ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Surtur rising” – AMON AMARTH
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2011
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Blade
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Jens Bogren
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά: Johan Hegg
Κιθάρα: Olavi Mikkonen
Κιθάρα: Johan Soderberg
Drums: Fredrik Andersson
Μπάσο: Ted Lundstrom
Το “Surtur rising” είναι το άλμπουμ των AMON AMARTH που είχε την πιο δύσκολη αποστολή και αυτό γιατί ήταν αυτό που έπρεπε να διαδεχτεί την μεγαλύτερη επιτυχία των Σουηδών, το “Twilight of the thunder God”. Το θέμα όμως είναι ότι οι Vikings είχαν πιάσει ήδη από το “Versus the world” το νόημα και η ηχητική τους κατεύθυνση τους έβαλε σε έναν δρόμο, που όπως αποδείχτηκε, τους οδήγησε στην παγκόσμια εμπορική αναγνώριση.
Έχοντας ως οδηγό τα άλμπουμ που προηγήθηκαν, οι AMON AMARTH στο “Surtur rising” κράτησαν όπως αναμενόταν την στιχουργική θεματολογία τους κι εξέλιξαν ελάχιστα τον melodeath ήχο τους, με την προσθήκη περισσότερων επικών χαρακτηριστικών αλλά και πιο κλασικών heavy metal riff, που αυτόματα τους έκαναν προσιτούς σε πιο νεανικό κοινό αλλά και σε οπαδούς εκτός του ακραίου metal. Αυτό φυσικά είχε αρχίσει να χτίζεται από το “Versus the world”, με το “Twilight of the thunder God” να είναι το σημείο που το συγκρότημα έκανε την μεγάλη του έκρηξη, αλλά στο “Surtur rising” η προσέγγιση των AMON AMARTH σε μία πιο εμπορική μουσική ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
Έτσι λοιπόν στο “Surtur rising” έχουμε μία ακόμα Viking θεματολογία, με τα περισσότερα τραγούδια να αναφέρονται στα γεγονότα της σκανδιναβικής μυθολογίας και πιο συγκεκριμένα στο ragnarok και τον Θεό Surtur, που θα έφερνε το οριστικό τέλος σε αυτή την αποκάλυψη, βάζοντας φωτιά και στα εννέα βασίλεια, σκορπώντας παντού τον όλεθρο αλλά ταυτόχρονα βάζοντας τα θεμέλια για την εκ νέου αναγέννηση του κόσμου. Η δομή των συνθέσεων θέτει άψογα την ιδανική ατμόσφαιρα για την εξέλιξη κάθε τραγουδιού, έτσι στα τραγούδια που αναφέρονται σε μάχες και καταστροφή όπως τα “War of the Gods”, “Destroyer of the universe”, “Live without regrets” και “Α beast am I”, η μουσική έχει πλαστεί στο κλασικό melodeath μοτίβο της μπάντας, ενώ σε τραγούδια που έχουν μία πιο δραματική διάσταση όπως τα “Tock’s taunt – Loke’s treachery part II”, “Slaves of fear”, “The last stand of Frej” και “Doom over dead man”, έχουν εμποτιστεί γερές epic δόσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις μικρές γεύσεις σε doom αναφορές, πάντα βέβαια με κλασικά heavy metal περάσματα.
Το “Surtur rising” φυσικά γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η μπάντα συνέχισε την ίδια ανοδική πορεία που έχει έως σήμερα. Φυσικά υπάρχει μία μεγάλη μερίδα οπαδών τους που την εμπορική αυτή κατεύθυνση δεν την αποδέχονται. Η ιστορία δείχνει όμως πως το συγκρότημα έχει πιάσει την επιτυχία από τα μαλλιά και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο καλό marketing. Και άλμπουμ όπως το “Twilight of the thunder God” και “Surtur rising” δείχνουν πως έχουν τα απαραίτητα συστατικά για το metal, ώστε αυτό να συνεχίζει να αναπνέει.
Did you know that:
- Το “Surtur rising” έχει κυκλοφορήσει σε τρεις εκδόσεις. Στην πρώτη έκδοση έχει συμπεριληφθεί η διασκευή στο “Aerials” των SYSTEM OF A DOWN, στην Ιαπωνική έκδοση η διασκευή στο “War machine” των KISS και στην deluxe CD/DVD έκδοση μπορούμε να βρούμε πάλι την διασκευή στο “War machine” των KISS και την διασκευή στο “Balls to the wall” των ACCEPT, μαζί με το DVD που περιέχει τις τέσσερις εμφανίσεις των AMON AMARTH στο Bochum της Γερμανίας, όπου έπαιξαν τα πρώτα τους τέσσερα άλμπουμ διαδοχικά κάθε βράδυ.
- Τα τραγούδια “Hermod’s ride to Hel” (“With Odin on our side”) και “Töck’s taunt” αναφέρονται στα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του Baldr, τον Θεό της αθωότητας και της αγνότητας.
- Το τραγούδι “A beast am I” μιλάει για τον λύκο Fenris. Σύμφωνα με τον μύθο του Ragnarok, ο Fenris πρόκειται να απελευθερωθεί από τα δεσμά του και να συναντηθεί σε μάχη με τον Odin. Ο Odin συναντήθηκε εκ των προτέρων με τους Norn και γνώριζε τη μοίρα του, που είναι να φαγωθεί από τον Fenris. Ο δεύτερος γιος του Odin, Vidaar, θα εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα του και κόψει στην μέση το κεφάλι του κτήνους.
Δημήτρης Μπούκης