A day to remember… 24/5 [MAYHEM]

0
638
Mayhem

Mayhem

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “De mysteriis dom sathanas” – MAYHEM
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1994
ΕΤΑΙΡΙΑ: Deathlike Silence Productions
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Pytten, Euronymous, Hellhammer
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Attila Csihar
Κιθάρα –  Euronymous
Μπάσο – Varg Vikernes
Τύμπανα – Hellhammer

To “De mysteriis dom Sathanas” είναι το ιερό δισκοπότηρο του μαυρομεταλλικού ήχου. Το πιο καθαρόαιμο black metal άλμπουμ. Ένας από τους πιο επιδραστικούς δίσκους που έχει βγάλει η ακραία νορβηγική σκηνή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όποια πέτρα και να σηκώσεις, που να σχετίζεται με το black metal θα το βρεις από κάτω. Και διάολε…!!! Σήμερα συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την κυκλοφορία του. Μια κυκλοφορία που για να πραγματοποιηθεί πέρασε από “μυριάδες” κύματα.

Το black metal είχε κάνει ήδη κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του με όλα τα γεγονότα που συνέβαιναν δορυφορικά της μουσικής δραστηριότητας. Στο παρεμπιπτόντως βέβαια είχαν ήδη κυκλοφορήσει δίσκοι, θεμελιώδεις λίθοι του ιδιώματος, σαν τα “Pure Holocaust”των IMMORTAL, “Under a funeral moon” των DARKTHRONE, “In the nightside eclipse” των EMPEROR ή το “Hvis lysset tar oss”. Όλοι όμως περίμεναν το ντεμπούτο των θρυλικών, ήδη τότε, MAYHEM. Έχοντας κυκλοφορήσει ένα mini-album και ένα ζωντανό δίσκο, είχαν χτίσει ήδη ένα ηγετικό status μέσα στη σκηνή. Σημαίνοντα ρόλο σε αυτό είχε παίξει άλλωστε και η περσόνα του Euronymous.

Μετά από πολλές περιπέτειες, ο δίσκος είδε το φως της ημέρας στις 24 Μαΐου του 1994, αλλά τα κομμάτια του είχαν ηχογραφηθεί σχεδόν δύο χρόνια πριν, ενώ σε κάποια από αυτά η συγγραφή τους πήγαινε πιο πίσω, ακόμα και στα τέλη του 1987. Βλέπετε είχαν μεσολαβήσει ουκ ολίγα και αμελητέα γεγονότα, με την αυτοκτονία του Dead τον Απρίλιο του 1991 να ανοίγει τον κύκλο και με τη δολοφονία του ίδιου του Euronymous να είναι η αποκορύφωση αυτών.

Με τον Necrobutcher να έχει αποχωρήσει από τη μπάντα και με την θέση πίσω από το μικρόφωνο να είναι ορφανή, μετά την αποχώρηση και του Occultus (συνιδρυτής του φημισμένου Helvete), ο Euronymous βρίσκει «ρεμέδιο» στον Attila Csihar των Ούγγρων TORMENTOR στα φωνητικά και δίνει στον Varg Vikernes των BURZUM το πόστο στο μπάσο. Σαν session βέβαια στη μπάντα βρισκόταν και ο Blackthorn (Snorre W. Ruch) των THORNS στις κιθάρες, ο οποίος διαδραμάτισε και ένα ιδιαίτερο ρόλο. Με τον Pytten πίσω από την κονσόλα, το κουαρτέτο των Euronymous, Hellhammer, Attila και Vikernes ηχογράφησαν μέσα σε τρεις μέρες το “De mysteriis dom Sathanas” στο θρυλικό Grieg Hall στο Bergen.

Στο δια ταύτα λοιπόν, ένα από τα σημεία αναφοράς του δίσκου είναι αναμφίβολα οι απόκοσμες και ανατριχιαστικές ερμηνείες του Attila. Οι ψίθυροι, η πνιχτή και βραχνή εκφορά των λέξεων, οι τσιρίδες και το θεατρικό στοιχείο που εξέπνεε ο τρόπος που ερμήνευε στο “De mysteriis dom Sathanas” ήταν σε αντιδιαστολή με τα τυπικά black metal φωνητικά, όπως τα ξέραμε μέχρι τότε και αποτέλεσε αίτιο αντιπαράθεσης για αρκετό κόσμο. Το δε riffing του Euronymous, δυσαρμονικό και φρενήρες, απέπνεε πνιχτό σκοτάδι και έντονη αίσθηση κλειστοφοβίας, σε ένα απόκοσμο ρεσιτάλ στο πως πρέπει να παίζεται το black metal. Το δε drumming του Hellhammer γίνεται σημείο αναφοράς για το ιδίωμα ενώ για το μπάσο τι να αναφέρω; Ότι το θύμα και ο θύτης συνυπάρχουν στον ίδιο δίσκο; Οι γονείς του Euronymous είχαν ζητήσει από τον Hellhammer να σβηστούν τα μέρη του μπάσου που είχε παίξει ο Vikernes και να επανηχογραφηθούν από τον Necrobutcher. Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε κάτι τέτοιο και ακούμε τον Euromymous, παρέα με τον Vikernes, στα έγχορδα του δίσκου.

Στην κηδεία του Euronymous, ο Hellhammer και ο Necrobutcher αποφάσισαν πως έπρεπε να συνεχίζουν τη μπάντα και να κυκλοφορήσουν τελικά το ήδη έτοιμο “De mysteriis dom Sathanas”. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία…

Θανάσης Μπόγρης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here