A day to remember… 23/9 [KISS]

0
729

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Lick it up”KISS
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:
1983
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
: Polygram/Mercury
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
: Michael James Jackson, Paul Stanley, Gene Simmons
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/Κιθάρα – Paul Stanley
Φωνητικά/Μπάσο – Gene Simmons
Κιθάρα – Vinnie Vincent
Drums – Eric Carr

To 1983 ήταν μία αντικειμενικά καλή χρονιά για τους KISS. Μην ξεχνάμε ότι οι πάλαι ποτέ αδιαφιλονίκητοι ηγέτες στην Αμερική, είχαν διανύσει μία τριετία –τα λεγόμενα «πέτρινα» χρόνια της μπάντας- όπου είδαν τη δημοτικότητά τους να φθίνει επικίνδυνα και τις πωλήσεις των δίσκων να συρρικνώνονται. Την ίδια περίοδο στο Los Angeles αρχίζουν να ξεπηδούν συγκροτήματα που μπορεί μεν να είχαν επηρεαστεί από τους KISS αλλά την ίδια στιγμή τους καθιστούσαν αυτόματα hard rock δεινοσαύρους αφού είχαν ήδη στην πλάτη τους 10 χρόνια καριέρας (μεγάλο νούμερο για τα δεδομένα της εποχής…που να φανταζόμασταν!) και διψήφιο αριθμό δίσκων. Οπότε, χρειάζονταν δραστικά μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση και οι πολυμήχανοι Stanley και Simmons δεν θα τα παρατούσαν τόσο εύκολα.

Ο Stanley είχε πει κάποτε ότι ο κόσμος ακούει συχνά με τα μάτια και συμφωνώ 100% μαζί του. Γιατί, ο προκάτοχος του “Lick it up”, το ογκώδες “Creatures of the night” πέρασε και σχεδόν δεν…ακούμπησε εμπορικά στην Αμερική. Κι όμως δεν είναι λίγοι που θεωρούν το “Creatures…” καλύτερο ή έστω ισάξιο δίσκο με το “Lick it up”. Η ειδοποιός διαφορά ήταν το make-up που πλέον δεν «άγγιζε» το αμερικάνικο ακροατήριο και θεωρούνταν παρωχημένο όσον αφορά στους KISS…παρά το γεγονός ότι σιγά σιγά έπαιρνε σάρκα και οστά με διαφορετική μορφή στο Los Angeles. Μάλιστα, ο Stanley ήθελε από την εποχή του “Creatures…” να παρατήσουν το make-up αλλά ο Simmons είχε διαφορετική άποψη. Τώρα όμως δεν πήγαινε άλλο. Το “Lick it up” κυκλοφόρησε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα με την επίσημη πρεμιέρα να γίνεται στο MTV όπου οι KISS παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά χωρίς make-up, διαφήμισαν το δίσκο και την επερχόμενη περιοδεία ενώ προβλήθηκε και το video για το ομώνυμο κομμάτι που έκανε μεγάλη επιτυχία. Και όλα αυτά σε prime time, κάτι που δεν θα συνέβαινε με τίποτα 2-3 μήνες νωρίτερα.

Ο άνθρωπος που…έσωσε τους KISS –τουλάχιστον αν συμμερίζεστε την άποψη της…σέκτας του Vinnie Vincent- εμφανίζεται για πρώτη φορά επίσημα στο εξώφυλλο του δίσκου και συνυπογράφει όλα σχεδόν τα τραγούδια του “Lick it up”. Το να ξαναπούμε ότι ο Vincent ήταν μεγάλο συνθετικό ταλέντο (αλλά και θεόμουρλος) δεν έχει μεγάλο νόημα. Πόσο μάλλον όταν τα είχε τσουγκρίσει άπειρες φορές με τους Stanley και Simmons. Ωστόσο, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο δίσκο και αυτό δεν μπορεί να περάσει διόλου απαρατήρητο. Οι KISS εμφανίζονται ανανεωμένοι, ο Stanley γράφει ένα από τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας του (“A million to one”), o Simmons βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα (θα την επαναλάμβανε 9 ολόκληρα χρόνια μετά) ενώ η όλη αισθητική του δίσκου «κέρδισε» με τη μία τους φανατικούς οπαδούς των KISS με αποτέλεσμα ο δίσκος να ξεπεράσει με τεράστια άνεση σε πωλήσεις το “Creatures…”. Την αμέσως επόμενη χρονιά οι KISS θα κυκλοφορούσαν τον πιο επιτυχημένο δίσκο της μετά-make up εποχής και οι…δεινόσαυροι του hard rock θα τα κατάφερναν περίφημα και στα 80ς χωρίς να είναι όμως στην κορυφή όπως κάποτε. Για μένα προσωπικά, το “Lick it up” είναι μαζί με το “Revenge” τα αγαπημένα μου άλμπουμ των KISS χωρίς make-up. Ο κοινός παρανομαστής είναι ο Vinnie Vincent. Λέτε να ανήκω στη σέκτα του Vinnie…; Ελπίζω, όχι!

Did you know that:

  • To solo στο εναρκτήριο κομμάτι “Exciter” έπαιξε ο Rick Derringer εν αγνοία (όπως δήλωνε ο ίδιος ο Vinnie Vincent). Η αλήθεια είναι ότι ο παραγωγός Michael James Jackson θεώρησε ότι η αισθητική του Derringer «κόλλαγε» περισσότερο με το τραγούδι.
  • Για μία ακόμη φορά οι Ιάπωνες ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, αφού το εναλλακτικό εξώφυλλο για το “Lick it up” ήταν φανταστικό αν και…παραπλανητικό αφού αποτύπωνε σε αυτό τους KISS με make-up φωτογραφίες και μάλιστα της περιόδου από το “The elder” και το “Creatures of the night”. Βέβαια, αυτό δεν μας εμπόδισε από το να έχουμε εφιάλτες πίσω στη δεκαετία του ‘80 αφού το ψάχναμε για να το αποκτήσουμε και φυσικά δεν το βρίσκαμε!
  • Μπορεί ο Eric Carr να είδε το όνομα του στα writing credits για το “All hell’s breaking loose” αλλά ο ίδιος δήλωνε –λίγα χρόνια μετά- απογοητευμένος καθώς η αρχική ιδέα που είχε για το τραγούδι δεν είχε καμία σχέση με αυτό που τελικά ηχογραφήθηκε. Πιο συγκεκριμένα τα rap φωνητικά ήταν ιδέα του Paul Stanley κάτι που δεν άρεσε στον Eric. Πάντως το κομμάτι κυκλοφόρησε σαν δεύτερο single και έκανε μία σχετική επιτυχία.

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here