A day to remember… 21/3 [QUEENS OF THE STONE AGE]

0
49
Stone Age


















Stone Age

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Lullabies to paralyze” – QUEENS OF THE STONE AGE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2005
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Interscope
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Joe Barresi
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/κιθάρες – Josh Homme
Φωνητικά – Mark Lanegan
Kιθάρες/μπάσο – Troy Van Leeuwen
Drums – Joey Castillo

Με το κόκκινο χαλί της φήμης στρωμένο στα πόδια τους και τα μεγάλα σαλόνια του mainstream rock να παιανίζουν ορθάνοικτα και διαρκώς το όνομα τους σε κάθε επαναλαμβανόμενο, ραδιοφωνικό άκουσμα των “Go with the flow” και “No one knows”, όλα έμοιαζαν ιδανικά για το μέλλον των QUEENS OF THE STONE AGE, έπειτα από την κυκλοφορία του “Songs for the deaf”. Ωστόσο, η απόλυση του μπασίστα και έτερου συνθετικού πυρήνα, Nick Oliveri, έπειτα από την περιοδεία του σχήματος στην Αυστραλία στις αρχές του 2004, με τις κατηγορίες για έλλειψη σεβασμού προς τους οπαδούς αλλά και (πρακτικά) την κακοποιητική του συμπεριφορά έναντι της κοπέλας του Josh Homme, έμελλαν να αποτελέσουν της αρχή του τέλους της εποχής της αθωότητας και να καταδείξουν πως είχαν ήδη συσσωρευτεί αρκετά θέματα εγωισμού και έντασης κάτω από το χαλάκι. Ακολούθως, η επιστροφή του Dave Grohl στους FOO FIGHTERS καθώς η περιορισμένη ανάμειξη του Mark Lanegan, ελέω της προετοιμασίας του έκτου προσωπικού του δίσκου, “Bubblegum”, ήρθαν να βάλουν ακόμα περισσότερα ερωτηματικά δίπλα στην προσδοκία για το επόμενο βήμα.

Αναμενόμενα, λοιπόν, όλο το βάρος έπεσε στις πλάτες του Josh Homme, ο οποίος αποφάσισε αρχικά να πάνε πίσω οι ηχογραφήσεις για το νέο δίσκο και εν συνεχεία κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά εναποθέτοντας τις μάρκες του σε ένα ουσιαστικά καινούργιο line up, απαρτιζόμενο από τους Troy Van Leeuwen (ex-A PERFECT CIRCLE) στην κιθάρα και τα πλήκτρα και Joey Castillo (ex-DANZIG) στα ντραμς, οι οποίοι είχαν μονιμοποιηθεί μετά την συμμετοχή τους στην διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας για την προώθηση του “Songs for the deaf” και πλαισιωμένο επίσης από τον Alain Johannes και ένα σωρό guest συμμετοχές. Ηχογραφημένο στο περίφημο και ιστορικό Sound City του Los Angeles, υπό την επίβλεψη του “Evil Joe” Barresi, που επέστρεφε στην κονσόλα για δεύτερη φορά μετά το ομώνυμο, ντεμπούτο άλμπουμ των QOTSA, το “Lullabies to paralyze” έβαλε το 2005 την μουσική κατεύθυνση της μπάντας σε νέες, στέρεες βάσεις.

Βασιζόμενο σε μια ροή που μοιάζει να ξεδιπλώνεται σαν παιδικό, όσο και στοιχειωτικό παραμύθι, το “Lullabies to paralyze” αυτή τη φορά γέρνει ολοκληρωτικά την πλάστιγγα προς την πλευρά μιας πειραματικής διάθεσης που είχε ιχνηλατηθεί δειλά στο “Songs for the deaf”. To ευθυτενές, σφιχτοδεμένο, γκαραζιάρικο rock που φωνάζει παρόν, ειδικά στην αρχή του δίσκου με τα “Medication” και “Everybody knows that you are insane”, είναι μεν στοιχείο της εξίσωσης αλλά όχι η νόρμα, κάτι που γίνεται αντιληπτό με το μπάσιμο της pop-bluesy αύρας των “Burn the witch” (με τον Billy Gibbons των ΖΖ TOP στην κιθάρα παρακαλώ), “In my head” και “Little sister”. Αδιαμφισβήτητος καθοδηγητής σε φωνητικά, στίχους και στα ρυθμικά μέρη παραμένει φυσικά ο Josh Homme, ειδικά όταν ο πειραματισμός χτυπάει κόκκινο αγγίζοντας κρυμμένες psych χορδές όπως για παράδειγμα στα “Someone’s in the wolf” και “The blood is love”, φροντίζει συγχρόνως να αφήσει επαρκή χώρο στους υπόλοιπους ώστε να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το “I never came” όπου η μπάντα εξελίσσει και σφυρηλατεί το μελωδικό της είδωλο όσο και το παιχνιδιάρικο και ιδρωτικό “You got a killer scene there, man..”, όπου συμμετέχουν στα φωνητικά η Shirley Manson των GARBAGE και η Brody Dalle των DISTILLERS (και μετέπειτα σύζυγος του Homme).

Εκ πρώτης ακροάσεως, το “Lullabies to paralyze” σου δίνει αρκετούς λόγους να στραβομουτσουνιάσεις, αν είσαι από εκείνους τους σκληροπυρηνικούς που γνώρισες και λάτρεψες τους QOTSA από τους πρώτους δυο, χρυσαφένιους δίσκους τους ή αν τέλει νιώθεις, μέχρι και σήμερα, ότι έπιασαν ταβάνι με το “Songs for the deaf”. Στα δικά μου αυτιά παραμένει πάντως ένα πολυσχιδές όσο και υποτιμημένο άλμπουμ, διανθισμένο με ένα μάτσο πολύ καλά κομμάτια που στο πέρασμα του χρόνου έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το ανάστημα τους αλλά και στοιχεία που αποτελούν βάση της νεότερης δισκογραφίας της μπάντας.

Did you know that:

  • Τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του, έφτασε στο νούμερο 5 του Billboard 200, η οποία ήταν και η υψηλότερη θέση που είχε ποτέ η μπάντα στο συγκεκριμένο chart, μέχρι το “…Like clockwork” που έφτασε στο νούμερο 1 τον Ιούλιο του 2013.
  • Στις 20 Δεκεμβρίου του 2005 στο encore της εμφάνισης των QOTSA στο Wiltern Theatre του Los Angeles, ο πρώην συνοδοιπόρος του Homme στους KYUSS, John Garcia, ανέβηκε στην σκηνή για να ερμηνεύσει μαζί με το συγκρότημα τα “Thumb”, “Hurricane” και “Supa Scoopa and Mighty Scoop”.

Πάνος Δρόλιας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here