ONOMA ΑLBUM: “No sacrifice, Νo victory” – HAMMERFALL
ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009
ETAIΡΙΑ: Νuclear Blast
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Charlie Bauerfeind
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Joacim Cans – φωνητικά
Oscar Dronjak – κιθάρες
Anders Johansson – τύμπανα
Fredrik Larsson – μπάσο
Pontus Norgren – κιθάρες
Ξεκίνησαν στα τέλη των 90’s, σε μια εποχή που το κλασσικό heavy metal δεν ήταν στα καλυτέρα του. Με την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους “Glory to the brave” το 1997 πρόσφεραν το φιλί της ζωής στο heavy metal όπως το γνωρίσαμε στα 80’s και η επιτυχία τους συνέβαλε στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το είδος με αποτέλεσμα μια σειρά μπάντες να ξεπεταχθούν από εκεί και έπειτα.
Υπάρχου πολλοί που αποδέχονται τους ΗΑΜΜΕRFALL μόνο για το ντεμπούτο τους, προσωπικά δεν ανήκω σε αυτούς μιας και θεωρώ τα τέσσερα πρώτα album τους εξαιρετικά στο είδος που κινούνται. Το “Νο sacrifice, No victory” είναι ο έβδομος κατά σειρά δίσκος τους και προσωπικά τον συγκαταλέγω στους πιο ενδιαφέροντες της δισκογραφίας τους μαζί με τα τέσσερα πρώτα που προανέφερα. Μουσικά δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτόν τον δίσκο, ο ίδιoς παραγωγός (Charlie Bauerfeind) είναι από πίσω αλλά στις τάξεις του σχήματος έχουμε μια αλλαγή στο line up. Ο αρχικός κιθαρίστας Stefan Elmgren θα αποχωρήσει από το σχήμα καθώς και ο μπασίστας Magnus Rosen. Θα αντικατασταθούν από τους Pontus Norgen (ex-POODLES) και Fredrik Larsson αντίστοιχα, οι οποίοι να αναφέρουμε ότι βρίσκονται μέχρι και σήμερα στην μπάντα.
Τι βρίσκουμε εδώ: Κλασσικά HAMMERFALL τραγούδια που έχουν πλέον πάρει την θέση τους σε κάθε live της μπάντας όπως είναι τα “Any means Nesessary” που ανοίγει τον δίσκο και το ομώνυμο κομμάτι. Δυο mid tempo κομμάτια, δυναμικά που έχουν αυτό το sing along στοιχείο που τα κάνει αγαπητά στιs live εμφανίσεις τους.
Επίσης οι power metal στιγμές δεν μπορούν να λείπουν, εδώ έχουμε κάποια κομμάτια που αποδεικνύουν το ταλέντο των Σουηδών σε αυτό όπως τα “Legion” (εξαιρετικές κιθάρες και τύμπανα, από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου), “Βring the hammer down” (εξαιρετική ερμηνεία εδώ από τον Joacim Cans) , “Something for ages” (φοβερό instrumental κομμάτι που θυμίζει μέχρι και πρώιμους STRATOVARIUS) και “One of a kind” ( από τα πιο όμορφα κομμάτια και αυτό εδώ, με αλλαγές στο ρυθμό του, ένα κομμάτι που δείχνει όλες τις πτυχές των ικανοτήτων τους).
Τα mid tempo κομμάτια όπως τα “Punish and enslaved” και “Ηallowed by my name” είναι αυτά που βρίσκουμε σε κάθε δίσκο του και αυτά που κουβαλούν πάνω τους τις πιο μεγάλες επιρροές τους όπως είναι οι ACCEPT και οι JUDAS PRIEST. Η ικανότητα που διαθέτουν οι HAMMERFALL και είναι και αυτή που τους ξεχωρίζει από τόσους και τόσους ομοϊδεάτες τους είναι να μπορούν να φιλτράρουν τις επιρροές τους με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό που μας παραδίδουν πίσω να έχει το δικό τους στοιχείο, την δική τους ταυτότητα. Kαι τα καταφέρνουν μια χαρά είναι η αλήθεια.
Το “Life is now” είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον κομμάτι και αυτό, το “Between two worlds” που ξεκινά με εκκλησιαστικό όργανο είναι μια πολύ όμορφη, αλά 80’s μπαλάντα και τέλος βρίσκουμε μια διασκευή στο “Μy Sharona” των ΚΝΑCK, μια περίεργη επιλογή κομματιού μιας και μας είχαν συνηθίσει μέχρι τότε σε πιο metal διασκευές.
Eν τέλει, το “No sacrifice,No victory” είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά album της μπάντας, μπορεί να μην στέκεται στην πρώτη γραμμή αλλά διαθέτει ποιότητα και πάνω απ’ όλα ωραίες συνθέσεις. Τώρα που κλείνει και τα δέκα του χρόνια, μπορείτε να το αξιολογήσετε εκ νέου όσοι έχετε την διάθεση για κάτι τέτοιο, και ποιος ξέρει μπορεί να αναθεωρήσετε κιόλας. Όπως είπα και στην αρχή το θεωρώ σαν μια από τις πέντε πιο σημαντικές δουλειές της μπάντας στην μέχρι τώρα πορεία τους.
Did you Know that:
– O νέος μπασίστας της μπάντας μόνο νέος δεν ήταν, μιας και είχε συμμετάσχει στο σχήμα στην περίοδο 1994-1997.
– Στο “Between two worlds”, πλήκτρα παίζει ο Jens Johansson (STRATOVARIUS), αδελφός του ντράμερ Αnders και ηχογραφήθηκε σύμφωνα με τον Anders στην κουζίνα του Timo Kotipelto (STRATOVARIUS).
– To “One of a kind” είναι σύνθεση των Cans, Dronjak και Jesper Stromblad. O τελευταίος είναι ο γνωστός από τους ΙΝ FLAMES, μια εποχή στις αρχές των 90’s μαζί με τον Oscar Dronjak ήταν μαζί στους CEREMONIAL ΟΑΤΗ και τον βρίσκουμε επίσης να συμμετέχει συνθετικά και στα τρία πρώτα albums των ΗΑΜΜΕRFALL.
– Για την ιστορία, το “Μy sharona” των Aμερικανών ΤΗΕ KNACK που κυκλοφόρησε το 1979, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του 1979 στην Αμερική και ήταν για την εταιρία τους την Capitol, το πιο γρήγορο “χρυσό” single μετά το “I want to hold your hand” των BEATLES του 1964.
Γιάννης Παπαευθυμίου