A day to remember… 25/8 [FEAR FACTORY]

0
411












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Soul of a new machine”– FEAR FACTORY
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992
ΕΤΑΙΡΕΙΑ:  Roadrunner Records
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Colin Richardson
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Burton C. Bell – Φωνητικά
Dino Cazares – Κιθάρες, Μπάσο
Raymond Herrera – Τύμπανα

Ιδρύθηκαν το 1989 ως ULCERATION, ενώ το 1990, άλλαξαν το όνομά τους σε αυτό το οποίο έμελλε τελικά να τους εγγράψει στην ιστορία του σκληρού ήχου ως μια επιτυχημένη και επιδραστική μπάντα. Το 1991, με το νέο τους όνομα πια, συμμετέχουν στο split άλμπουμ “Los Angeles death coalition”. Την ίδια χρονιά, κυκλοφορούν τα δύο demo τους, “Demo 1” και “Demo 1991”. To 1992, τους βρίσκει να συμμετέχουν σε ακόμα ένα split άλμπουμ, το “Breaking barriers”, παρέα με τους ATROCITY μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα, η ίδια χρονιά ήταν αυτή που μας προσέφερε και την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά των αμερικανών FEAR FACTORY. Υπηρετώντας το Industrial/Death Metal στα πρώτα τους βήματα, έρχεται το “Soul of a new machine”, το οποίο μπορεί να μην είναι το καλύτερο άλμπουμ των Καλιφορνέζων, σίγουρα όμως έκανε αίσθηση και άνοιξε δρόμους και για το ίδιο το συγκρότημα, αλλά και για άλλα σχήματα που ήθελαν να ακολουθήσουν παρεμφερή πορεία. Στη διαδρομή τους, ανακοίνωσαν ότι διαλύονται και επανέρχονται αρκετές φορές, παρόλα αυτά, συνεχίζουν να δισκογραφούν μέχρι και  σήμερα.

Η παραγωγή είναι ακατέργαστη και τα τραγούδια είναι πιο κοντά στο Death Metal από τις μεταγενέστερες κυκλοφορίες των FEAR FACTORY, αλλά είναι όλα τα γενικότερα χαρακτηριστικά τους εδώ. Οι κιθάρες που συνθλίβουν κόκαλα, τα επιθετικά τύμπανα, τα θηριώδη τότε φωνητικά. Από την πρώτη στιγμή, η δουλειά αυτού του δίσκου, ειδικά στους μεταγενέστερους ακροατές, είναι να δείξει από πού ξεκίνησαν οι FEAR FACTORY ή οι ιδέες τους, όλα θα φαίνονται πιο λογικά, αναφορικά με την ιστορία του σχήματος, μετά από την ακρόαση του ιστορικού τους ντεμπούτου.

Δεκαέξι συνθέσεις αποτελούν το άλμπουμ (το instrumental “Natividad” και το “Big God/Raped souls” μπορούν να λογιστούν ως εισαγωγή – κύριο μέρος του ίδιου τραγουδιού), ο δίσκος ξεκινάει δυνατά με το “Martyr” ένα πολύ δυνατό opener και δεν σταματά την επέλασή του μέχρι και το δέκατο κομμάτι του, από το “Arise αbove οppression” και εξής, υπάρχει μεν δυναμική, οι ιδέες όμως φαίνονται σαν να αναμασώνται. Υπάρχουν μέχρι και μερικά riff που είναι σχεδόν ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε προηγούμενα τραγούδια, απλά παίζονται σε διαφορετική κλίμακα.

Πέρα από αυτό όμως, οι FEAR FACTORY έκαναν ένα πολύ δυναμικό μπάσιμο στη δισκογραφία, παρότι το στυλ τους έγινε σίγουρα πιο δομημένο κατά τη διάρκεια των μεταγενέστερων άλμπουμ. Οι FEAR FACTORY είναι μια υπέροχη μπάντα, αλλά δεν βρήκαν αυτόν τον διάσημο, ιδιαίτερο ήχο τους μέχρι το EP που ακολούθησε αυτό το άλμπουμ. Είναι, ωστόσο, υπέροχο να ακούς από πού ξεκίνησε το σχήμα και το “Soul of a new machine” είναι μια εξαιρετική εισαγωγή σε αυτό το θρυλικό συγκρότημα, παρότι απευθύνεται κυρίως σε οπαδούς του ατόφιου Death Metal ήχου.

Φανούρης Εξηνταβελόνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here