεται μέχρι σήμερα και προφανώς θα συνεχίσει, και όχι άδικα, για το καινοτόμο στυλ του και για το γεγονός πως υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος του είδους. Όσοι θέλετε να θυμηθείτε ή δεν γνωρίζεται πως και ποιος υπήρξε επί της ουσίας ο διαμορφωτής του Viking metal, αυτός ο δίσκος του Quorthon και των BATHORY τα εξηγεί ωραία. Καλή ακρόαση και να είστε όλοι ασφαλείς και με υγεία πάνω από όλα.

Did you know that:

– Το υπέροχο εξώφυλλο του δίσκου είναι μέρος από τον πίνακα του Άγγλου Βικτωριανού ζωγράφου Sir Frank Dicksee, που έχει το όνομα ”The Funeral of a Viking”, 1893. Να πούμε δε πως ο Quorthon είχε δηλώσει, πως το εξώφυλλο αυτό ήταν η αιτία που ο κόσμος κατέταξε τους Bathory ως Viking metal συγκρότημα, αν και οι ίδιοι ποτέ δεν αποκαλούσαν έτσι αυτό που έκαναν.

– Χρονολογικά το ”Hammerheart” θα ήταν ο δεύτερος δίσκος των BATHORY που θα κινούταν στα Viking μονοπάτια. Ο πρώτος θα ήταν το ”Blood on ice”, το οποίο μολονότι είχε ηχογραφηθεί το 1989 τελικά κυκλοφόρησε το 1996 και αφού πρώτα επανεπεξεργάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Quorthon. Ο λόγος που δεν κυκλοφόρησε ήταν πως ο δημιουργός του θεωρούσε πολύ μεγάλη και απότομη την αλλαγή κατεύθυνσης από τα black στα folk Viking μονοπάτια και δεν ήξερε πως θα αντιδράσει το κοινό τους σε αυτήν την αλλαγή.

– Στις Lino Lakes στη Μιννεσότα, Η.Π.Α., βρίσκεται το ζυθοποιείο HammerHeart Brewing Co., που εμπνεύστηκε την επωνυμία του από τον συγκεκριμένο δίσκο. Σύμφωνα με τον συν-ιδρυτή Nathaniel Chapman “ Όλα τα ονόματα των προϊόντων μας είναι εμπνευσμένα από τις Νορβηγικές λαϊκές παραδόσεις και θέλουμε να κρατήσουμε αυτήν τη στάση.’’ Η θεματολογία του ζυθοποιείου και των προϊόντων του επικεντρώνεται στη Νορβηγική και Κέλτικη μυθολογία και το heavy metal.

Παναγιώτης ”The Unknown Force” Γιώτας