ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Invidious dominion” – MALEVOLENT CREATION
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Massacre
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Erik Rutan
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Brett Hoffman
Κιθάρες – Phil Fasciana
Κιθάρες – Gio Geraca
Μπάσο – Jason Blachowicz
Drums – Gus Rios
Πιστότατοι στο ραντεβού τους με τη δισκογραφία αλλά και με τη ποιότητα, οι Φλοριδιανοί MALEVOLENT CREATION, μετά το πολύ καλό “Doomsday X” (2007), που σήμανε την επιστροφή του φυσικού frontman Bret Hoffman, συνεχίζουν τη παράδοση των 3 ετών ανάμεσα σε κυκλοφορίες τους, ετοιμάζοντας τον νέο τους δίσκο, στα πασίγνωστα Mana Recording Studios υπό το μάτι του σπουδαίου Erik Rutan. Έτσι στις 24 Αυγούστου 2010, μέσω της Nuclear Blast στην Αμερική και στις 27, μέσω της Massacre στην Ευρώπη, κυκλοφορούν το ενδέκατο δισκογραφικό πόνημα τους, με τον τίτλο “Invidious dominion”.
Ο δίσκος ξεκινάει με το “United hate” μετά το ατμοσφαιρικό intro, και παρατηρείται ήδη, μια στροφή των MALEVOLENT CREATION στις πρώιμες, πιο old school, και ευθείες εποχές τους. Σκεφτείτε σαν να ακούτε υλικό ορμής “Retribution”, με παραγωγή και αισθητική “The will to kill”. Όπως καταλάβατε από τη περιγραφή αλλά και από τους στίχους του δίσκου, το σήμα εδόθη: “Entering now into his slaughterhouse”. Στο σφαγείο των MALEVOLENT CREATION δεν παίρνονται αιχμάλωτοι, μόνο πτώματα σε τσιγκέλια! Έτσι, για να τα βλέπουν όσοι δε κάθονται καλά. Το πρώτο μισό, φεύγει νερό, με το “Lead spitter” (ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ!), το “Slaughterhouse” (video clip του δίσκου κιόλας), το “Compulsive face breaker” (“Μαλώνεις ρε;” “Μαλώνω!”) και το “Conflict finalized” (το λένε οι άνθρωποι, τελειώσατε!) να παραδίδουν μαθήματα σωστού death metal, στον ενδέκατο ήδη δίσκο της μπάντας.
Στο δεύτερο μισό, διαφοροποιούμαστε, με το “Target rich environment” να χρησιμοποιεί τη μισή του διάρκεια προκειμένου να κόψει ταχύτητα και να εστιάσει στις δυναμικές και στο groove, με την άλλη μισή να τη χρησιμοποιεί για να ρίξει το σωστό, το Αμερικάνικο το ξύλο. Όπως κάνει και το “Antagonized”, με λίγη μελωδία να βρίσκει χώρο στο ανηλεές σφυροκόπημα των Φλοριδιανών. Το “Born again hard” μυρίζει ανοιγμένα κεφάλια σε pit, και το “Corruptor”, κατεβάζει αισθητά τη ταχύτητα χάριν ενός στακάτου εισαγωγικού riff, που κάνει σβέρκους να σπάνε, στο πιο thrash κομμάτι του δίσκου. Δίσκος, ο οποίος κλείνει με το ομώνυμο κομμάτι, που συνοψίζει/συγυρίζει/καθαρίζει τα συντρίμμια που άφησε το υπόλοιπο άλμπουμ, έτσι, για να μη ξεχνάμε τι δίσκο ακούμε και ποιου συγκροτήματος.
Ένα αρτιότατο δείγμα παραδοσιακού αλλά μοντέρνου death metal ξεχύνεται από τα ηχεία μας στα 36 λεπτά διάρκειας του “Invidious dominion”. 10 χρόνια μετά, παραμένει μια άξια προσθήκη στο δισκογραφία των MALEVOLENT CREATION, δείχνοντας πως ο παλιός είναι αλλιώς, και πως ακόμα και μετά από 20 χρόνια στη πιάτσα, βρίσκει τρόπους να διατηρείται φρέσκος, επίκαιρος και πάνω από όλα ζωντανός! Άλλωστε, “no one can destroy this Malevolent Creation!”
Did you know that?
– Ο δίσκος παραμένει ο προτελευταίος όπου οι Αμερικανοί θα είχαν αυτή τη σύνθεση, μια και μετά το πέρας της περιοδείας του 2015 με τους GRAVE για τη προώθηση του διαδόχου του παρόντος δίσκου (“Dead man’s path”) όλη η μπάντα θα αποχωρήσει για οικονομικούς λόγους, αφήνοντας μόνο του το ιδρυτικό μέλος, Phil Fasciana. To ότι ανέκαμψε από το στραπάτσο, και κατάφερε να μας παραδώσει το “The 13th beast”, είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστο και φυσικά αξιέπαινο, βάσει ποιότητας του δίσκου.
– Guest solo στο τελευταίο, ομώνυμο κομμάτι, παίζει ο Jerry Mortellaro (με θητεία στους DIABOLIC και RESURRECTION για τους γνώστες του είδους).
– Δεύτερος δίσκος με την Nuclear Blast, μια και για τον επόμενο δίσκο οι MALEVOLENT CREATION θα υπογράψουν με την έτερη μεγάλη εταιρεία Century Media. Μια συνεργασία, που ήδη μετρά 2 δίσκους, πάει ολοταχώς για τον τρίτο.
Γιάννης Σαββίδης