A day to remember… 18/2 [KROKUS]

0
158

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Hardware” – KROKUS

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1981

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: BMG Ariola

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: KROKUS

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Marc Storace

Μπάσo – Chris Von Rohr

Κιθάρα – Fernando Von Arb

Κιθάρα – Tommy Kiefer

Drums – Freddy Steady

Νομίζω ότι ούτε ο πιο φανατικός οπαδός των ΚROKUS δεν περίμενε ή είχε απαιτήσεις η αγαπημένη του μπάντα να διαδεχτεί με την ίδια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία τον ογκόλιθο του “Metal Rendez-vous”. Άλλωστε μιλάμε για το δίσκο εκείνο που τοποθέτησε ουσιαστικά τους Ελβετούς στον παγκόσμιο, μουσικό χάρτη. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον ήταν έκδηλο και οι KROKUS το γνώριζαν. Ειδικά οι βασικοί συνθέτες, Von Arb και Von Rohr, δούλεψαν πολύ τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας όσο και στην ηχογράφηση του δίσκου που έγινε στα περίφημα Roundhouse Studios του Λονδίνου το δίμηνο του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1980. Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που οι KROKUS είχαν βρει τα πατήματά τους με το “Metal Rendez-vous” δύσκολα θα απογοήτευαν με τους επόμενους δίσκους. Όπως και έγινε άλλωστε. Ωστόσο, θεωρώ ότι η ιστορία δεν έχει φερθεί ακριβοδίκαια όσον αφορά την υστεροφημία του “Hardware” αφού η επιβλητική σκιά του προκατόχου του αλλά και η κατοπινή επιτυχία του “Headhunter” έχει εξαφανίσει τρόπον τινά το “Hardware”. Αδίκως, αν με ρωτάτε και εξηγούμαι…

Ναι, το “Hardware” υπολείπεται σε ποιότητα σε σχέση με τα προαναφερθέντα κλασικά άλμπουμ των KROKUS. Γεγονός αδιαμφισβήτητο. Όμως μιλάμε για το δίσκο που περιλαμβάνει τα “Easy rocker” (εύκολα το αδερφάκι του “Heatstrokes”) και “Winning man” (μία από τις καλύτερες συνθέσεις των KROKUS με ένα απίστευτο σολάρισμα από πλευράς Von Arb). Επίσης, ο Storace διαθέτει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πειστικότητα σε αυτή τη δεύτερη δουλειά του με τους Ελβετούς ενώ και το κλασικό rhythm section των Von Rohr/Steady αποδεικνύεται ξανά ανεκτίμητης αξίας. Αυτονόητα οι αναφορές στους AC/DC (περιόδου 1976-1978) είναι ολοφάνερες αλλά αυτές έχουν περάσει μέσα από το χωνευτήρι των KROKUS ενώ θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε ότι η παραγωγή είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με ό,τι είχαν παρουσιάσει οι KROKUS μέχρι εκείνου του σημείου.


Προσωπικά, πιστεύω ότι ύστερα από 40 χρόνια, ο κόσμος έχει αρχίσει να αναθεωρεί την αρχική μουδιασμένη άποψη που είχε για το “Hardware” αναδεικνύοντας το ανάμεσα στις κλασικές στιγμές της δισκογραφίας των KROKUS. Η δεκαετία του ‘80 ξεκινούσε ιδανικά για τους Ελβετούς οι οποίοι κατάφεραν να κυκλοφορήσουν μονάχα καλούς –όσο και διαφορετικούς- δίσκους εκείνη την εποχή. Το “Hardware” είναι σίγουρα ένας εξ αυτών.

Did you know that:

  • Ο κιθαρίστας Tommy Kiefer ο οποίος υπήρξε original μέλος των KROKUS αποχώρησε από τη μπάντα μετά από λίγες συναυλίες για την προώθηση του “Hardware”. Η εξάρτηση από την ηρωίνη αποδείχτηκε μοιραία με αποτέλεσμα ο Keifer να φύγει από τη ζωή την παραμονή Χριστουγέννων του 1986.
  • Αν προσέξετε στο οπισθόφυλλο του δίσκου υπάρχει μία κλασική φωτογραφία των KROKUS από εκείνη την περίοδο. Ωστόσο στη λεζάντα της εν λόγω φωτογραφίας αναγράφεται στη σύνθεση και το όνομα του Juerg Naegeli ο οποίος έπαιξε πλήκτρα στο”Hardware” (αν και είναι θαμμένα στη μίξη).
  • To ότι οι KROKUS έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το “Hardware” φάνηκε και από το γεγονός ότι συμπεριέλαβαν δύο κομμάτια από το δίσκο στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους “Adios Amigos Tour” η οποία διακόπηκε απότομα λόγω της πανδημίας. Μιλάμε για τα κομμάτια “Easy rocker” και “Winning man”.

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here