ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: ”Human factor” – METAL CHURCH
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1991
ΕΤΑΙΡΙΑ: Epic
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Mark Dodson
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Mike Howe
Lead & Rhythm Κιθάρες – John Marshall
Lead & Rhythm Κιθάρες – Craig Wells
Μπάσο – Duke Erickson
Τύμπανα – Kirk Arrington
Ένα από τα αγαπημένα μου σχήματα στον χώρο του Αμερικάνικου thrash είναι οι METAL CHURCH και ήταν μεγάλη χαρά για εμένα να γράψω μέσα από την στήλη του Rock Hard, “Somewhere back in time” δυο τρεις αράδες για ένα από τα πιο καλά άλμπουμ την καριέρας τους. Ο λόγος για το τέταρτο άλμπουμ του Αμερικάνικου σχήματος με τον τίτλο ”Human factor” που συμπληρώνει σήμερα 30 χρόνια κυκλοφορίας. Με αυτό οι METAL CHURCH καταφέρνουν να συνεχίσουν το σερί εξαιρετικών δίσκων που είχαν μέχρι εκείνη την στιγμή, καθώς, για να είμαστε ακριβείς, η προηγηθείσα τριάδα ”Metal church”, ”The dark” και ”Blessing in disguise” ήταν πραγματικά εκπληκτική και μάλιστα είχε δώσει την δυνατότητα στους METAL CHURCH να κάνουν πολύ καλό όνομα στον χώρο του metal. Κάτι που είχε αποτυπωθεί τόσο από το γεγονός πως είχαν κατορθώσει να μπαίνουν στα charts πολλών χωρών και πρωτίστως στο Billboard 200, όσο και από τη συμμετοχή τους στα billing μεγάλων festival ή περιοδεύοντας με ονόματα όπως αυτά των METALLICA, SAXON, W.A.S.P., ACCEPT κ.α.
Το ”Human factor”, αν και ίσως είναι λίγο πιο κάτω σε σχέση με την προαναφερθείσα τριάδα, καταφέρνει να κρατήσει τον πήχη πολύ ψηλά. Οι δέκα συνθέσεις είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς του σχήματος, με βασικό όμως πυρήνα στις οκτώ εξ αυτών, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, τον τότε τέως κιθαρίστα αλλά μόνιμο ηγέτη του σχήματος από την ίδρυση του ως και σήμερα, Kurdt Vanderhoof. Ηχητικά δεν συντελείται κάποια αλλαγή καθώς πολύ απλά συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο που είχαν και στην τριάδα δίσκων που είχε προηγηθεί, δηλαδή πολύ μελωδικό thrash στα όρια του power, με βάση τον κλασικό heavy metal ήχο, με αυτό που πλέον μένει οριστικά εκτός ηχητικού πλαισίου να είναι το speed στοιχείο που είχαν στην πρώτη δυάδα δίσκων τους. Μέσα από αυτό τον ηχητικό καμβά λοιπόν καταφέρνουν να μας χαρίσουν για ακόμη μια φορά πολύ καλά τραγούδια όπως τα ”Human factor”, ”The final word”, ”In mourning”, ”In harm’s way”, ”Agent green”, ”Betrayed” , ”Flee from reality”.
Οι κιθάρες του διδύμου John Marshall και Greg Wells είναι και πάλι, όπως και στο ”Blessing in disguise”, αυτές που τραβάνε την προσοχή του ακροατή, έχοντας άριστη συνεργασία στο riffing και στις δισολίες αλλά και φανταστικές στιγμές στα solos τους. Η εξαιρετική φωνή του Mike Howe από την άλλη είναι αυτή που χρωματίζει ιδανικά τα τραγούδια και δίνει και ένα ακόμη δείγμα του στιχουργικού ταλέντου του με τους ιδιαίτερα καυστικούς στίχους, που εδώ πραγματεύονται κοινωνικοπολιτικά θέματα. Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ τον Howe μια από τις πιο πετυχημένες περιπτώσεις αλλαγής τραγουδιστή σε συγκρότημα, καθώς κατάφερε να αντικαταστήσει αμέσως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια άλλη υπέροχη φωνή, αυτή του μακαρίτη David Wayne. Παράλληλα, μνεία αξίζει και στο rhythm section που αποτελούσαν ο μπασίστας Duke Erickson και ο ντράμερ Kirk Arrington. Εξαιρετικοί ανέκαθεν ως δίδυμο σε αυτό τον τομέα, από τον πρώτο δίσκο μέχρι και το ”Masterpeace”, που ήταν και η τελευταία φορά που συνεργάστηκαν μαζί στην μπάντα των METAL CHURCH. Δημιουργούν ένα φοβερό wall of sound, προσθέτουν ο καθένας τις πινελίες τους μέσα στα τραγούδια, με τον Arrigton δε να εντυπωσιάζει σε σημεία με τα breaks του.
Στα συν του δίσκου φυσικά και η δυναμική και πολύ καθαρή παραγωγή του πασίγνωστου παραγωγού Mark Dodson (ANTHRAX, JUDAS PRIEST, OZZY OSBOURNE κ.α.). Επίσης στα θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι κατά την περιοδεία προώθησης του άλμπουμ άνοιξαν για τους MOTORHEAD, JUDAS PRIEST, ALICE COOPER, ενώ εξαιρετικά σημαντικό υπήρξε το ότι άνοιγαν για τους METALLICA στην Wherever we may roam tour.
Αν είναι να θεωρήσουμε ότι υπάρχει κι ένα αρνητικό στο ”Human factor”, αυτό ήταν ότι, παρόλο που πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις, δεν κατάφερε να μπει στο billboard 200 και να συνεχίσει έτσι την ανοδική τροχιά που είχε το σχήμα μέχρι εκείνη την στιγμή.
Did you know that:
- Οι στίχοι του τραγουδιού ”In mourning” αναφέρονται στην δίκη των JUDAS PRIEST σχετικά με την υπόθεση της αυτοκτονίας του James Vance.
Παναγιώτης ”The Unknown Force” Γιώτας