A day to remember… 23/5 [MALEVOLENT CREATION]

0
312
Malevolent
















Malevolent

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Eternal” – MALEVOLENT CREATION
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1995
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Pavement Music
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: MALEVOLENT CREATION
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Μπάσο, φωνητικά – Jason Blachowicz
Κιθάρες – Phil Fasciana
Κιθάρες – Jon Rubin
Drums – Dave Culross

Στο αντίστοιχο κείμενο για το “Stillborn”, είχαμε πει πως οι θρύλοι του Αμερικάνικου death metal MALEVOLENT CREATION, βρέθηκαν σε δεινή θέση, διότι το τότε τρίτο πόνημά τους, δεν είχε πουλήσει τα αναμενόμενα, ως εκ τούτου η Roadrunner τους έδιωξε. Αυτό ώθησε τη μπάντα σε μπόλικες ανακατατάξεις. Ο Brett Hoffman παρελθόν (για πρώτη φορά) από το μικρόφωνο, έφυγε ο Alex Marquez από τα τύμπανα, ο μόνος που έμεινε ήταν ο Jon Rubin των MONSTROSITY. Ευτυχώς, μα ΕΥΤΥΧΩΣ, πίσω από τα δέρματα έκατσε για πρώτη φορά στην ιστορία της μπάντας, ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ Dave Culross. To θέμα ήταν τα φωνητικά. Πως αντικαθιστάς τον Brett Hoffman; Η απάντηση έρχεται στο πρόσωπο του μπασίστα Jason Blachowicz, ο οποίος με την πιο μοντέρνα τσαμπουκαλεμένη χροιά του, θα προσέδιδε μια άλλη φύση στο νέο αυτό κεφάλαιο των MALEVOLENT CREATION.

Υπογραφή στην Pavement Music, ενώ μια μέρα σαν τη σημερινή πριν 30 χρόνια, το τέταρτο άλμπουμ της μπάντας με τίτλο “Eternal”, κυκλοφορεί και οπλοφορεί! Ανανέωση, βία και παρόλα αυτά, ένας από τους μεγαλύτερους σε διάρκεια δίσκους στην ιστορία των Αμερικανών. Το μπάσιμο στο “No salvation” σου δίνει πολύ καλά να καταλάβεις με τι έχεις να κάνεις εδώ. Οι MALEVOLENT CREATION, είναι από αυτά τα συγκροτήματα όχι μόνο στο death metal, αλλά και γενικά που πρέπει να τους αναγνωριστεί η ικανότητα να παραμένουν ποιοτικοί σε υψηλότατο επίπεδο, παρά τα σκαμπανεβάσματα στην σύνθεση τους. Φρέσκο, λυσσασμένο, με δυναμικές που δείχνουν την συνθετική/παικτική κλάση των ανθρώπων που απαρτίζουν τη μπάντα και κυρίως, με κομματάρες που ακόμα τιμώνται στο setlist τους όπως το “Infernal desire”, “Living in fear” και “Tasteful agony”. Ξεχωριστά θέλω να σταθώ στον αδελφικό ύμνο του death metal:

Partners in crime forever
`Til death do us part
Seeking gain for existence
For now we remain blood brothers!

Ένα ρεφρέν, μια γροθιά και “Blood brothers”. Σπάνια βλέπουμε τέτοια κομμάτια στο είδος, αλλά όποτε τα βλέπουμε, είναι τουλάχιστον συγκινητικό το αποτέλεσμα. Άλλη μια επιλογή για το setlist, ως και τις μέρες μας, η σταθερότερη ίσως όλων, ενώ πρόσφατα πήρε το μάτι μου και το “Alliance of war” (ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΕΜΕ). Και όλα αυτά, ντυμένα από το απελπισμένο μα τόσο καταπληκτικό και εμβληματικό πλέον εξώφυλλο του David Bollt, που σου δίνει ακριβώς την ατμόσφαιρα του δίσκου προτού καν πατήσεις play. Να δώσουμε εύσημα στην μπάντα βεβαίως-βεβαίως που ανέλαβε την παραγωγή αυτή τη φορά προσδίδοντας όγκο ισοδύναμο με κατεδάφιση πολυκατοικίας ο οποίος αναδεικνύει όλα τα παιξίματα όπως πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Χώρια που περνάει τη μπάντα στην νέα εποχή από πλευράς παραγωγών, δίχως να θυσιάζει το ύφος της, δημιουργώντας απεναντίας νέες φουρνιές οπαδών (μη σας πω, έχω ανθρώπους υπόψιν που το βάζουν πάνω από τους προκατόχους του!).

Εν κατακλείδι, αυτό που πέτυχε το “Eternal”, που το διατηρεί φρέσκο και λατρεμένο μετά από 30 συναπτά έτη, είναι να ανανεώσει σε τεράστιο βαθμό τους MALEVOLENT CREATION, οι οποίοι σε μια ΠΟΛΥ ζόρικη περίοδο για τους ίδιους θα έβγαιναν νικητές δείχνοντας παραδειγματικό πείσμα, μεγάλη ξεροκεφαλιά και απλά ΩΜΗ ΒΙΑ. Η συνέχεια θα τους έκανε να βγάλουν αδελφό άλμπουμ δύο χρόνια μετά (“In cold blood”), βαρώντας δίχως αύριο. Αυτά είναι όμως, ιστορίες για άλλο κείμενο όταν έρθει η ώρα του!

Did you know that?

– Η εισαγωγή στο ”Unearthly” είναι από την ταινία “Nightmares” (1983), ενώ στο “Alliance of war” από το “Full metal jacket” (1987)

– O ένας από τους δύο δίσκους που τραγουδάει ο Blachowicz, αυτός και ο διάδοχος του. Τελευταίος δίσκος επίσης, με τον Jon Rubin στις κιθάρες. Επιπλέον, πρόκειται για την αρχή της τριάδας στην Pavement Music

– Το καταστροφικό “They breed” είναι εμπνευσμένο στιχουργικά από τις συμπλοκές συμμοριών κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του δίσκου. Η κατάληξη “you f***ing niggers” στους στίχους, ωστόσο, κρίνεται ως τουλάχιστον άστοχη!

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here