ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “ReliXIV” – OVERKILL
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2005
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Spitfire Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: OVERKILL
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Bobby “Blitz” Ellsworth
Κιθάρες – Dave Linsk , Derek Tailer
Μπάσο – D.D. Verni
Drums – Tim Mallare
Όσοι με γνωρίζουν έστω και ελάχιστα, ξέρουν πολύ καλά την μεγάλη αγάπη που έχω στα αλάνια του New Jersey, τους θρυλικούς Αμερικανούς thrashers OVERKILL. Πάντα αναφέρομαι σε αυτούς με ενθουσιασμό, σε βαθμό παρεξηγήσεως μάλιστα. Αυτές τις μέρες ειδικά, μετά και την επίσημη ανακοίνωση της συμμετοχής τους στο διήμερο φεστιβάλ του Rock Hard τον Σεπτέμβριο, η αδρεναλίνη μου έχει χτυπήσει κόκκινο! Προτρέχω όμως κι έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας μέχρι τότε. Σήμερα, θα μιλήσουμε για το δέκατο τέταρτο άλμπουμ των OVERKILL που κυκλοφόρησε σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια, το “ReiXIV”.
Αν θελήσουμε να δούμε τα πράγματα όσο το δυνατόν περισσότερο ψυχρά και αντικειμενικά γίνεται, η πιο αμφιλεγόμενη περίοδος των OVERKILL είναι αυτή από το 2000 έως το 2007. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν, χωρίς να είναι κακά, δίχασαν και προβλημάτισαν αρκετά τους οπαδούς. Όλα αυτά μέχρι να κυκλοφορήσει το “Ironbound” το 2010 που σηματοδότησε την επανεκκίνηση της μπάντας. Αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι μια, κακώς, παραγνωρισμένη περίοδος της δισκογραφίας τους, που χρήζει μεγαλύτερης προσοχής. Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα μας το “ReliXIV”.
Το “ReiXIV” χαρακτηρίζεται από όλα εκείνα τα στοιχεία που είχαν οι OVERKILL εκείνη την περίοδο. Περισσότερο groovy, λιγότερο ταχύ, χωρίς όμως να λείπουν τα thrash ξεσπάσματα. Είναι τραχύ, είναι επιθετικό, είναι OVERKILL. Συνθετικά τώρα, υπάρχει μια σχετική ανομοιογένεια καθώς από τη μία υπάρχουν κομματάρες όπως το εναρκτήριο “Within your eyes” που όμως ακολουθείται από τα πολύ κατώτερα “Love” και “Loaded rack”.
Η συνέχεια είναι σαφώς καλύτερη καθώς στο “Bats in the belfry” οι σφυγμοί αρχίζουν να ανεβαίνουν επικίνδυνα και κορυφώνονται στο πιο thrash τραγούδι του δίσκου, το ισοπεδωτικό “A pound of flesh”. Πολύ καλά επίσης και τα “Keeper” και “Wheelz” που ακολουθούν και κρατούν το ενδιαφέρον του ακροατή αμείωτο με τις εξαιρετικές εναλλαγές τους. “The mark” και “Play the ace” για τη συνέχεια, ελαφρώς κατώτερα και αυτά με το δεύτερο να κερδίζει πόντους με το ταχύτατο ξέσπασμα του στο τέλος. Επίλογος με το αυτοβιογραφικό “Old school”, ένα διασκεδαστικό κομμάτι, άκρως συναυλιακό, που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στους οπαδούς και είναι από τα κομμάτια που σχεδόν πάντα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του set list των OVERKILL στα live.
Σαφέστατα, το “ReliXIV” μπορεί να μην είναι από τις πρώτες μου επιλογές όταν θελήσω να ακούσω κάτι από την πλούσια δισκογραφία των OVERKILL, όταν όμως το κάνω, θα ακούσω έναν δίσκο, που, παρά τα ελαττώματα του, θα περάσω πολύ καλά μαζί του. Και αυτό μου αρκεί.
Αργεί ο Σεπτέμβριος….
Did you know that:
- Είναι το τελευταίο άλμπουμ του Tim Mallare με τους OVERKILL. Ο Mallare υπήρξε μέλος της μπάντας από το 1992 και είναι ο μακροβιότερος ντράμερ στην ιστορία των OVERKILL μέχρι στιγμής.
- Η Ιαπωνική έκδοση του άλμπουμ περιλαμβάνει σαν επιπλέον κομμάτι μια live εκτέλεση του “Coma” από το “Horrorscope”, ηχογραφημένη έναν χρόνο πριν.
- Ο τίτλος μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι το δέκατο τέταρτο άλμπουμ των OVERKILL, τυπικά όμως είναι το δέκατο τρίτο full length άλμπουμ τους. Οι OVERKILL όμως υπολογίζουν μέσα και το E.P. “Overkill” του 1985 (άλλοι πάλι υπολογίζουν αντί αυτού το άλμπουμ με τις διασκευές, το “Coverkill” του 1999) οπότε και φτάνουμε στον αριθμό 14!
Θοδωρής Κλώνης