ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ – “Deadwing” – PORCUPINE TREE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ – 2005
ΕΤΑΙΡΙΑ – Lava
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ – Steven Wilson
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Steven Wilson – κιθάρες, πλήκτρα, φωνητικά
Richard Barbieri – πλήκτρα
Colin Edwin – μπάσο
Gavin Harrison – τύμπανα
Το 2005, οι PORCUPINE TREE βρισκόντουσαν στο απόγειο της καριέρας τους με το κορυφαίο line-up των Wilson, Barbieri, Edwin και Harrison να γράφουν μουσική για σεμινάρια. Το 2002 και με το “In absentia” η δημοτικότητα τους άρχισε να ανεβαίνει και μ’ αυτή και η καλλιτεχνική καταξίωση. Η πορεία αυτή συνεχίστηκε τρία χρόνια μετά με το εκπληκτικό “Deadwing” το οποίο μάλιστα ξεπέρασε σε πωλήσεις τον προκάτοχό του.
Μουσικά, το “Deadwing” λειτουργεί σαν προπομπός για τον πιο heavy και σκοτεινό δίσκο του γκρουπ, το μνημειώδες “Fear of a blank planet”. Εκεί που είχαμε μάθει τους PORCUPINE TREE ως μια μπάντα που τιμά την κληρονομία των PINK FLOYD, με κάποιες LED ZEPPELIN πινελιές, στα 00s άρχισαν να βαραίνουν επικίνδυνα καθώς, όπως είναι πλέον γνωστό, ο Wilson συνεργάστηκε με τον Mikael Akerfeldt των OPETH με πολλά δάνεια να γίνονται μεταξύ των δύο μουσικών. Παρατηρούμε σ’ αυτό το χρονικό σημείο πως οι PORCUPINE TREE έχουν καταφέρει να χτίσουν τον δικό τους μοναδικό ήχο και ύφος, δηλαδή ένα ασυνήθιστο και τολμηρό αμάλγαμα επιρροών από PINK FLOYD και RADIOHEAD μέχρι SOUNDGARDEN και NINE INCH NAILS. Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο είναι απολύτως μοναδικό και αναγνωρίσιμο ως PORCUPINE TREE εξ ου και τόσες μπάντες που αναγνωρίζουμε ως τέκνα τους. Με το “Deadwing” αυτό το όραμα αποκρυσταλλώθηκε ακόμα περισσότερο και συνεχίζει να εντυπωσιάζει είκοσι χρόνια μετά.
Αρχικά, ο Steven Wilson είχε γράψει πέντε κομμάτια που προορίζονταν για το soundtrack μιας ταινίας της οποίας το σενάριο έγραψε μαζί με τον καλλιτέχνη Mike Bennion. Αυτά ήταν τα “Deadwing”, “Open car”, “Lazarus”, “Mellotron scratch” και “Arriving somewhere but not here”. Η υπόθεση της ταινίας θα είχε να κάνει με μια ιστορία φαντασμάτων αλλά τελικά, αφού δεν κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία της ταινίας, ο Wilson κράτησε τα κομμάτια για τον επόμενο δίσκο των PORCUPINE TREE στον οποίο προστέθηκαν άλλα τέσσερα, τα “Glass arm shattering”, “Start of something beautiful”, “Halo” και “Shallow”. Για το τελευταίο, ο πληκτράς του γκρουπ Richard Barbieri δεν ήταν και τόσο ευχαριστημένος μιας και βρίσκει πως ξεχωρίζει πολύ ως ένα πολύ τυπικό και βαρετό grunge κομμάτι. Όσον αφορά πάλι το concept, στο χιτάκι “Lazarus” ακούμε μια αναφορά στον κεντρικό χαρακτήρα της ιστορίας, τον David με τον οποίο προσπαθεί να επικοινωνήσει η μητέρα του από τον τάφο (my David don’t you worry την ακούμε να λέει).
Από το δίσκο δεν θα μπορούσαν να λείπουν συμμετοχές από άλλους σημαντικούς prog καλλιτέχνες. Έτσι λοιπόν έχουμε τον Mikael Akerfeldt να κάνει δεύτερα φωνητικά στο ομώνυμο τραγούδι που ανοίγει το δίσκο καθώς και δεύτερες κιθάρες στο δωδεκάλεπτο έπος “Arriving somewhere but not here”. Στο ομώνυμο και στο “Open car” ακούμε ένα τυπικά λοξό σόλο κιθάρας από τον Adrian Belew, έναν από τους πιο εκκεντρικούς κιθαρίστες γνωστός και ως ο frontman των KING CRIMSON στα 80s.
Το “Deadwing” συχνά βρίσκεται στο νούμερο ένα στη προσωπική μου λίστα, καθώς επιπλέον προτιμώ την περίοδο της μπάντας ξεκινώντας από το “In absentia”. Η κοινή γνώμη λέει πως υπάρχουν τρεις φάσεις στην ιστορία των PORCUPINE TREE: μια πειραματική psychedelic rock φάση που τελειώνει το 1995 με το “The sky moves sideways”, μια πιο σκοτεινή ροκ που ξεκινά το 1999 με το “Signify” που κλείνει με το “Lightbulb sun” που γέρνει αρκετά προς τους LED ZEPPELIN. Αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν αυτές τις δύο φάσεις και που είδαν το “Deadwing” με καχυποψία και ως έναν πιο alternative metal δίσκο. Προσωπικά, βρίσκω πως η ηχητική και υφολογική εξέλιξη του γκρουπ ήταν σχεδόν νομοτελειακή και, όντας καλλιτέχνης με πειραματικές τάσεις, ο Wilson αργά ή γρήγορα θα το πήγαινε στα πιο heavy.
Did you know that
- Ο τίτλος “Deadwing” είναι ένα παιχνίδι πάνω στον όρο “leftwing” που μεταφράζεται ως «αριστερός».
- Το 2019 ο Wilson ανακοίνωσε πως έχει ξαναρχίσει τη δουλειά πάνω στη ταινία του με τον Bennion αλλά με διαφορετικό τίτλο. Από τότε βέβαια δεν έχουμε δει κάτι.
- Η περιοδεία που ακολούθησε έγινε και live DVD με τον τίτλο “Arriving somewhere”.
- Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδοχές και επανεκδόσεις: Η αμερικάνικη έκδοση το 2005 περιείχε και το κομμάτι “Shesmovedon” που γράφτηκε το 2004. Αρχικά είχαν γραφτεί δεκαπέντε κομμάτια από τα οποία μόνο εννέα συμπεριλήφθησαν στο άλμπουμ. Από αυτά, τα “Revenant”, “Mother & child divided” και “Half-light” βρίσκονταν στο bonus DVD. Στο βινύλιο υπάρχουν τα “Half-light” και “So called friend”. Το 2017 κυκλοφόρησε σε μια remastered εκδοχή, φυσικά από τον Steven Wilson, ενώ το 2023 κυκλοφόρησε ένα ειδικό box set bonus κομμάτια και demo εκδόσεις.
Φίλιππος Φίλης