ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Αpocalyptica”- APOCALYPTICA
ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2005
ETAIΡΙΑ: Universal
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: APOCALYPTICA
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Eicca Toppinen – Tσέλο
Perttu Kivilaakso – Τσέλο
Paavo Lotjonen – Τσέλο
Guests:
Mikko Siren – τύμπανα
Dave Lombardo – τύμπανα
Ville Vallo – φωνητικά
Lauri Ylonen – φωνητικά
Oι Φιλανδοί τσελίστες που ξεκίνησαν από το πουθενά, το 1996 βγάζοντας το “Apocalyptica plays Metallica by four cellos”, κατάφεραν να πουλήσουν πάνω από 500.000 αντίτυπα και το όνομά τους εκτοξεύθηκε από εκεί και έπειτα. Οι ίδιοι καθότι τρελοί metalheads, με τον δεύτερο του δίσκο δεν ασχολήθηκαν μόνο με τους METALLICA αλλά διασκεύασαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο SEPULTURA, PANTERA και FAITH NO MORE. Για πρώτη φορά θα προσθέσουν και δικές τους συνθέσεις πέρα από τις διασκευές. Είχαν πάρει πλέον τα εύσημα από όλη την μεταλλική κοινότητα και καθιέρωσαν το όνομά τους με την αξία τους. Οι συναυλίες τους αποτελούσαν μοναδικές εμπειρίες και αυτή η αλληλεπίδραση που είχαν με το κοινό στα live τους δεν περιγράφεται, απλά βιώνεται!
Με το μπάσιμο στη δεκαετία του 2000 νιώθουν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και με τον τρίτο τους δίσκο περιορίζουν στο ελάχιστο τις διασκευές από ΜΕΤΑLLICA, μόνο δύο αυτή την φορά, αντιθέτως ο κορμός του δίσκου αποτελείται από δικές τους συνθέσεις και επιπλέον για πρώτη φορά πάλι, θα προσθέσουν φωνητικά σε ένα κομμάτι με καλεσμένη την τραγουδίστρια των GUANO APES. Περιοδεύουν σε όλον τον κόσμο βγάζουν best of, DVDS και επανέρχονται το 2003 με τον τέταρτο και ίσως κορυφαίο δίσκο τους “Reflections”.
Eκει που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα από τους Φιλανδούς headbangers έρχονται να κάνουν την απόλυτη ανατροπή εδώ, διασκευές τέλος στον δίσκο και αποκλειστικά δικές τους συνθέσεις. Σαν κερασάκι στην τούρτα θα σκάσει η κεραμίδα, σε πέντε από τις συνθέσεις του δίσκου συμμετέχει στα τύμπανα ο πολύς Dave Lombardo!! Kαι πράγματι, δεν υπάρχει οτιδήποτε να μπορεί να σταματήσει την φόρα που είχαν πάρει. Μιλάμε τα παλικάρια τα σαρώνουν όλα στην κυριολεξία.
Φθάνουμε αισίως στο 2005, δέκα σχεδόν χρόνια από το ξεκίνημα τους και κυκλοφορούν τον πέμπτο τους δίσκο, τα 20 γενέθλιά του οποίου είναι ο λόγος για αυτό εδώ το κείμενο . Ο δίσκος κυκλοφορεί χωρίς τίτλο αυτή την φορά απλά σαν ομότιτλος και πλέον εδώ απουσιάζουν τα πολύ heavy σημεία των προηγούμενων δίσκων πράγμα που σημαίνει ότι μέσω των καινούργιων συνθέσεων έχει δοθεί περισσότερο έμφαση στην ατμόσφαιρα. Ήταν φυσικά μια συνειδητή επιλογή τους σχήματος προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στο δίσκο υπάρχουν 11 συνθέσεις από τις οποίες οι δύο αυτήν την φορά διαθέτουν φωνητικά. Στο εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου “Life burns” έχει αναλάβει τα φωνητικά ο συμπατριώτης τους Lauri Ylonen (THE RASMUS) και επίσης ο ίδιος μοιράζεται τα φωνητικά και στο “Bittersweet” με τον επίσης Φινλανδό Ville Vallo των ΗΙΜ. Μάλιστα το τελευταίο θα επιλεχθεί για πρώτο single του δίσκου και θα γυριστεί και το ανάλογο clip. Επιπλέον για αυτό το κομμάτι η μπάντα και οι δύο τραγουδιστές θα γράψουν από κοινού την σύνθεση.
Ο Lombardo συμμετέχει πλέον μόνο σε ένα κομμάτι σε αυτόν τον δίσκο, το “Betrayal/forgiveness”, το πιο άγριο από τις συνθέσεις εδώ μέσα που φέρει φυσικά μια SLAYER αύρα. Τα τύμπανα αυτή την φορά ηχογραφήθηκαν στο Ελσίνκι όπου ο Lombardo βρισκόταν για συναυλία με τους SLAYER την περίοδο εκείνη. Επιπλέον ο ντράμερ που συνεργάζονταν κάποια χρόνια, ο Mikko Siren, αυτή την φορά θα ενταχθεί πλήρως στο σχήμα. Είναι εμφανές πλέον ότι η μπάντα επιθυμεί να επικεντρώνεται στις δικές τις συνθέσεις κάτι που θα κάνει και τα επόμενα χρόνια. Νιώθουν ότι έχουν βρει τον ήχο τους και επιθυμούν να αναπτύξουν το δικό τους καλλιτεχνικό όραμα. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι συμμετοχές γνωστών και μη μουσικών αποδίδουν στην δημοτικότητα του σχήματος και τα επόμενα χρόνια θα πληθύνουν κι άλλο οι συμμετοχές μουσικών και τραγουδιστών στους δίσκους της μπάντας.
Το “Apocalyptica” συνεχίζει την καλή πορεία που είχαν χαράξει από την αρχή αφού διαθέτει πολύ ωραίες και χαρακτηριστικές συνθέσεις και ο οπαδός της μπάντας δεν μπορεί παρά να μείνει ικανοποιημένος από το συνολικό αποτέλεσμα. Η deluxe έκδοση του δίσκου διαθέτει τα κομμάτια “En Vie”, “How far” και “Wie Weit” που είναι το ίδιο κομμάτι σε διαφορετικές γλώσσες και φωνητικά που εδώ προσφέρουν οι Μarta Verner των Γερμανών DIE HAPPY και η Emmanuelle Monet των Γάλλων DOLLY.
Γιάννης Παπαευθυμίου