ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Kvelertak” – KVELERTAK
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Indie Recordings
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Kurt Ballou
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Erlend Hjelvik – φωνητικά
Vidar Landa – κιθάρα,
Bjarte Lund Rolland – κιθάρα, πιάνο
Maciek Ofstad – κιθάρα
Marvin Nygaard – μπάσο
Kjetil Gjermundrød – ντραμς
Αυτό που έλειπε από την συλλογή των κειμένων του Rock Hard για τους KVELERATAK, είναι φυσικά το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ, το οποίο έσκασε από το πουθενά πριν από ακριβώς δέκα χρόνια. Όχι ότι δεν ακούσαμε τον κρότο από τον πυρηνικό όλεθρο που προκάλεσε, απλά δεν ήμασταν online. Όπως και να έχει, όλα όσα γράφτηκαν αργότερα στα κείμενα για τα “Meir”, “Nattesferd” και “Splid”, οδηγούν σε αυτή τη πρώτη κυκλοφορία που έφερε τα πάνω κάτω σε όλους τους καθωσπρέπει μεταλλάδες, που δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως ένα σύγχρονο μουσικό σχήμα κατάφερε να μπολιάσει τόσα διαφορετικά στοιχεία σε έναν ενιαίο μείγμα.
Αν είναι κάτι που ξεχωρίζει στη δεκαετία που μας πέρασε, αυτό είναι το fusion μεταξύ των ειδών της μουσικής, όπου διαφορετικοί το heavy στοιχείο μπορεί να μπλέκει με το rock ‘n’ roll (καλή ώρα εδώ), αλλά και η αναβίωση του new retro wave. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με αυτό το ιντριγκαδόρικο black ‘n’ roll, που δανείζεται τις βασικές δομές των κομματιών από τους πρωτοπόρους TURBONEGRO. Βέβαια η θρασύτητα με την οποία έκαναν επιτυχία τραγουδώντας σε μια τόσο αντιεμπορική γλώσσα όπως τα νορβηγικά μόνο σαν θετικό μπορεί να λογιστεί, καθώς ήταν αυτό που τους ξεχώρισε μεμιάς από τον σωρό. Για παράδειγμα, κάτι παρόμοιο προσπάθησαν κι οι BOMBUS, χωρίς όμως να έχουν την ίδια πέραση.
Φυσικά τεράστια ώθηση στη μπάντα έδωσαν και τα γύρω-γύρω από την μουσική. Το εκπληκτικό artwork έχει επιμεληθεί ο περίφημος John Baizley των BARONESS, ενώ την παραγωγή έχει αναλάβει ο τεράστιος Kurt Ballou των CONVERGE.
Πρόκειται για έναν δίσκο που δεν ξεχωρίζεις, όχι απλά κομμάτια, αλλά ούτε φράση του κομματιού. Κάθε σύνθεση στέκεται ξεχωριστή και μοναδική, δημιουργώντας μια συλλογή από κάθε λογής πολύτιμο λίθο της metal σκηνής, καθιστώντας έτσι το πρώτο δίσκο του σχήματος σημείο αναφοράς τόσο για τους ίδιους, όσο και για μια υποκατηγορία all around συγκροτημάτων που δημιουργήθηκαν μετά από αυτούς. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον θεότρελο τύπο που ακούει στο όνομα Erlend Hjelvik, ο οποίος ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο εξ ολοκλήρου την έννοια frontman, τότε ναι, έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια.
Νίκος Ζέρης