A Day To Remember… 17/09 [THERION]

0
105

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Sitra Ahra” – THERION

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010

ΕΤΑΙΡΙΑ: Nuclear Blast

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Christofer Johnsson

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Christofer Johnsson – κιθάρες, πλήκτρα, programming

Christian Vidal, Thomas Vikstrom – φωνητικά

Nalle Pahlsson – μπάσο

Johan Koleberg – τύμπανα

 

Ο μύθος των THERION χτίστηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90, όταν αποστασιοποιήθηκαν από τον death metal χαρακτήρα τους, δημιουργώντας ένα μοναδικό ήχο που αφομοίωνε συμφωνική μουσική, χορωδίες και ατμοσφαιρικό heavy metal, με έντονα αποκρυφιστικά στοιχεία. Από το “Lepaca Kliffoth” όμως, είχαν περάσει 15 χρόνια και 10 άλμπουμ πλέον. Η πορεία αυτή δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένη, παρότι οι πειραματισμοί του Christofer Johansson διατηρούσαν την περιέργεια του κοινού τους και πάντα έκρυβαν όμορφες στιγμές.

 

Όπως είχε φανερώσει σταδιακά στις κυκλοφορίες του, ο Johnsson όδευε στον να γράφει ροκ όπερες. Πάντοτε περιπετειώδης στις ιδέες του, ο Σουηδός και στο “Sitra Ahra” προχωρά παραπέρα δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό άλμπουμ, περισσότερο όμως λόγω των στοιχείων που εμπεριέχει, παρά για την επιτυχία με την οποία το κάνει. Δηλαδή, το “Sitra Ahra” συγκεντρώνει όλες τις τάσεις των THERION, με πολλούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες, χορωδίες, συμφωνικά μέρη, σε ρυθμούς heavy metal και ένα στιχουργικό concept που συνεχίζει τις σπουδές του Johansson στον Ιουδαϊσμό, όμως οι ενστάσεις είναι πολλές.

 

Σημαντικότερη ένσταση όλων, είναι η έλλειψη συνοχής στο εγχείρημα αυτό, ενώ παράλληλα με αφήνει παραπονεμένο, πως ενισχύεται η τάση απομάκρυνσης από τον σκληρό ήχο, δίνοντας όλο και λιγότερη έμφαση στις κιθάρες, τα ρεφραίν και την ένταση. Ο όγκος δίδεται περισσότερο από τα πλήκτρα παρά τις παραμορφωμένες κιθάρες. Τώρα, αν υπάρχει ένα δίλεπτο black metal ξέσπασμα (“Din”) στα 61 λεπτά του άλμπουμ, το λες μάλλον… αταίριαστο.

Για κάθε “Unguentum sabbati” που έχει ένα ενδιαφέρον, υπάρχουν άλλα που ακούγονται ξεχειλωμένα, με έλλειψη στόχου και πορείας (βλέπε “Land of Canaan”). Γνωρίζοντας τις αγάπες του Christofer για το progressive rock, καταλαβαίνω την κατεύθυνσή του. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως το πράττει πετυχημένα. Ασύνδετο σε σημεία, υπερβολικά συμφωνικό αλλού, με χορωδίες που μειώνουν την ένταση και με ελάχιστα καλά ριφ, το άλμπουμ δείχνει τους THERION αποπροσανατολισμένους.

 

Οι καλύτερες στιγμές του “Sitra Ahra”, περιορίζονται στο εννιάλεπτο “”Kings of Edom”, το κιθαριστικό “Unguentum sabbati” και το μελαγχολικό “Children of the stone” που κλείνει το άλμπουμ. Το τραγούδι που έγινε και βίντεο, το “Kali Yuga – part III” συνεχίζει από τα δύο μέρη που βρίσκονται στο “Sirius B” του 2004 και είναι εύκολα από τα διασωθέντα του άλμπουμ. Κάποια στιγμή θα ήθελα να ρωτήσω τον ίδιο τον Johnsson αν αποδίδει στην αποτυχία του “Sitra Ahra” την δισκογραφική αποχή των THERION. Άλλωστε, αν εξαιρέσουμε το “Les fleurs du mal” με τις διασκευές Γαλλικών τραγουδιών, το 2012, δεν υπήρξε άλλο άλμπουμ, έως το “Beloved Antichrist” του 2018, όταν τα προηγούμενα 10 χρόνια, είχαν κυκλοφορήσει 5-6 !!!.

 

Did you know that:

• Το “Sitra Ahra” είναι το τέταρτο συνεχόμενο, που βασίζεται σε αρχαίες θρησκείες και πολιτισμούς, μετά τα “Lemuria”, “Serius B”, “Gothic Kabbalah”. Όπως και το τελευταίο, είναι εμπνευσμένο από τον Εβραϊκό μυστικισμό.

• Για άλλη μια φορά έχει αλλάξει η σύνθεση των THERION, με πιο χαρακτηριστική την απουσία του Mats Leven, που είχε κάνει τόσο επιτυχημένη την προηγούμενη κυκλοφορία τους. Βέβαια, ο Thomas Vikstrom (ex-CANDLEMASS) ήταν μια ενδιαφέρουσα προσθήκη. Επίσης συμμετέχει για άλλη μια φορά ο Snowy Shaw, γνωστός από τις θητείες του σε KING DIAMOND, MERCYFUL FATE, MEMENTO MORI, DREAM EVIL, παίζοντας τύμπανα, όμως εδώ εκτελεί χρέη τραγουδιστή!!!

• Η μπάντα έκανε διαγωνισμό, καλώντας οπαδούς να σκηνοθετήσουν και να κινηματογραφήσουν ένα βίντεο για το τραγούδι “Kings of Edom” με τον νικητή, να βλέπει την προσπάθειά του να γίνεται η επίσημη κυκλοφορία για τους THERION.

• Στην περιοδεία που ακολούθησε, χρέη μπασίστα για κάποιες εμφανίσεις είχε ο Waldemar Sorychta. O Πολωνός, εκτός από κιθαρίστας των GRIP INC., είχε τους ENEMY OF THE SUN, ενώ ήταν παραγωγός σε αμέτρητες κυκλοφορίες της Century Media (LACUNA COIL, MOONSPELL, BORKNAGAR, SENTENCED, THE GATHERING, TIAMAT, κλπ).

Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης