A day to remember… 28/2 [CAMEL]

0
367
camel-same-front.jpg












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ – “Camel” – CAMEL
ETO
Σ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1973
ET
ΑΙΡΙΑ : MCA
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dave Williams
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Andy Ward – Τύμπανα

Doug Ferguson – Mπάσο, φωνητικά
Peter Bardens – Πλήκτρα, Μellotron, πιάνο, φωνητικά
Andy Latimer – Κιθάρες/ φωνητικά

H πορεία των Βρετανών CAMEL ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 όταν οι Αndy Ward, Doug Ferguson και ο Αndy Latimer βρίσκονται μαζί και παίζουν διασκευές αλλά και κάποιες δικές τους συνθέσεις με την μπάντα τους BREW. Oταν θα γνωρίσουν τον πληκτρά Peter Bardens και αυτός θα αποφασίσει να εισχωρήσει στο σχήμα, θα αλλάξουν το όνομα τους σε CAMEL. H πρώτη τους συναυλία με το νέο όνομα θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 1971 σαν support των WISHBONE ASH.

Tον Αύγουστο του ’72 θα υπογράψουν στην ΜCA και θα μπουν στα Morgan studios του Λονδίνου με παραγωγό τον Dave Williams για να ηχογραφήσουν το ντεμπούτο τους. Στην μπάντα οι ηγέτιδες δυνάμεις ήταν ο κιθαρίστας Andy Latimer και πληκτράς Peter Bardens, με τη μουσική κατεύθυνση του σχήματος να αποτελούσε και την κύρια διαμάχη και των δύο αυτών μουσικών. Παρατηρούμε έτσι τις συνθέσεις και βλέπουμε να μοιράζονται σχεδόν ισόποσα ανάμεσα στους δύο, με τον Latimer να προσφέρει τις τέσσερις από αυτές και τον Bardens τις υπόλοιπες τρεις.

Το εναρκτήριο “Slow yourself down” θυμίζει αρκετά SANTANA με την μπάντα όμως να ξεδιπλώνει τις αρετές της αμέσως με το πρώτο κιόλας κομμάτι. Το επόμενο αριστούργημα είναι το “Mystic Queen”, μια ακουστική μπαλάντα που σε μαγεύει με το πρώτο κιόλας άκουσμα και η μία από τις δύο στον δίσκο όπου τα φωνητικά έχει αναλάβει ο μπασίστας Doug Ferguson. To instrumental “Six Ate” διαθέτει μια funk διάθεση και είναι μια σύνθεση που το κάθε μέλος μας φανερώνει τις ικανότητες του. Το “Seperation” θα κλείσει τον δίσκο, είναι ένα μικρό αλλά δυνατό rock κομμάτι με όλα τα χαρακτηριστικά των πρώιμων CAMEL μέσα του.

Η δεύτερη πλευρά θα ανοίξει με το “Never let go”, σύνθεση του Latimer με τα φωνητικά να έχει αναλάβει εδώ ο Bardens. Θα αποτελέσει και το πρώτο και μοναδικό single του δίσκου και θα βγει για να προωθήσει τον δίσκο τον Νοέμβριο του 1972. Μοναδική εξάλεπτη σύνθεση με το φλάουτο, το mellotron και η λυρική κιθάρα του Latimer να δίνουν την δική τους ξεχωριστή πινελιά στο κομμάτι, μετά το “Mystic queen” η αμέσως “μεγαλειώδης” σύνθεση της μπάντας σε αυτό εδώ το ντεμπούτο.

To “Curiosity” είναι η δεύτερη σύνθεση στην οποία ο Ferguson αναλαμβάνει τα φωνητικά, μια ωραία λυρική prog σύνθεση που δεν μπορεί να την ακούσει κάποιος και να μην του κάνει εντύπωση. Ο δίσκος θα κλείσει με το instrumental “Arubaluba”, ένα εξαιρετικό κομμάτι και θα μας δώσει το στίγμα αυτών που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον από τους CAMEL και αυτό που θα ρίξει την αυλαία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι η μπάντα στο ντεμπούτο της ψάχνει να βρει και να “χτίσει” τον δικό της ήχο, και όλοι ξέρουμε ότι δεν θα αργήσει να το επιτύχει. Ο δίσκος διαθέτει όλα τα μαγικά στοιχεία που τα επόμενα χρόνια θα σχηματίσουν τον ήχο τους και σαν ντεμπούτο είναι πάρα πολύ αξιόλογο και αγαπητό από την πλειοψηφία των οπαδών τους. Παρά την καλλιτεχνική του αξία, ο δίσκος απέτυχε εμπορικά και η MCA τους έδιωξε από την εταιρία. Όμως αυτοί θα υπογράψουν άμεσα στην Decca Records όπου και θα διαπρέψουν τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά τα αμέσως επόμενα χρόνια. Συνέχισαν όμως να βρίσκονται πάνω στην σκηνή για να προωθήσουν το ντεμπούτο τους και θα περιοδεύσουν με διάσημα ονόματα όπως οι ΒΑRCLAY JAMES HARVEST, HAWKWIND, GONG, PINK FAIRIES και αρκετά άλλα.

Did you know that?

O παραγωγός τους επέμενε ότι κανείς από την μπάντα δεν ήταν ο κατάλληλος για να αναλάβει τα φωνητικά του δίσκου και έπρεπε να αναζητήσουν τραγουδιστή. Έτσι διέκοψαν τις ηχογραφήσεις και πέρασαν από auditions αρκετοί τραγουδιστές. Κανένας όμως δεν ήταν τελικά καλύτερος από τις φωνές των μελών και η αναζήτηση τραγουδιστή το μόνο που τους έκανε ήταν να χάσουν χρόνο και αυτοπεποίθηση.

– Σύμφωνα με τον Latimer, η αναζήτηση τραγουδιστή και η καθυστέρηση στις ηχογραφήσεις οδήγησε τον δίσκο στο να έχει μεγάλα ορχηστικά μέρη και λίγα φωνητικά και ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προσδιόρισαν του μουσικό τους ύφος για τα επόμενα χρόνια.

– Το “Curiosity” υπήρξε το b-side στο single “Never let go” του 1972.

– Eίναι γνωστή η λατρεία και η αγάπη του Mikael Akerfeldt των μεγάλων ΟPETH για τους CAMEL. Για το κομμάτι “Benighted” από το album “Still life” πήρε την εισαγωγή από το “Never let go” για να σχηματίσει το δικό του κομμάτι.

– Τέλος, θα θυμάμαι για πάντα το μαγευτικό διήμερο στο Ρόδον club το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου του 2000. Την πρώτη μέρα, Σάββατο, στο κατάμεστο club απολαύσαμε τους μαγευτικούς CAMEL για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη αμέσως επόμενη, Κυριακή, τους επίσης –τότε- μοναδικούς GATHERING. Αξέχαστες στιγμές πραγματικά!

Γιάννης Παπαευθυμίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here