A day to remember… 25/6 [ORANGE GOBLIN]

0
196

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Coup de grace” – ORANGE GOBLIN
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2002
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rise Above
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Scott Reeder
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Ben Ward
Κιθάρα – Pete O’Malley
Κιθάρα – Joe Hoare
Μπάσο – Martyn Millard
Drums – Chris Turner

Stoner rock/metal το ανάγνωσμα…ή και όχι! Και το λέω διότι, οι ίδιοι οι ORANGE GOBLIN απαρνιούνται τον όρο, λέγοντας απλά “WE ARE ORANGE GOBLIN AND WE PLAY HEAVY METAL”. Έτσι για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα. Όχι εμείς φυσικά, οι ίδιοι οι σπουδαίοι Βρετανοί. Βρισκόμαστε στα 2002 με τους ORANGE GOBLIN να έχουν χτίσει ένα γερό όνομα στη σκηνή με τα τρία προηγούμενα άλμπουμ τους στο διάστημα ‘97 – ‘00. Εργατικοί το δίχως άλλο. Και δε συνυπολογίζουμε ενδιάμεσα EP’s και split όπως αυτό με τους ALABAMA THUNDERPUSSY ή με τους ELECTRIC WIZARD. Έτσι, οι Βρετανοί, ως γνήσιοι θιασώτες του γνωμικού “no rest for the wicked”, μπαίνουν στα New Rising Studios στο Essex για να ηχογραφήσουν το τέταρτο τους studio άλμπουμ “Coup de grace”, με παραγωγό τον Scott Reeder (γνωστό από τους σπουδαίους KYUSS). Τούτο, θα κυκλοφορήσει εν τέλει, μέσω της Rise Above στις 25 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς.

Το μπάσιμο του «Your world will hate this” (το οποίο ήταν και από τα τεράστια hit του δίσκου) αποτελεί αφαλόκομμα ολκής, οδοστρωτήρας 2 λεπτών που δείχνει σαφέστατα τις punk απολήξεις του ήχου τους. Κάποιος θα έλεγε επόμενο λόγω καταγωγής να έχουν τις επιρροές τους από κει, εγώ από την άλλη λέω “ευχάριστη έκπληξη”. Όπως και η διασκευή – κερασάκι στη τούρτα στο “We bite” των ΘΕΩΝ MISFITS! Έτσι είναι, άμα νιώθεις! Όπως νιώσιμο είναι και το SABBATH-meets-MOTORHEAD ντελίριο του “Monkey panic” που σε παρασύρει με τον ρυθμό του. Άμα είναι κάτι, γενικά, που με κόλλησε στο τοίχο με τους ORANGE GOBLIN από τη πρώτη φορά που τους είδα επί σκηνής μέχρι τη στιγμή που άρχισα να τους ακούω με προσοχή στο στούντιο περιβάλλον, είναι η ενέργεια τους. Άμα μου έλεγαν ότι τα άλμπουμ τους ηχογραφούνται live, δεν θα δυσκολευόμουν να τους πιστέψω. Κοπανιέται μέχρι και το ηχοσύστημα μαζί σου και το χαίρεσαι! Και τι να πούμε τώρα για κομματάρες τύπου “Rage of angels” και “Made of rats” ή τιτλάρες του τύπου “Getting high on the bad times” (φόκο και αμόλα το!) και “Jesus beater” (βοήθεια μας!);

Θεόρατες και διαβολεμένες riff-άρες (“Whiskey leech” λέμε και κλαίμε!), συνοδευόμενες από μαγκιόρικα leads που σηκώνουν τρίχα και ό,τι άλλο μπορεί ποτέ να σηκωθεί κάγκελο. Κρυφό “χαρτί” (άσος στο μανίκι) τα “φεύγα” σημεία όπως του “Made of rats” που σε στέλνουν στην κοντινότερη έρημο της Arizona, για τσάρκα! Ένας Ben Ward, κάνοντας γαργάρες με ταβανόπροκες και χαλίκια από τη μια, έχοντας μια υπέροχη μελωδικότητα από την άλλη που προσθέτει ακριβώς ό,τι χρειάζονται τα τραγούδια εκείνη τη στιγμή. Μπαρουτοκαπνισμένος και αβίαστος, όπως τον αγαπάμε και τον ξέρουμε! Ξεχωριστή θέση κατέχει το instrumental “Graviton” τοποθετημένο έπειτα από ένα μπαράζ αρχέγονης και πρωτόλειας γκρούβας των πρώτων 24 λεπτών περίπου, σαν “σπάσιμο” του δίσκου στη μέση. Μια ακουστική και αυθεντική southern διάθεση, αρκούν, για να κάνουν reset στα αυτιά του ακροατή, που χάνεται για τέσσερα λεπτά σε έναν άλλο κόσμο.

Το “Red web” αναλαμβάνει μαζί με το “Born with big hands” να επαναφέρει τον ακροατή για το δεύτερο “ημίχρονο” του δίσκου…για το σβέρκο του πάλι, δε παίρνω και όρκο! Μάλλον ένα καλιμπράρισμα περιποιημένο του επιφυλάσσει, δεδομένης της προαναφερθείσας διασκευής σε MISFITS! “Coup de grace” σημαίνει “χαριστική βολή”. Με αυτό το άλμπουμ, 20 ολάκερα χρόνια πριν, σίγουρα οι ORANGE GOBLIN δώσανε τη δική τους χαριστική βολή στο επιχείρημα περί stoner και του άδικου/άκυρου τσουβαλιάσματος τους λόγω της εικόνας ή και της εν γένει αισθητικής. Η φρεσκάδα του, η αβίαστη μαγκιά του δεν έχουν ξεθωριάσει με τα χρόνια. Απεναντίας, βάσει των ρευμάτων που εμφανίστηκαν με τα χρόνια τα οποία και αντλούν έμπνευση από τις ίδιες “αφετηρίες”, δείχνει να κερδίζει περισσότερους οπαδούς. Τόσο ο δίσκος, όσο και η μπάντα η ίδια. Πάμε πάλι: WE ARE ORANGE GOBLIN AND WE PLAY HEAVY METAL.

Did you know that?

– Υπάρχει ένα κρυφό κομμάτι 2 λεπτών και 27 δευτερολέπτων που λέγεται “Bad blues”, δεν αναγράφεται πουθενά στο tracklisting, αλλά υπάρχει σε όλες τις εκδόσεις.

– Η επανέκδοση του 2011, περιλαμβάνει τη διασκευάρα (ΔΙΑΣΚΕΥΑΡΑ εννοώ) στο “No class” των τιτάνων MOTORHEAD, στο “Freelance fiend” των LEAFHOUND και ένα κομμάτι με τίτλο “No law”.

– O “πολύς” John Garcia των KYUSS δανείζει τη φωνή του στα “Made of rats” και “Jesus beater”, ενώ ο Tom Davies των NEBULA κάνει δεύτερα φωνητικά στο “Monkey panic”. Εκλεκτές παρουσίες το δίχως άλο

– Το “Your world will hate this» ήταν στο soundtrack του videogame “Tony hawk’s underground” (2003)

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here