A day to remember… 25/3 [DEEP PURPLE]

0
306












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Machine head”DEEP PURPLE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1972
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Purple Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Martin Birch / Deep Purple
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Ian Gillan
Κιθάρα  – Ritchie Blackmore
Πλήκτρα / Hammond – Jon Lord
Μπάσο – Roger Glover
Drums – Ian Paice

Η τέχνη είναι υποκειμενική και κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει στον άλλον τα ακούσματα του. Έτσι δεν είναι; Σχεδόν! Γιατί πάντα θα υπάρχουν αντικειμενικές σταθερές, σημεία αναφοράς, αδιαπραγμάτευτα αριστουργήματα που έχουν σημαδέψει τη μουσική σε απόλυτο βαθμό. Δηλαδή θα δεχτώ π.χ. να πει κάποιος ότι το ομώνυμο, πρώτο άλμπουμ των SABBATH δεν του αρέσει (δικαίωμα του) αλλά αντικειμενικά δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Καταλαβαινόμαστε, πιστεύω…ε, λοιπόν δεν πιστεύω ότι υπάρχει ψυχή ζώσα σε αυτό τον πλανήτη (ή γαλαξία) που να μην αποδέχεται το εμβληματικό status του “Machine head”. Δεν γίνεται! Μιλάμε για το δίσκο που συμπυκνώνει την πεμπτουσία του βρετανικού rock, αποτελεί ορόσημο στο classic rock γενικότερα και χωρίς δεύτερη σκέψη είναι το πιο αντιπροσωπευτικό studio άλμπουμ των PURPLE. Ξεκάθαρα πράγματα. Τι και αν εγώ προσωπικά προτιμώ το “Perfect strangers”; Η ιστορία έχει γραφτεί και στον αιώνα τον άπαντα το “Machine head” θα είναι το πιο λαμπερό κόσμημα σε ολόκληρη τη δισκογραφία των PURPLE.

Βασικά, δεν υπάρχει κάτι που δεν έχει γραφτεί για το “Machine head” στα πενήντα αυτά χρόνια που έχουν περάσει από την κυκλοφορία του. Αν και ομολογώ ότι περιμένω με ανυπομονησία το βιβλίο του τεράστιου Simon Robinson που θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στη δημιουργία του δίσκου. Δηλαδή, όλοι ξέρουμε τι έγινε στο καζίνο του Montreux κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Frank Zappa και πως ο Glover εμπνεύστηκε τον τίτλο του “Smoke on the water”. Όλοι ξέρουμε ότι οι στίχοι του “Pictures of home” αποτυπώνουν το απόκοσμο, χειμερινό τοπίο στην Ελβετία. Επίσης, όλοι γνωρίζουν ότι οι PURPLE επέλεξαν το περίφημο mobile studio των STONES για να «πιάσουν» τη live ατμόσφαιρα των συναυλιών τους (κάτι που το κατάφεραν άψογα υπό την καθοδήγηση του Martin Birch στον ειδικά διαμορφωμένο όροφο του Grand Hotel. Ίσως αυτό που δεν ξέρουν ορισμένοι είναι ότι ο λόγος που δεν μπήκε τελικά το εξαιρετικό “When a blind man cries” στο δίσκο είναι γιατί ο Blackmore θεώρησε ότι δεν ήταν στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο με τα υπόλοιπα κομμάτια. Φαντάζομαι, τέλος, ότι ο…αστικός μύθος που θέλει τον Blackmore να σκαρφίζεται το riff του “Highway star” στο tour bus υπό το έκπληκτο βλέμμα των δημοσιογράφων έχει μία δόση αλήθειας (κάτι που φάνηκε το ίδιο βράδυ αφού οι PURPLE παρουσίασαν μία πρώτη μορφή του κομματιού στη συναυλία που έδωσαν).

Μπορούμε να γράφουμε ατελείωτες αράδες αλλά φαντάζομαι ότι αν φτάσατε ως εδώ γνωρίζετε πόσο σημαντικό για την αγαπημένη μας μουσική είναι το “Machine head”. Είμαι σίγουρος ότι δεν λείπει από καμία δισκοθήκη και θα είναι ευτύχημα αν δεν λείπει και από τις δισκοθήκες των επόμενων γενιών. Την ίδια χρονιά οι PURPLE κυκλοφόρησαν το ανυπέρβλητο “Made in Japan”. Η αποκορύφωση της MK II σύνθεσης σε όλο της το μεγαλείο. Όπως έλεγαν και οι Mike Myers και Dana Carvey στο “Wayne’s world”: WE’RE NOT WORTHY!

Did you know that:

  • To “When a blind man cries” μπήκε τελικά στη δεύτερη πλευρά του single “Never before” (αλλά και στην επανέκδοση του 1997).
  • Συνεχίζοντας να μιλάμε για το “When a blind man cries”, o Gillan παρουσίασε μία απίστευτη εκτέλεση του κομματιού στο “Gillan’s Inn” με καλεσμένο τον Jeff Healey.
  • Και επειδή δύο μόνο trivia για το “When a blind man cries” δεν είναι αρκετά, τσεκάρετε -αν δεν το έχετε κάνει ήδη- τη συγκλονιστική ερμηνεία του Richie Sambora στη διασκευή του κομματιού.

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here