A day to remember… 16/1 [TAD MOROSE]

0
189

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Matters Of The Dark” – TAD MOROSE   
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2002
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Century Media  
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tad Morose
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: 
Φωνητικά – Urban Breed

Κιθάρες – Christer Andersson/Daniel Olsson
Μπάσο – Anders Modd
Drums – Peter Moren
Πλήκτρα – Daniel Olsson

Υπάρχουν κάποια συγκροτήματα, τα οποία δυστυχώς, παρόλο που κυκλοφορούν πολύ ποιοτικά albums, δεν έχουν κάνει την επιτυχία που θα τους άξιζε. Ένα από αυτά είναι σίγουρα και οι Σουηδοί TAD MOROSE, οι οποίοι μας πρωτοσυστήθηκαν το 1993, με την παρθενική τους δουλειά “Leaving the past behind”. Και αυτή αλλά και η επόμενη “Sender of thoughts” το 1995, είχαν αρκετά progressive/power στοιχεία, που ήταν σημείο των καιρών, αφού groups όπως οι ELDRITCH, THRESHOLD, ELEGY και CONCEPTION, είχαν κάνει άτυπα ένα μουσικό ρεύμα.

Στην τρίτη δουλειά τους με τίτλο “A mended rhyme”, το μουσικό/ηχητικό στυλ έκφρασης τους «βάρυνε» λίγο και έτσι ο ακροατής θα έβρισκε και στοιχεία από group όπως οι MORGANA LEFAY ή οι MEMORY GARDEN, αφού μπόλιασαν στην μουσική τους και πιο doom στοιχεία. Στην αρχή του millennium, το “Undead”, θα γινόταν μέχρι τότε το καλύτερο album τους, αφού εκτός των παραπάνω στοιχείων έβαλαν και κάποια πιο συμφωνικά, και έτσι το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Αν και Ευρωπαίοι, λοξοκοιτούσαν μουσικά και την Αμερική. Όσοι ασχολούνταν ακόμα μαζί τους, είτε όσοι τους ανακάλυψαν το 2000, θα άκουγαν ένα group που θα έφερνε στο μυαλό συγκροτήματα όπως οι ASTRAL DOORS, NOCTURNAL RITES, ICED EARTH, CANDLEMASS εκείνης της εποχής, FATES WARNING των 4 πρώτων δουλειών, QUEENSRYCHE της πρώτης περιόδου, CRIMSON GLORY, VICIOUS RUMORS, SANCTUARY, SAVATAGE, SOLITUDE AETURNUS και λοιπά συναφή groups, αφού οι TAD MOROSE είχαν πολλά κοινά μουσικά χαρακτηριστικά.

Δυο χρόνια μετά, το 2002, το “Matters of the dark”, απλά θα έπαιρνε την σκυτάλη από το “Undead”, και θα δημιουργούσε ένα μουσικό στυλ που «κρατάει» ελαφρώς μέχρι και την πρόσφατη κυκλοφορία τους το 2018. Άλλωστε μια πετυχημένη συνταγή δεν είχε/έχει λόγο να αλλάξει. Ο ακροατής θα άκουγε για άλλον ένα δίσκο, δυναμικές συνθέσεις, με περίσσιο ηχητικό τσαμπουκά που δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να σε αφήσουν ατάραχο, αφού όλος ο δυναμισμός τους, μέσω των ηχείων, «ερχόταν» πάνω σου. Το group, είτε στις πιο mid tempo συνθέσεις, είτε όταν «ανέβαζε» ταχύτητες, είχε ένα τρομερό groove, που σε έκανε να αφοσιωθείς σε κάθε τραγούδι και να μην κάνεις κάτι άλλο. Απλά να πατήσεις το repeat μόλις τέλειωνε το album.

Για μια ακόμα δουλειά, κράτησαν όλο το «στήσιμο» που δημιούργησαν, ηθελημένα ή όχι, από το 2000, ξεκινώντας από το εξώφυλλο που είχε για ακόμα μια φορά πολλές Αιγυπτιακές αναφορές, μέχρι και τις κάθε αυτού συνθέσεις που ακροβατούσαν μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, υιοθετώντας ακράδαντα, μουσικά ιδιώματα όπως το Αμερικανικό power/doom metal ή το Σουηδικό doom metal. Κάθε τραγούδι είχε πολύ καλές μελωδίες, είτε στην μουσική, είτε στον τρόπο που τραγουδούσε ο Urban Breed, μια ιδανική φωνή για να εκφράσει τα κομμάτια του group, αλλά και ρεφρέν που μετά από ακροάσεις, σου είχαν γίνει αρκετά οικεία και τα τραγουδούσες κάθε φορά που θα ασχολιόσουν με το album.

Οι TAD MOROSE, είχαν καταφέρει από την ίδρυση τους και λίγο μετά, παρόλο που σου έφερναν στο μυαλό το στυλ έκφρασης άλλων group, να δημιουργήσουν την δική τους ηχητική ταυτότητα και να μην είναι κλώνοι άλλων. Αυτό είχε/έχει εκτιμηθεί από όλους όσους τους έχουν ανακαλύψει σε κάποια περίοδο της καριέρας τους. Είναι από αυτά τα συγκροτήματα, που αν αρέσκεσαι στα ιδιώματα που καταπιάνονται, άπαξ και τους ακούσεις, «κόλλας» και θέλεις να ακούς τα τραγούδια και τους δίσκους τους. Το “Matters of the dark”, ήταν άλλη μια αξιοπρόσεκτη δουλειά, από ένα σχήμα που όπως προαναφέρθηκε, δεν είχε/έχει την τόση μεγάλη προσοχή όσο τους πρέπει και αξίζει. Αν κάποια ή όλα τα group που έχουν αναφερθεί στις παραπάνω γραμμές σας αρέσει, ψάξτε τα albums των TAD MOROSE, ειδικά από το 2000 και μετά, και θυμηθείτε με, θα σας έρθει αυθόρμητα ένα χαμόγελο ικανοποίησης, αφού θα έχετε βρει άλλο ένα μουσικό διαμάντι να ασχοληθείτε!                           

Did you know that:

  • Στο ομώνυμο τραγούδι, συμπράττει φωνητικά και ο Charles Rytkonen, τραγουδιστής των MORGANA LEFAY/LEFAY
  • To 2019, η Ιταλική δισκογραφική εταιρία NightOfTheVinylDead, που ειδικεύεται σε επανεκδόσεις σε βινύλιο, albums που έχουν κυκλοφορήσει μόνο σε CD, έβγαλε το “Matters of the dark”, και στο format του βινυλίου.

 

Θοδωρής Μηνιάτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here