A day to remember… 29/10 [BOLT THROWER]

0
383

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ – “The IV crusade” – BOLT THROWER
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992
ΕΤΑΙΡΙΑ: Earache
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Colin Richardson / BOLT THROWER
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Karl Willetts
Κιθάρα – Gavin Ward
Κιθάρα – Barry Thomson
Μπάσο – Jo Bench
Τύμπανα – Andy Whale

Βρισκόμαστε στο 1992, μία χρονιά που το death metal βρίσκεται στην απόλυτη ακμή του εμπορικά και δημιουργικά, έχουν κυκλοφορήσει απίστευτα άλμπουμ που έχουν μείνει κλασικά στο πέρασμα του χρόνου και οι BOLT THROWER δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Μόλις ένα χρόνο μετά από την κυκλοφορία του φοβερού “War master”, οι BOLT THROWER επαναπροσδιορίζουν κατά κάποιον τρόπο τον ήχο τους, ενισχύοντάς τον με αργόσυρτα doom metal riff, έντονες μελωδίες και καταιγιστικό drumming βγάζοντας όμως τα blast-beats από την εξίσωση. Τα grind ξεσπάσματα των πρώτων άλμπουμ μπορεί να αποτελούν παρελθόν αλλά τα τραγούδια φωλιάζουν μέσα τους τόση συσσωρευμένη η οποία μπορεί να μην εκτονώνεται μέσω της ταχύτητας όπως συνηθίζουν άλλα συγκροτήματα αλλά από τα ογκωδέστατα riff των Gavin Ward και Barry Thomson και την απολαυστική δίκαση του Andy Whale, του οποίου το drumming λειτουργεί ως η καρδιά του άλμπουμ δίνοντας του ρυθμό.

Όντας η τέταρτη δουλειά των BOLT THROWER, το “The IV crusade” αποτελεί το άλμπουμ που οι deathsters από το Coventry της Αγγλίας επισφραγίζουν το μουσικό τους ύφος, χωρίς να αποστασιοποιούνται από τις crust/punk ρίζες και το ήθος που τους διακατείχε αλλά ήταν ολοφάνερο πως αποτελούσαν ένα διαφορετικό death metal κτήνος πλέον. Ο ήχος είναι τεράστιος χωρίς η παραγωγή να αποτελεί κάτι το εξωπραγματικό αλλά νιώθεις το μπάσο της Jo Bench να «βράζει» και τον Karl Willetts να βρυχάται σε ακόμη πιο πηχτό τόνο και μαζί με τα στοιχεία που αναφέραμε στις παραπάνω γραμμές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το “The IV crusade” αποτελεί ίσως το πιο heavy άλμπουμ των BOLT THROWER.

Τα doom metal περάσματα κρύβουν την αρχέγονη δύναμη και τον δραματικό τόνο των CANDLEMASS μέσα τους αλλά και την πιο υπόγεια των SACRILEGE και είναι φοβερό το πως τα τύμπανα ενώ ακολουθούν πιστά τις κιθάρες ρίχνοντας αρκετά τους τόνους, την επόμενη αμέσως στιγμή παρεκκλίνουν από αυτές δίνοντας νεύρο και ταχύτητα και απίστευτο groove που συνεπαίρνει. Την ίδια χρονιά παρατηρούμε πως και οι Ολλανδοί ASPHYX με το “Last one on Earth” φανερώνουν εξίσου ένα πιο doom metal προσωπείο καθώς και οι Νεοϋορκέζοι INCANTATION με το ντεμπούτο τους “Onward to Golgotha” σε πιο occult ύφος ενώ σε συνεντεύξεις της εποχής μέλη των BOLT THROWER δήλωναν οπαδοί των PARADISE LOST και των MY DYING BRIDE.

Το εναρκτήριο ομότιτλο τραγούδι καταφέρνει και σε μπάζει κατευθείαν στο κλίμα του δίσκου στο οποίο εμπεριέχονται όλα τα χαρακτηριστικά του στοιχεία με το κλείσιμο να έρχεται με τις πένθιμες αρμονίες του “Through the ages (Outro)” όπου oι BOLT THROWER σε ένα άτυπο-tribute στους anarcho-punk CRASS με τη χρήση του spoken word poetry, απαριθμούν μία μακρά λίστα πολέμων που έχουν ταλανίσει την ανθρωπότητα φτάνοντας μέχρι τον τότε πρόσφατο πόλεμο του Κόλπου.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1992 στo Sawmills Studio με παραγωγό για τρίτη συνεχόμενη δισκογραφική δουλειά τον Colin Richardson (CARCASS, GOREFEST, NAPALM DEATH, BRUTAL TRUTH) και μετά την κυκλοφορία του το φθινόπωρο του 1992, με έργο του Eugene Delacroix να κοσμεί το εξώφυλλο, οι BOLT THROWER βγαίνουν σε περιοδεία στην Ευρώπη στα πλαίσια της World Crusade Europe 1993 μαζί με τους GRAVE και VADER και τους DISMEMBER για κάποια show με την World Crusade U.S. Tour 1993 να ακολουθεί μαζί με τους BENEDICTION στις Η.Π.Α. και τους ARMOURED ANGEL στην Αυστραλία.

Did you know that:

  • Στο εξώφυλλο του “The IV crusade” συναντούμε ένα από τα διάσημα έργα του Γάλλου ζωγράφου Eugène Delacroix, όπου απεικονίζεται «Η είσοδος των Σταυροφόρων στην Κωνσταντινούπολη» (1840) γνωστή και ως Δ’ Σταυροφορία όταν οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1204.
  • Το τραγούδι “Embers” ξεκινάει και τελειώνει με το ίδιο riff που ακούγεται και στο “Cenotaph” από το προηγούμενο άλμπουμ “War master”. Αυτή η θεματική αλληλουχία ξεκίνησε με το “World eater” από το “Realm of chaos (Slaves to darkness)”, συνεχίστηκε με τα “Cenotaph” και “Embers” και την ξανασυναντούμε στο “Powder burns” (“Mercenary”) και “The killchain” (“For those once loyal”).
  • Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του “The IV crusade”, τον Δεκέμβριο του 1992 κυκλοφόρησε το “Spearhead” EP το οποίο περιείχε το ομότιτλο τραγούδι σε extended remix, δύο νέα τραγούδια (“Crown of life” και “Lament”) και το “Dying creed” που υπήρχε στο άλμπουμ.
  • Ενώ οι βασικές συνθέτες των BOLT THROWER αποτελούσε το κιθαριστικό δίδυμο των Gavin “Gaz” Ward και Barry “Baz” Thomson, την περίοδο του “The IV crusade” ο Thomson ανέλαβε εξολοκλήρου τη σύνθεση των τραγουδιών όντας περισσότερο αφοσιωμένος και εστιασμένος στην κατεύθυνση που είχε ο ίδιος οραματιστεί.
  • Στη φωτογραφία που υπάρχει στο ένθετο του άλμπουμ βλέπουμε τους Karl Willetts, Andy Whale και Barry Thomson με t-shirt των VICIOUS RUMORS, FORBIDDEN και CRASS αντίστοιχα.
  • Στη μοναδική επίσκεψη των BOLT THROWER στη χώρα μας στα πλαίσια της Next Offensive Tour στις 29 και 30 Μαΐου 2010 σε Αθήνα (Gagarin 205) και Θεσσαλονίκη (Principal Club Theatre) αντίστοιχα, το “The IV crusade” ήταν το τραγούδι με το οποίο άνοιξαν τις συναυλίες τους.

Κώστας Αλατάς

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here