A day to remember… 27/8 [GRAVE]

0
348












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Endless procession of souls” – GRAVE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2012
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Century Media
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Ola Lindgren
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, κιθάρες – Ola Lindgren
Κιθάρες – Mika Lagrén
Μπάσο – Tobias Cristiansson
Drums – Ronnie Bergerstål

Δέκα χρόνια περάσανε σαν αέρας. Το πρώτο μου άλμπουμ GRAVE σε πραγματικό χρόνο και αν θυμάμαι καλά, η μόλις δεύτερη μου δισκοκριτική γενικότερα (η πρώτη ήταν η φερώνυμη επιστροφή των CRYPTOPSY). Άρα όπως καταλαβαίνετε αγαπητοί αναγνώστες, το κείμενο έχει μια έξτρα συναισθηματική σημασία για μένα. Από εκεί και έπειτα ας γυρίσουμε το ρολόι δέκα χρόνια πίσω. Οι GRAVE δείχνουν να έχουν αφήσει προ πολλού πίσω τους τις αβεβαιότητες των τελών της δεκαετίας του ‘90. Από το “Back from the grave” (2002) που σηματοδότησε την επιστροφή (όπως δηλώνει και ο τίτλος), οι δίσκοι που ακολούθησαν ήταν μόνο σπουδαίοι (“Fiendish regression” – 2004, “As rapture comes” – 2006, “Dominion VIII” – 2008, “Burial ground” – 2010). Οπότε κατά το προσφιλές τους συνήθειο, μετά από δύο χρόνια, ένα ζεστό πρωινό του Αυγούστου του 2012, μας σερβίρουν άλλο ένα δείγμα της σπουδαιότητάς τους για τον Σουηδικό death metal ήχο. Ο τίτλος αυτού ”Endless procession of souls”.

Το ζωγραφιστό εξώφυλλο, ήδη προϊδεάζει τον ακροατή για το τι θα ακούσει. Αν και ο ψυλλιασμένος και δη ο οπαδός, έχει ήδη πάρει γραμμή, οπότε απλά περιμένει. Μετά τη διακριτική εισαγωγή του “Dystopia”, το “Amongst the marble and the dead” παίρνει μπρος και παίρνει τα πάντα αμπάριζα. Ατόφιος Σουηδικός ήχος, ορθόδοξος και λατρεμένος, φτιαγμένος με μεράκι από τα πιο αγνά υλικά (σαν συνταγή του Μαμαλάκη ακούγομαι, σταματάω!). Η γκρούβα του Σουηδικού ήχου κάνει την εμφάνιση της στα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ “Disembodied steps” και “Flesh epistle”, παρόλο που το δεύτερο μαρσάρει στην Εθνική με 100. Το δε πρώτο δείγμα θυμάμαι του δίσκου, έχει ένα από τα πιο πωρωτικά ρεφρέν στην ύστερη ιστορία της μπάντας. “PASSION OF THE WEAK, IMPRISONED MIIIND, BEATEN AND SCORN, PASSION AND HOLY SEED, BREEDING THE CULT FOR THE END OF DAYS”. Τι γκρουβάτη ρεφρενάρα είναι αυτή το γερο-Σατανά μου μέσα; “Passion of the weak” το λοιπόν, hit από τα λίγα, που μαρσάρει και μας πάει. Ομοίως μαρσάρει και το “Perimortem”, σε πιο thrash μοτίβα (το γκαρίζει σε μια φάση και ο ίδιος ο Ola….λεβέντη μου!), καθώς και το “Winds of chains” με το πιο ελαφρώς πιο black-ίζον εισαγωγικό riff.

“Encountering the divine” και “Plague of nations” αναλαμβάνουν να μας δώσουν μια τελευταία γεύση του μακελειού δια χειρός GRAVE. Το μεν με ένα στακάτο μπάσιμο και μετά μας πάει πριονοκορδέλα ως τη Στοκχόλμη. Το δε με την mid-tempo λογική του και τα υπέροχα riffs του βιδώνει πόδια στο πάτωμα και ξεβιδώνει κάθε σβέρκο που προβάλλει αντίσταση, μέχρι να κουμπώσει πέμπτη ο drummer και να φύγει το συγκρότημα καρφωτό μπροστά και ο ακροατής για το τοίχο. Σημείο κατηγορίας “Ηλία, ρίχτο”. Τι να λέμε εμείς τώρα εδώ…μανούλα μου καημένη. Και ξεχωριστά να σταθώ στο μεγαλύτερο σε διάρκεια και πιο αργόσυρτο κομμάτι του δίσκου. Το άτυπα “ομώνυμο” “Epos”, που είναι όντως έπος και για τα σχεδόν 8 λεπτά του, πηγαίνει από το έρπον εισαγωγικό riff (στα όρια του death/doom) σε mid-tempo λογική και οριακά αυτό είναι το γρήγορο του, προτού επιστρέψει εμφατικά στο φινάλε του, κλείνοντας τα 45 λεπτά του δίσκου.

10 χρόνια μετά τη κυκλοφορία, το “Endless procession of souls” χαιρετίζεται ως μια ακόμα σπουδαία προσθήκη στον ποιοτικότατο και πάντα δυναμικό κατάλογο των Σουηδών μακελάρηδων GRAVE. Τους έβγαλε στο δρόμο με τους NECROPHOBIC, DARK FUNERAL και MORBID ANGEL, και φυσικά αποτέλεσε “ζευγαράκι” με το επόμενο (και τελευταίο τους ως στιγμή) “Out of respect for the dead” (2015) να από πλευράς ποιότητας. Έκτοτε τα ίχνη τους αγνοούνται, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα επιστρέψουν δριμύτεροι με περισσότερο κοπάνημα και έτι περισσότερες riff-άρες προς τέρψη οπαδών όπως ο υποφαινόμενος…

Did you know that?

– Εξαίσιο το special edition box-set με ραφτό, αφίσα διπλής όψης και bonus CD με 3 διασκευές: “N.F.L. (efilnikufesin)” (ANTHRAX), “Killing technology” (VOIVOD), “Mesmerized” (CELTIC FROST)

– To “Epos” θα παρουσιαστεί σε μια διαφορετική μορφή στο “Morbid ascent” EP της επόμενης χρονιάς

– Από την επάνοδο της μπάντας το 2002, ο Ola Lindgren έχει αναλάβει στα προσωπικά του studio όλες τις παραγωγές των GRAVE. Άμα θες να κάνεις κάτι σωστά όπως λένε…κάντο μόνος σου!

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here