A day to remember… 21/4 [AUTOPSY]

0
554
Autopsy

Autopsy

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Tourniquets, hacksaws and graves” – AUTOPSY
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2014
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Peaceville
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Adam Munoz
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, drums – Chris Reifert
Κιθάρες – Danny Corrales
Κιθάρες – Eric Cutler
Μπάσο – Joe Allen

Ας είμαστε ειλικρινείς. Κάθε φορά που γράφουμε για τους άρχοντες του τάφου AUTOPSY, είναι χαρά, είναι τιμή και μέγα δέος. Συγκρότημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την αρχή του death metal, το οποίο, ωστόσο, ουδέποτε επαναπαύθηκε στις όποιες δάφνες του, δισκογραφώντας με ποιότητα και τσίπα. Σήμερα πιάνουμε τη περίοδο της επανένωσης τους, από το 2009 και μετά. Συγκεκριμένα, το τρίτο άλμπουμ της επανένωσης που λέγεται “Tourniquets, hacksaws and graves” που βγήκε μια μέρα σαν τη σημερινή πριν 10 ολόκληρα χρόνια. Ακολουθώντας το “Horrific obsession” 7” (2009), το “The tomb within” EP (2010) και τα full-length “Macabre eternal” (2011) και “The headless ritual” (2013) (παραγωγικότατοι, το δίχως άλλο!), το “Tourniquets, hacksaws and graves” μας βρίσκει ενώπιον γνώριμων καταστάσεων λίγο – πολύ.

Εξωφυλλάρα με ατόφια gore αισθητική από τον κύριο Wes Benscoter (είχε κάνει και το “Macabre eternal”), ατόφια παλαιάς κοπής αλλά σοβαρή παραγωγή. Μουσικά, έχουμε λυσσασμένες στιγμές όπως το “Savagery” που ανοίγει το άλμπουμ, το “After the cutting” ή το ομώνυμο, αργόσυρτες στιγμές όπως το “King of flesh ripped” ή το τρομακτικό “The howling dead” με την καθαρή αφήγηση του Reifert στην αρχή. Μια και ανέφερα τον μπροστάρη των AUTOPSY, το πως αυτή η φωνή, μετά από τόσα χρόνια, καταφέρνει να βγαίνει έτσι, είναι αξιοθαύμαστο. Η φωνή του τάφου, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ειδικά οι στιγμές που ακούγεται απλά σαν γκαρίδα, ακούγεται πιο τρομακτική ακόμα. Όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους. Έχουμε ωστόσο δύο στιγμές όπου οι AUTOPSY μας εκπλήσσουν. Το “Forever hungry” όπου τα φωνητικά αναλαμβάνει ο Eric Cutler, δίνοντας μια άλλη, πιο βαθιά χροιά.

Συνήθως είναι περίεργο όταν κάποιος άλλος πλην του κύριου τραγουδιστή παίρνει το μικρόφωνο, αλλά εδώ δούλεψε φουλ, όπως και στο “Running with the goathead” στο “The headless ritual”. Άλλη μια στιγμή που μας εκπλήσσουν, είναι το πιάνο (!!) και η ακουστική κιθάρα (!!!) στο “Deep crimson dreaming” (μέχρι και ο τίτλος είναι διαφορετικός για AUTOPSY). Προλογισμένο από το “All shall bleed” ιντερλούδιο, το εν λόγω κομμάτι, ξεχωρίζει αμέσως, για την ελαφρώς μελαγχολική, απεγνωσμένη αισθητική του, προσφέροντας μας μια μοναδική στιγμή στην ιστορία τους. Πόσο όμορφο όταν μια τόσο “φτασμένη” μπάντα, θέλει ακόμα να κάνει το κάτι διαφορετικό, έστω για ένα κομμάτι, δίνοντας πράγματα στον ακροατή. Αλλά επειδή, AUTOPSY είσαι, να σου η τριπλέτα “Parasitic eye”/”Burial” και το ομώνυμο κομμάτι της μπάντας, να σου θυμίσει ποιοι είναι και γιατί θεωρούνται θρύλοι στο είδος.

Μάλιστα, το ομώνυμο της μπάντας, κάνει στιχουργικά κολλάζ απ’ όλη τη καριέρα τους, οπότε σοφά μπαίνει στο τέλος, σαν να θέλουν να γιορτάσουν το φινάλε ενός ακόμα πολύ καλού δίσκου. 10 χρόνια μετά, η γνώμη μου παραμένει η ίδια. Ένας δίσκος “παλιά μου τέχνη, κόσκινο” από τους βετεράνους του death metal AUTOPSY, που έρχεται κεκτημένη ταχύτητα από τους δύο προκατόχους του. Άμα προτιμάς κάποιον περισσότερο από τον άλλο, είναι καθαρά στο προσωπικό σου γούστο, μια και η ποιότητα είναι σταθερά εκεί. Κάτι τέτοια, κάνουν τα reunion παλιών συγκροτημάτων να έχουν λόγο ύπαρξης και σκοπό, ενώ η χρονική περίοδος στην οποία επέστρεψαν και δισκογραφούν ως και τις μέρες μας οι AUTOPSY, τους έφερε την εκτίμηση που άξιζαν ανέκαθεν στο πολλαπλάσιο, μια και πολλές μπάντες τους χρωστάνε την ύπαρξη τους.

Did you know that?

– Οι AUTOPSY δεν είναι οι πρώτοι που γράψανε κομμάτι με το όνομα της μπάντας τους, σαν φόρο τιμής. Τους πρόλαβαν οι “μαθητές” τους από τη Στοκχόλμη, DISMEMBER, με το “Autopsy” από το “The God that never was” (2006). Μαθητές, οι οποίοι με εκλεκτή παρέα από ENTOMBED, GRAVE και MERCILESS, αποθέωσαν τους AUTOPSY και στα δύο υπέροχα άλμπουμ των MURDER SQUAD.

– O Wes Benscoter, θα επέστρεφε στις δύο τελευταίες, φοβερές δουλειές των AUTOPSY, στο εξώφυλλο (“Morbidity triumphant”, “Ashes, organs, blood and crypts”) παραδίδοντας μας έργα τέχνης έτι μια φορά, προσθέτωντας τα στο εντυπωσιακό βιογραφικό του.

– Ο Adam Munoz είναι παλαιός γνώριμος του Reifert από τις ημέρες των ABSCESS ως παραγωγός, με τη συνεργασία με τους AUTOPSY να καλύπτει από το “Horrific obsession” 7” ως και το “Morbidity triumphant”.

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here