A day to remember… 18/3 [U.D.O.]

0
279
a a a target=" target="_blank"> a a target=" target="_blank"> a

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Rev-Raptor” – U.D.O.
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2011
ΕΤΑΙΡEΙΑ: AFM Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Stefan Kaufmann
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Udo Dirkschneider
Κιθάρες – Stefan Kaufmann, Igor Gianola
Μπάσο – Fitty Wienhold
Τύμπανα – Francesco Jovino

Αν ρωτήσετε τους φανατικούς οπαδούς των U.D.O. ποια είναι η γνώμη τους για το “Rev-Raptor”, είμαι σίγουρος ότι θα εισπράξετε αντικρουόμενες απαντήσεις αν και η οριακή πλειονότητα αυτών μάλλον δεν έχει και την καλύτερη άποψη για το 13ο πόνημα των Γερμανών. Η αλήθεια είναι όμως ότι το “Rev-Raptor” είναι ένα καλό άλμπουμ που περιλαμβάνει μερικές πολύ αξιόλογες συνθετικές στιγμές ενώ και η μπάντα αποδίδει στο έπακρο τις ιδέες του Στρατηγού και του Kaufmann (κυρίως). Ωστόσο, το “Rev-Raptor” έχει και ένα μεγάλο ντεζαβαντάζ που αυτομάτως το καθιστά ως το άτυπο τρίτο και τελευταίο (όπως αποδείχτηκε) μέρος μιας τριλογίας: τη μοντέρνα παραγωγή που ξεκίνησε στο “Mastercutor”, συνεχίστηκε στο “Dominator” και τερμάτισε στο “Rev-Raptor”. Μιλώντας τότε με τον Στρατηγό μου είχε εκφράσει μεν την απόλυτη ικανοποίηση του για το δίσκο αλλά δεν έκρυβε τις επιφυλάξεις του για το πώς ο κόσμος θα υποδεχόταν μία ακόμη μοντέρνα προσέγγιση από τους U.D.O. (“Έπρεπε να ικανοποιήσω το όραμα του Stefan”, μου είχε πει τότε). Και είχε δίκιο.

Ο κόσμος δεν υποδέχτηκε με τον πλέον ιδανικό τρόπο το “Rev-Raptor” αν και η έκπληξη ήρθε με το δεύτερο single του δίσκου: τη μπαλάντα “I give as good as I get”. Μιλάμε για ένα κλασικό U.D.O κομμάτι στο ύφος του “In the darkness” που κέρδισε αμέσως τις καρδιές των οπαδών και μετρίασε κάπως τις όποιες αρνητικές αντιδράσεις. Τα “Leatherhead”, “Rock N’ Roll soldiers”, “Fairy tales of victory” και το ομώνυμο τραγούδι ξεχώρισαν αμέσως και διέσωσαν το δίσκο. Για μένα προσωπικά, το “Rev-Raptor” μπορεί να μην είναι ένα κλασικό U.D.O. άλμπουμ αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερο των δύο προκατόχων του και θεωρώ ότι ύστερα από 10 χρόνια μπορεί να επανεκτιμηθεί η αξία του…χωρίς να πάμε βέβαια στο αντίθετο άκρο, έτσι;


Για την ιστορία αυτό ήταν και το τελευταίο άλμπουμ του Kaufmann σαν επίσημο μέλος των U.D.O. ενώ και ο Gianola λίγο αργότερα αποχώρησε και εκείνος με τη σειρά του. Το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση των δύο αυτών μουσικών αποδείχτηκε δυσαναπλήρωτο τόσο στο εκτελεστικό όσο (κυρίως) στο συνθετικό σκέλος της όλης λειτουργίας του συγκροτήματος. Αφήστε, δε, που η απουσία του Kaufmann ακόμη πονάει…

Did you know that:

  • Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Dirk Huttner. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεργασία του με τους U.D.O…θα ακολουθούσαν πέντε ακόμη.
  • Όπως συνήθιζε τότε η AFM, την κυκλοφορία του δίσκου προετοίμασε το CD single/EP “Leatherhead”. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η εταιρεία ακολουθούσε αυτή την τακτική καθώς μετά ακολούθησαν ειδικές box set κυκλοφορίες και όχι singles.
  • Έχουν βγει κάμποσες εκδόσεις του “Rev-Raptor”. Προτιμήστε τη digipack με τα bonus tracks. Βρίσκεται σχετικά εύκολα.

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here