ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Monolithic baby!” ΜΟNSTER MAGNET
ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2004
ETΑΙΡEΙΑ: SPV
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dave Wyndorf, Scott Humphrey
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Dave Wyndorf
Κιθάρες – Ed Mundell
Κιθάρες – Phil Caivano
Μπάσο – Jim Baglino
Τύμπανα – Michael Wildwood
To “God says no” που προηγήθηκε, παρά την καλλιτεχνική αξία του και τη αποδοχή του από το πιστό κοινό MONSTER MAGNET, εμπορικά δεν κατάφερε να συνεχίσει την πορεία που είχε χαράξει ο προκάτοχός του. Τα προβλήματα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να χωρίσουν τον δρόμο τους με την A&M records ύστερα από τέσσερα album μαζί τους, λόγω έλλειψης προώθησης. Μάλιστα για να λυθεί το συμβόλαιο με την εταιρία και να αποσυνδεθούν από αυτήν κυκλοφόρησε ένα δίσκος “Greatest hits” το 2003.
Το νέο δισκογραφικό συμβόλαιο θα υπογραφεί με την SPV και ο νέος δίσκος θα ηχογραφηθεί μεταξύ του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2003. Στην θέση του μπασίστα θα αντικατασταθεί ο Joe Calandra από τον Jim Baglino, ενώ τα τύμπανα θα ηχογραφηθούν από τον Micheal Wildwood.
Για άλλη μια φορά ο Wyndorf καταπιάνεται με τα κακώς κείμενα τoυ κόσμου. Αυτήν την φορά το στιχουργικό περιεχόμενο επηρεάζεται από την κατάσταση που επικρατεί, ο Wyndorf παρατηρεί έναν κόσμο πιο σκληρό με πολύ πιο στενά περιθώρια για αλλαγές και βελτίωση και μια κατάσταση που σύμφωνα με τα λεγόμενα του θυμίζει την δυσκαμψία του μονόλιθου. Κάτι δηλαδή που δύσκολα αλλάζει ή εξελίσσεται, θέλει να μας πει ο ποιητής! Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί έγιναν πριν από είκοσι χρόνια με τα πράγματα σήμερα να είναι φυσικά χειρότερα από τότε.
Στο μουσικό κομμάτι το “Μοnolithic baby!” συνεχίζει την καλή πορεία που μας είχαν συνηθίσει και όλη αυτή η αναστάτωση που περιγράφεται παραπάνω τον οδηγεί σε έναν πιο straight heavy rock δίσκο με τις ψυχεδελικές αναφορές αυτήν την φορά να υποχωρούν με τα riffs να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το “Unbroken(hotel baby)” είναι ένα κομμάτι που ακούστηκε πολύ και στην χώρα μας, εξαιρετική η διασκευή στο “The right stuff” του Robert Calvert (HAWKWIND) που εδώ σχεδόν το οικειοποιούνται, τόσο πολύ το έχουν φέρει στον ήχο τους, το ομότιτλο ξεχωρίζει για την ζόρική ροκιά του, το εναρκτήριο “Slut machine” με το STOOGES στοιχείο του μας πάει πίσω στις “Powertrip” ημέρες και λίγο πιο πίσω μεταφερόμαστε με το “Supercruel” με το πιασάρικο refrain.
Περίεργη αλλά αρκετά καλή σαν αποτέλεσμα θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την διασκευή στο “There’s no way out of here” από τους Βρετανούς UNICORN που μας μεταφέρει ένα 70s αέρα, ενώ σαν bonus track υπάρχει επίσης η τρίτη διασκευή στον δίσκο, αυτή την φορά στο κλασσικό “Venus in furs” των VELVET UNDERGROUND.
Η εποχή της εμπορικής επιτυχίας έχει περάσει πλέον για την μπάντα για αυτό και δεν βλέπουμε να σημειώνουν κάποιο σημαντικό σκορ στα ανάλογα charts, το πιστό όμως κοινό που είχαν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια φυσικά τους στηρίζει και πάλι, μάλιστα η ευρωπαϊκή περιοδεία τους θα περάσει και από την Αθήνα στο ιστορικό πλέον Ρόδον club. Eπιπλέον τα φιλικά προσκείμενα Sweden Rock, Download και όχι μόνο Ευρωπαϊκά festivals θα τους φιλοξενήσουν στα stages τους ενώ στην Αμερική θα χρειαστεί να περιοδεύσουν μαζί με τους ΗΙΜ και την Μelissa Auf der Maur.
Το “Monolithic baby!” δεν θα έλεγα ότι είναι κακός δίσκος, θετικό είναι σίγουρα το πρόσημο που θα του έβαζα, αλλά πιστεύω ότι εδώ πλέον φανερώνεται μια επανάληψη και μια συνθετική κόπωση, πράγμα εμφανές σε αρκετά κομμάτια που υπάρχουν εδώ μέσα.
Μετά από τον δίσκο αυτήν και την περιοδεία που ακολούθησε, φθάνουμε στο 2006 όπου ακολούθησε η υπερβολική δόση του Dave Wyndorf από συνταγογραφημένα χάπια και ήταν ένα γερό χτύπημα για το μέλλον της μπάντας που τους πήρε μάλιστα καιρό για να ανακάμψουν σαν σχήμα, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία.
Did you know that?
– Στην Αμερικάνικη έκδοση του δίσκου υπάρχει μόνο η διασκευή στο κλασσικό “Venus in furs” των VELVET UNDERGROUND.
– Επίσης στην Αμερικάνικη έκδοση του δίσκου συναντάμε μια επαναηχογράφηση του “King of mars” που υπήρχε στο “Dopes to infinity”.
– Μερικές special editions του δίσκου περιέχουν τα παραπάνω δύο κομμάτια συν ένα DVD με συνεντεύξεις, live αποσπάσματα και τα 2 μη λογοκριμένα videos των “Right stuff” και “Unbroken (hotel baby)”.
– Ο ντράμερ Bob Pantella θα μπει στην μπάντα αφού είχαν ολοκληρωθεί οι ηχογραφήσεις του δίσκου.
– O δίσκος είχε κυκλοφόρησε στην Ευρώπη από τις 16 Φεβρουάριου του 2004.
– Ο παραγωγός του δίσκου Scott Humphrey είχε γίνει γνωστός από την συνεργασία του κυρίως με τον Rob Zombie αλλά και σαν συν-συνθέτης στo soundtrack της ταινία του τελευταίου House of 1000 corpses του 2003.
Γιάννης Παπαευθυμίου