A Day To Remember… 26/1 [FLOTSAM AND JETSAM]

0
135

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Unnatural Selection” – FLOTSAM AND JETSAM
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Blade
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: James Lockyer
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Eric A.K – φωνητικά
Marc Simpson – κιθάρες
Ed Carlson – κιθάρες
Jason Ward – μπάσο
Craig Nielsen – τύμπανα

Άλμπουμ νούμερο 7 για τον Flotzilla και την παρέα του από τα βάθη της ηλιόλουστης Arizona και το καμάρι της πολιτείας, το Phoenix. Οι FLOTSAM AND JETSAM δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια ήταν για πολύ κόσμο το συγκρότημα από το οποίο ξεκίνησε ο Jason Newsted πριν πάει στους METALLICA και ποτέ δεν πήραν αυτό που τους αναλογούσε σαν αξία και σαν υστεροφημία. Από την άλλη ήταν, είναι και θα είναι η μόνη μπάντα που έχει πάρει 6Κ στο KERRANG! για το θρυλικό ντεμπούτο τους “Doomsday for the deceiver” κι αυτό είναι κάτι που θα το κουβαλάνε για πάντα ως τρόπαιο που δε θα αγγίξει άλλος στα χέρια του. Στο τελευταίο τους άλμπουμ για τη δεκαετία του ’90, οι FLOTS ήταν πιο ξεκάθαρα groove metal συγκρότημα χωρίς αυτό να αποτελεί ούτε κάτι το αρνητικό ούτε και προφανώς το έκαναν για να αποκτήσουν την επιτυχία που ούτως ή άλλως ήξεραν ότι ΔΕΝ θα έχουν. Το “Unnatural Selection” διαδέχθηκε το ποικιλόμορφο “High” που είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις, ειδικά σε αρκετό κόσμο που δεν τους είχε αρέσει η κατεύθυνση των “Cuatro”/ “Drift” (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι ανάμεσα μας και δεν τους έχουμε απομονώσει, ντροπή μας) και βρήκαν το “High” πιο μεταλλικό συνολικά και φυσικά πιο thrashy σε σημεία (που ήταν πάντα και το ζητούμενο των κολλημένων).

Το “Unnatural Selection” από την αρχή αντιμετωπίστηκε τότε δυσπιστία από τον κόσμο και οι FLOTSAM AND JETSAM πρακτικά έδωσαν ένα ηχηρό/ισχυρό χτύπημα σε όσους ήλπιζαν ότι θα συνεχίσουν να θρασ-άρουν και να είναι καθαρόαιμα μεταλλικοί όπως παλιά. Ο δίσκος διακατέχεται από ένα πολύ όμορφο μοντέρνο ήχο ο οποίος τους πήγαινε γάντι και τόνιζε τη βαρύτητα των συνθέσεων. Συνθέσεις οι οποίες προφανώς δεν ήταν όλες στο ίδιο επίπεδο, από την άλλη η σχετικά νορμάλ διάρκεια του (45’) δεν κούραζε και κάπως έτσι ψιλοσώθηκε η όλη κατάσταση. Η μπάντα συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον James Lockyer ως παραγωγό, ο οποίος έκανε φοβερή δουλειά, παρότι σχετικά πιο άγνωστος σε σχέση με όσους είχαν κάνει παραγωγές στα άλμπουμ τους πριν, μεταξύ άλλων τιτάνες όπως οι Brian Slagel, Bill Metoyer, Alex Perialas και Neil Kernon. Ήταν ένα άλμπουμ που μύριζε 90’s και σε καιρό που το groove γενικά είχε πέραση, οι FLOTSAM AND JETSAM δεν έμειναν πίσω από τις εξελίξεις, αδιαφορώντας για άλλη μία φορά για τον κόσμο που με τη σειρά τους πίστευαν ότι αδιαφορεί για την πάρτη τους. Προφανέστατα για άλλη μία φορά τα εύσημα έλαβε ο ένας εκ των πλέον κορυφαίων τραγουδιστών σε διάρκεια όλου του μεταλλικού ήχου Eric A.K., ο οποίος πάλι έκανε παπάδες με τη φωνή του.

Ο δίσκος αποτελείται από 10 κομμάτια με βαρύτατες κιθάρες και πολύ όμορφα δυνατά τύμπανα ως επί το πλείστον. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω για ποιο λόγο υπάρχουν δύο κομμάτια με την ίδια λέξη μέσα, και μάλιστα τόσο κοντά στον δίσκο, τι θέλανε να πούνε άραγε οι ποιητές με τα “Chemical noose” και “Liquid noose” αντίστοιχα; To πρώτο εκ των δύο πάντως είναι σίγουρα το καλύτερο κομμάτι του δίσκου με αυτή τη σχεδόν βιομηχανική σπουδαία αρχή του, το ρυθμικό χτύπημα των τυμπάνων και τις σπαστικές αλλαγές, ενώ από πολύ κοντά ακολουθεί και το επίσης κολλητικότατο “Win, lose or dead”, το οποίο περιέχει ένα από τα καλύτερα ρεφρέν όχι μόνο της μπάντας αλλά του μεταλλικού ήχου γενικότερα. Μία δεκαετία αρκετών σκαμπανεβασμάτων και αναταράξεων τέλειωνε για τη μπάντα, με πέντε δίσκους αρκετά διαφορετικούς μεταξύ τους, άλλους καλύτερους, άλλους λιγότερο και τελικά το “Unnatural selection” εκ του αποτελέσματος να θεωρείτε (και να είναι;) το λιγότερο καλό που είχαν κυκλοφορήσει την πρώτη δεκαπενταετία της ύπαρξής τους. Παρότι κι εγώ προσωπικά προτιμώ όλα τα προηγούμενα άλμπουμ τους, συνεχίζω μέσα στα χρόνια να το ακούω ευχάριστα, ενώ τα δύο επόμενα άλμπουμ τους (“My God” και “Dreams of death”) ήταν πολύ χειρότερα και πολλοί οπαδοί τους έβαλαν οριστικό Χ ως ξοφλημένους.

Did you know that:
– Το εξώφυλλο του δίσκου με το γιγάντιο μυρμήγκι που πάει να παλέψει με το σκυλί που το κρατάει ο φύλακας, θεωρήθηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα όλων των εποχών και σίγουρα πήρε πολύ περισσότερα εύσημα απ’ ότι ό ίδιος ο δίσκος.
– Ο κιθαρίστας Mark Simpson άφησε προσωρινά το συγκρότημα μετά την κυκλοφορία του δίσκου, αλλά επέστρεψε ξανά μέσα στο 2000 ώστε να ηχογραφηθεί το επόμενο άλμπουμ ”My God”.
– Τον καιρό μετά το “Unnatural selection” και πριν το “My God”, ο Eric A.K. είχε ιδρύσει μία country μπάντα, τους A.K. Corral. Άφησε προσωρινά τους FLOTSAM AND JETSAM όπως έλεγε διότι «Έδωσα στο metal όλη μου τη ζωή για 15 χρόνια, πήρα λίγο χρόνο για να εξερευνήσω νέα μουσικά μονοπάτια». Αν και οι FLOTS δεν διέλυσαν, υπήρξε ένα μεγάλο διάλειμμα εκείνη την περίοδο και πήραν στο συγκρότημα τον James Rivera για τις συναυλίες. Γρήγορα όπως δηλώνουν οι ίδιοι, κατάλαβαν ότι δε μπορούσαν να μην έχουν τον Eric A.Κ. στις τάξεις τους και ο Rivera αποτέλεσε παρελθόν σχετικά γρήγορα.

Άγγελος Κατσούρας