ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Time” – MERCYFUL FATE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1994
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Blade Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Hank Shermann, King Diamond, Tim Kimsey
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – King Diamond
Κιθάρες – Hank Shermann, Michael Denner
Μπάσο – Sharlee D’ Angelo
Drums – Snowy Shaw
Μόλις έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ της επανασύνδεσής τους, του εξαιρετικού “In the shadows” και ορμώμενοι από το θετικό feedback που έλαβαν από κριτικούς και οπαδούς, οι ΘΕΟΘΕΟΙ MERCYFUL FATE κυκλοφορούν σαν σήμερα το 1994 το τέταρτο άλμπουμ τους, με τίτλο “Time”. Για μια ακόμη φορά συναντούμε αλλαγές στο line-up της μπάντας καθώς ο μπασίστας Sharlee D’Angelo αντικατέστησε τον Timi Hansen που δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει να περιοδεύει και για τη θέση του ντράμερ Morten Nielsen, που υπέφερε από έναν τραυματισμό στο γόνατο, επιστρατεύτηκε ο Snowy Shaw.
Θεωρητικά το “Time” είχε το δύσκολο έργο να διαδεχθεί το “In the shadows”, και με τον τρόπο του να αποδείξει ότι η επανασύνδεση των MERCYFUL FATE δεν ήταν ένα απλό πυροτέχνημα αλλά μια κίνηση ουσιαστική και με σοβαρές προθέσεις. Όλα αυτά στη θεωρία, καθώς κάτι τέτοια ήταν παιχνιδάκι για τον King Diamond και τους υπόλοιπους. Ο κακός χαμός επικρατεί και σε αυτό το άλμπουμ, γιγαντώνοντας ακόμη περισσότερο τον μύθο των MERCYFUL FATE. Και πώς να μην γίνει αυτό με κομματάρες όπως το εφιαλτικό “Angel of light”, το βαρύ όσο δεν παίρνει “My demon”, τα κλασικά πλέον, “Nightmare be thy name “ και “Witches’ dance”, το κολασμένο “The preacher” (μάλλον το πιο γρήγορο τραγούδι του δίσκου) ή το προσωπικό αγαπημένο μου “The lady in black”. Οι στοιχειωμένες ανατολίτικες μελωδίες στο “The mad Arab” ή η σχεδόν υπνωτιστική εισαγωγή του “Castillo des mortes” αποτελούν απλά το κερασάκι στην τούρτα του “Time”. Στα ίδια υψηλά επίπεδα στέκονται και τα “Time”, “The afterlife” και “Mirror”, ενδεχομένως τα πιο ατμοσφαιρικά του δίσκου, με το “The afterlife” να εντυπωσιάζει λίγο περισσότερο.
Η ατμόσφαιρα του άλμπουμ είναι αυτή που θα περίμενε κάποιος από ένα άλμπουμ των MERCYFUL FATE, όσο για την απόδοση της μπάντας… σοβαρά τώρα, θέλετε να το συζητήσουμε; Για μια ακόμη φορά το κιθαριστικό δίδυμο των Shermann / Denner παραδίδει σεμινάρια για riffs πέρα από κάθε φαντασία , ενώ ο King Diamond είναι όπως πάντα, καθηλωτικός.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο. Το “Time” είναι άλλο ένα εξαιρετικό άλμπουμ από τους Δανούς metallers, απαραίτητο για κάθε δισκοθήκη, όπως άλλωστε και όλα, μα ΟΛΑ τα άλμπουμ των MERCYFUL FATE.
Did you know that:
- Ο Τρελός Άραβας στο ομότιτλο κομμάτι, δεν είναι άλλος από τον Abdul Alhazred, δημιούργημα του γνωστού συγγραφέα τρόμου H.P. Lovecraft. Σύμφωνα με τον Lovecraft, o Alhazred είναι ο συγγραφέας του διαβόητου βιβλίου Necronomicon. Όσο για την σημείωση “Part one” αυτό υποδήλωνε ότι η ιστορία του Alhazred θα είχε και συνέχεια, κάτι που επιβεβαιώθηκε στο επόμενο άλμπουμ των MERCYFUL FATE “Into the unknown” και στο κομμάτι “Kutulu (The mad Arab part two).
- Το κρανίο στο εξώφυλλο φημολογείται ότι είναι το “Κρανίο της Melissa”, χωρίς όμως να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.
- Δύο video clip γυρίστηκαν για τις ανάγκες προώθησης του δίσκου και αφορούν τα κομμάτια “Nightmare be thy name” και “Witches’dance”.
- Ανάμεσα στο “In the shadows” και το “Time” οι MERCYFUL FATE κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο του 1994 το E.P. “The bell witch” όπου εκεί υπάρχουν δύο studio κομμάτια από το “In the shadows’, τα “The bell witch” και “Is that you, Melissa?” και τέσσερις live εκτελέσεις με το line-up του “Time” στα “Curse of the Pharaohs”, “Egypt”, “Come to the Sabbath” και “Black funeral”.
Θοδωρής Κλώνης