ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Face the heat” – SCORPIONS
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1993
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Mercury
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bruce Fairbairn
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Klaus Meine
Κιθάρα – Rudolf Schenker
Κιθάρα – Matthias Jabs
Μπάσο – Ralph Rieckermann
Drums – Herman Rarebell
Οι περισσότεροι εκεί έξω θεωρούν ότι τα …glory years των SCORPIONS σταματούν με το ανυπέρβλητο “Savage amusement”. Κάποιοι άλλοι φτάνουν μέχρι το “Crazy world” (λόγω κυρίως του εμπορικού εκτοπίσματος του δίσκου με το “Wind of change”). Προσωπικά, ανήκω μάλλον στη μειοψηφία εκείνων που πιστεύουν ότι ο τελευταίος κλασικός –με την απόλυτη έννοια του όρου και σε όλα τα επίπεδα- ήταν το “Face the heat”. Φαντάζομαι ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ακόμη θυμούνται το σοκ που είχαμε πάθει όταν ακούσαμε το riff του “Alien nation” που αποτέλεσε και τον προάγγελο του άλμπουμ. Ήταν σκληρό, κολλητικό και μελωδικό μαζί δείχνοντας τους SCORPIONS απόλυτα προσαρμοσμένους στα μουσικά δρώμενα και δεδομένα της εποχής. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό οφείλουμε να πιστώσουμε στο σπουδαίο παραγωγό Bruce Fairbairn, ο οποίος σα να ήθελε να ζητήσει μία άτυπη συγνώμη που αθέτησε την υπόσχεση του για συνεργασία με τους SCORIONS στο “Crazy world” (αφού η προσφορά των AC/DC ήταν σαφώς πιο δελεαστική) και κατάφερε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των Σκορπιών. Βέβαια και οι Γερμανοί έρχονταν φορτσάτοι από την τεράστια εμπορική επιτυχία του “Wind of change” αλλά ήθελαν ταυτόχρονα να δείξουν ότι ο σκληρός πυρήνας του DNA τους ήταν οι κιθάρες και τα αμιγώς hard rock κομμάτια. Και το “Face the heat” ήταν η ζωντανή απόδειξη…
Πέρα από το προαναφερθέν “Alien nation”, o δίσκος είχε ορισμένους απίστευτους hard rock δυναμίτες προεξέχοντος του “No pain no gain” αλλά και του υποτιμημένου διαμαντιού “Someone to touch”. Βέβαια, άλμπουμ SCORPIONS χωρίς φανταστικές μπαλάντες δεν γίνεται και έτσι τα “Woman” και “Under the same sun” (αμφότερα κυκλοφόρησαν σαν singles) ήταν σχεδόν αυτόματα κλασικά παρά το γεγονός ότι οι SCORPIONS δεν τα τίμησαν στις κατοπινές περιοδείες τους. Τι να πρωτοπαίξεις, όμως; Το “Face the heat” σηματοδότησε κιόλας το τέλος εποχής για τον τεράστιο Herman Rarebell ενώ η παρουσία του νέου μπασίστα Ralph Rieckermann αποδείχτηκε εξαιρετικά βραχύβια. Όπως και να έχει πάντως, η …Αγία Τριάδα των Meine/Schenker/Jabs πέταγε φωτιές και μπορεί να έχουν αφήσει πίσω τους πολύ καλύτερα τραγούδια από το “Unholy alliance” ή το “Taxman woman” αλλά αυτό το γεγονός δεν μειώνει σε τίποτα την ποιότητα του “Face the heat”.
30 χρόνια μετά το “Face the heat” ακούγεται εξαιρετικά επίκαιρο ενώ δεν έχει φθαρεί ούτε κατ’ ελάχιστο από το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Κάτι τελευταίο… Όσοι έχετε καιρό να ακούσετε το άλμπουμ, δώστε του μία ακόμη ευκαιρία. Είμαι σίγουρος ότι θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Οι υπόλοιποι που συνεχίζετε να το ακούτε σε τακτική βάση… πολύ καλά κάνετε!
Did you know that:
- Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου πέρασε και από τη χώρα μας σε μία συναυλία στο γήπεδο του Πανιωνίου με καλεσμένο μάλιστα και τον Michael Schenker.
- Η πρόθεση των Scorpions και της ελληνικής EMI ήταν να γυριστεί το video clip για το “Under the same sun” με πλάνα από το Σούνιο και το Καλλιμάρμαρο. Ωστόσο, όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου τότε ο μακαρίτης Γιάννης Κουτουβός, δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες από το ελληνικό δημόσιο.
- Ο μηχανικός ήχου Erwin Musper, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους SCORPIONS τόσο στο “Crazy world” όσο και στο “Face the heat” θα έβλεπε το ρόλο του να αναβαθμίζεται το 1996 στο “Pure Instinct” καθώς εκεί θα αναλάμβανε χρέη παραγωγού.
Σάκης Νίκας