A day to remember… 25/10 [MYSTIC PROPHECY]

0
205
Mystic Prophecy












Mystic Prophecy

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Never Ending” – MYSTIC PROPHECY
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2004
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: R.D Liapakis
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Roberto Dimitri Liapakis
Κιθάρες – Gus G.
Μπάσο – Martin Albrecht
Ντραμς – Dennis Ekdahl

Οι MYSTIC PROPHECY είναι ένα από τα συγκροτήματα που ίσως να άξιζαν μεγαλύτερης απήχησης από το κοινό, αφού ναι μεν δεν παίζουν κάτι πρωτοποριακό ή καινοτόμο, μέσω όμως όλων των άλμπουμ τους δείχνουν περίτρανα την αγάπη που έχουν για το power metal, με σαφείς αναφορές και στον πιο παραδοσιακό metal ήχο, όπως εκείνοι το αντιλαμβάνονται και το νιώθουν.

Δημιουργήθηκαν το 2000 από τους μουσικά συνοδοιπόρους στους VALLEY’S EVE, Roberto Dimitri Liapakis στα φωνητικά και Martin Albrecht στο μπάσο. Αρχικά το group θα αποτελούσε ένα side project τους (μουσικό σχήμα που υπάρχει παράλληλα με αυτό που οι μουσικοί έχουν σαν κύρια ασχολία), αλλά με την έλευση του τότε άγνωστου κιθαρίστα Κώστα Καραμητρούδη (Gus G., όπως τον ξέρουν όλοι πια παγκοσμίως), και του Dennis Ekdahl στη ντραμς, το σχήμα έγινε μόνιμη ασχολία για όλους.

Το “Never ending” θα ήταν η τρίτη κατά σειρά δισκογραφική τους κίνηση, ένα χρόνο μετά το “Regressus”. Το σχήμα, και σε αυτή την δουλειά δεν θα ξέφευγε από το στυλ που είχαν υιοθετήσει από την παρθενική τους δουλειά. Τα τραγούδια τους, για ακόμα μια φορά θα είχαν στακάτα, πορωτικά κιθαριστικά ριφ και μέρη, με ωραίες, διάσπαρτα κατανεμημένες catchy μελωδίες είτε στην κιθάρα, είτε στις φωνητικές γραμμές, όμορφα παιγμένα solos και κουπλέ, ωραία ρεφραίν και μια συνεχιζόμενα ξεσηκωτική διάθεση σε όλη την διάρκεια του δίσκου.

Το γκρουπ αρεσκόταν να εκφράζεται μουσικά μέσω του power metal ιδιώματος αλλά στην πιο δυναμική του μορφή, με τους ίδιους να ανήκουν στην ίδια κατηγορία με σχήματα όπως οι GRAVE DIGGER, DREAM EVIL, RAGE, METALIUM, BRAINSTORM, ICED EARTH κλπ, για όσους δεν τους είχαν ακούσει πιο πριν. Όπως και πολλοί άλλοι επέλεξαν και σε αυτή την δουλειά να έχουν συνθέσεις που ποικίλλαν σε tempo, χαίροντας άκρατου δυναμισμού, και ανεβαστικής διάθεσης, όταν ο μετρονόμος «πήγαινε» πιο γρήγορα, και έχοντας έναν πιο δυναμισμό στα πιο mid tempo.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες δυο δουλειές τους, η τότε καινούργια είχε σε λίγες συνθέσεις, μια πιο thrashy αισθητική. Ενώ η βάση της είχε σαφείς αναφορές στο μελωδικό power metal και το παραδοσιακό heavy metal, μερικά από τα κιθαριστικά μοτίβα και το drumming παίξιμο, είχαν μια ευδιάκριτη thrash επιρροή.

Το συγκρότημα ηχητικά, είχε τα όποια χαρακτηριστικά, ή τετριμμένα για κάποιους στοιχεία, που έχει ένα γκρουπ του ιδιώματος που αντιπροσώπευαν. Αυτό φυσικά κακό δεν είναι αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ιδίωμα τα έχει αυτά. Σίγουρα το άλμπουμ θα άρεσε κυρίως στους φανατικούς του είδους, αλλά και όσοι άλλοι επέλεγαν να το ακούσουν δεν θα έμεναν δυσαρεστημένοι.

Τα μέλη των MYSTIC PROPHECY ήταν ήδη 4 χρόνια μαζί. Όλο αυτό το διάστημα, αρκετά λογικά είχαν «δέσει» μεταξύ τους, κάτι που φαινόταν και στο αποτέλεσμα των συνθέσεων της τότε νέας δουλειάς. Από την μια ο Liapakis, του οποίου η φωνή, «βγάζει» άμεσα συναίσθημα με τα τραγούδια να έχουν το πλεονέκτημα που χρειάζονται, έχοντας μια φωνή να τα ερμηνεύει, που σαφώς τους ταιριάζει. Από την άλλη, ο Gus G. αν και «νέος» τότε, δείχνει περίτρανα πολλές πτυχές του πλούσιου ταλέντου και της δεινής ικανότητας που είχε από τότε με την εξάχορδη. Με πρωτεργάτες αυτούς τους δυο, έχουν όλοι συμβάλει έτσι ώστε τα τραγούδια να ηχούν ωραία σε κάθε ακρόαση.

Το “Never ending”, ήταν άλλος ένας δίσκος του heavy/power metal, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται ή ερμηνεύεται. Το συγκρότημα ούτε και σε αυτόν τον δίσκο κατάφερε να ανακαλύψει τα στοιχεία που θα το έκανε πιο «μεγάλο». Έχουν υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο μουσικό «μοτίβο» και συνθετική πεπατημένη, δημιουργώντας ωραία τραγούδια, που ναι, μπορεί να έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ακροάσεων. Παρόλα αυτά όμως είναι καλοδουλεμένα και καλοπαιγμένα σε κάθε δισκογραφική τους κίνηση, όπως και σε αυτή που διαβάζετε. Έτσι κανείς δεν μπορεί να τους προσάψει κάτι, αφού εκφράζονται μουσικά όπως αυτοί αρέσκονται. Από κει και πέρα την τελική απόφαση έχει ο ακροατής.

Did you know that:   

– Τον Gus G. πρότεινε στο γκρουπ ο κιθαρίστας David Chastain.

– Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ οι Gus G. και Dennis Ekdahl έφυγαν από το συγκρότημα.

– Το “Never ending” είναι αυτό που έχει τις λιγότερες διαφορετικές εκδόσεις από τις 3 πρώτες τους δουλειές.

Θοδωρής Μηνιάτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here