A day to remember… 2/3 [EUROPE]

0
313
Europe


















Europe

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “War of kings” – EUROPE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2015
ΕΤΑΙΡΙΑ: UDR
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dave Cobb
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Joey Tempest
Κιθάρες –John Norum
Μπάσο – John Leven
Κρουστά – Ian Haugland
Πλήκτρα – Mic Michaeli

Αν υπάρχει ένας δίσκος των EUROPE στην εποχή της επανένωσης τους που αποτελεί σημείο αναφοράς, αυτός είναι αναμφίβολα το “War of kings”. Μετά το απλώς καλό “Bag of bones” που κυκλοφόρησαν το 2012, οι προσδοκίες για το “War of kings” ήταν τεράστιες. Με παραγωγό τον Dave Cobb ο οποίος είναι γνωστός για το φετίχ που έχει με τον αναλογικό τρόπο ηχογράφησης αλλά και οδηγό την λατρεία των μελών του συγκροτήματος για τον πιο κλασσικό rock ήχο με τον οποίον γαλουχήθηκαν τη δεκαετία του ’70, το “War of kings” είναι ένας δίσκος όπου οι EUROPE βγάζουν όλη την ψυχή τους και την αγάπη για την μουσική.

Το συγκρότημα είχε συναντηθεί με τον Cobb στην Σουηδία και συμφώνησαν να ηχογραφήσουν τον δίσκο. Όταν όμως ο Joey Tempest έστειλε τα πρώτα demos που είχε γράψει στο κινητό του, ο Cobb αρνήθηκε να τα ακούσει. Δεν ξέρω αν χρειάστηκε να του τα στείλει σε … κασέτα για να τα ακούσει, το σίγουρο είναι πως τελικά πείστηκε και μάλιστα εντυπωσιάστηκε από το αποτέλεσμα. Ως παραγωγός που θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο, συνεργάστηκε με το συγκρότημα βάζοντας και δικές του πινελιές στα τραγούδια που είχαν ήδη γραφτεί. Ο Cobb είχε συμμετοχή τόσο στη σύνθεση και τους στίχους κάποιων τραγουδιών (“War of kings”, “Praise you”, “Children of the mind”, “Angels (with broken hearts)”) όσο και παίζοντας πλήκτρα στο “Second day”.

Το πρώτο single που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο 2015 είναι το ομότιτλο “War of kings”, ένα τραγούδι σε μεσαίο τέμπο αλλά εξαιρετικό από κάθε άποψη έχοντας μια πιο επική αίσθηση. Άψογη σύνθεση με δυνατότερο σημείο τα φωνητικά του Tempest που ακούγεται καλύτερα από ποτέ περνώντας μια δεύτερη νιότη. Το δεύτερο single, “Days of rock’n’roll”, είναι ένα τραγούδι σήμα κατατεθέν του Tempest που για άλλη μια φορά εκφράζει μουσικά την αγάπη του για τους THIN LIZZY και το είδωλο του Phil Lynott. Σε γενικές γραμμές, ο δίσκος είναι πιο κοντά στον ήχο με τον οποίο μεγάλωσαν τα μέλη του συγκροτήματος αλλά δεν λείπουν και πιο σύγχρονα στοιχεία.

Κάποια από τα τραγούδια υπήρχαν σαν ιδέες από την δεκαετία του ’80 όπως το προαναφερθέν “Days of rock’n’roll”  ή εμπνεύστηκαν από τον τρόπο ζωής του συγκροτήματος τη δεκαετία του ’90 όσο βρίσκονταν στην Αμερική (California 405). Μερικά είναι ιδιαίτερα  συναισθηματικά με κορυφαίο το “Angels (with broken hearts)” στο οποίο ο Cobb άλλαξε τους στίχους όταν κατά την ηχογράφηση πληροφορήθηκαν τον θάνατο του Jack Bruce, τραγουδιστή των CREAM. Η σύνθεση φωνάζει John Norum με την κιθάρα να βγάζει όλο το συναίσθημα που πρέπει σε ένα τραγούδι με θέμα τους αγαπημένους που φεύγουν από κοντά μας.

Αν και το “Last look at Εden” είχε κάποια τραγούδια που προσωπικά βάζω στα καλύτερα που έχει γράψει το συγκρότημα στο δεύτερο πέρασμά του από την μουσική σκηνή, θεωρώ το “War of kings” το πληρέστερο δίσκο της ίδιας περιόδου. Έχει ένταση, έχει μελωδία, έχει συναίσθημα ενώ και το συγκρότημα φαίνεται να το απολαμβάνει και να δίνει το 100% τόσο στιχουργικά όσο κι εκτελεστικά. Αν μπορώ να γκρινιάξω λίγο, θα το κάνω για το εξώφυλλο που προσωπικά δεν το θεωρώ ισάξιο του μουσικού αποτελέσματος. Ασφαλώς και δεν αλλάζει κάτι στην εικόνα μου για τον δίσκο που είναι από τους καλύτερους των Σουηδών rockers.

Did you know that:

  • Το “Days of rock’n’roll” είναι ένα τραγούδι που έγραψε ο Tempest για να περιληφθεί στο “Out of this world”. Μάλιστα είχε και τον ίδιο τίτλο (Out of this world) και ήταν η μεγάλη του ελπίδα για ένα νέο “The final countdown”. Κατά την ηχογράφηση όμως του δίσκου τα μέλη του συγκροτήματος το βρήκαν αδιάφορο και τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Ήταν όμως ο … νονός του άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1988. O Tempest δεν το έβαλε κάτω, το βελτίωσε και τελικά συμπεριλήφθηκε στο “War of kings”.
  • To “War of kings” είναι ένα τραγούδι που θέμα του είναι οι μάχες μεταξύ των Σουηδών, Νορβηγών και Δανών Βίκινγκς. Σκανδιναβικό rock με όλη την σημασία των λέξεων!
  • Ο Tempest απευθύνθηκε για τον σχεδιασμό του εξώφυλλου στον Paul Tippet, έναν καλλιτέχνη στο Λονδίνο που είχε κάνει και το εξώφυλλο του “All hell breaks loose” των BLACK STAR RIDERS. Μάλιστα ο ίδιος ο Tempest δεν ήθελε θεματολόγιο με Vikings, σπαθιά, και μάχες αλλά κάτι πιο συγκεκριμένο και κοντά σε αυτό που τελικά είδαμε. Αν είχαμε κάτι πιο επικό και γιατί όχι πιο κοντά στο εξώφυλλο του “Wings of tomorrow”, θα μιλάγαμε για το απόλυτο έπος!

Νίκος Ανδρέου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here