A day to remember… 3/11 [ANATHEMA]

0
579

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ“A natural disaster” – ANATHEMA
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ2003
ΕΤΑΙΡΙΑMusic For Nations
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ  – Dan Turner
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Daniel Cavanagh – κιθάρα, πιάνο, φωνητικά
Vincent Cavanagh – κιθάρα, vocoder, φωνητικά
John Douglas – τύμπανα
Jamie Cavanagh – μπάσο
Les Smith – πλήκτρα

Πονάει πολύ όταν μιλάμε σήμερα για τους ANATHEMA, μια πολύ αγαπητή στο ελληνικό κοινό μπάντα. Μιλάμε για ένα από τα συγκροτήματα που χτυπήθηκαν πολύ άσχημα από τη πανδημία και τα lockdown. Χωρίς συναυλίες, δεν κατάφεραν να κρατηθούν όρθιοι και να συνεχίσουν ουσιαστικά. Το 2019 μάλιστα είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη Kscope και προσχώρηση στην Mascot Label Group. Είχαν αρχίσει ήδη να γράφουν το επόμενο τους άλμπουμ μετά το “The optimist” του 2017 και τότε χτύπησε η πανδημία. Η μπάντα ανακοίνωσε το 2020 μια προσωρινή, όπως έλεγαν, παύση, ενώ η ψυχική υγεία του Daniel Cavanagh άρχισε να παίρνει τη κατιούσα (όπως και πολλών ακόμα που δεν τη πάλευαν με τη κλεισούρα), με δύο απόπειρες αυτοκτονίας και άλλα τέτοια θλιβερά. Η μπάντα σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχει εξαιτίας πολλών δυσμενών συγκυριών. Αφορμή για αυτά τα λόγια είναι η επέτειος για τα είκοσι χρόνια από τη κυκλοφορία του έβδομου δίσκου των ANATHEMA, “A natural disaster”.

Νωρίτερα, είχαν γίνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στις επάλξεις του συγκροτήματος. Αρχικά, το έτος 2000, ο πληκτράς των CRADLE OF FILTH, Les Smith, που αντικαταστάθηκε από τον Martin Powell, έκανε μεταγραφή στους ANATHEMA με τους οποίους έμεινε μέχρι το τέλος. Το 2002, μόνιμος μπασίστας του γκρουπ θα γινόταν ο τρίτος εκ των αδερφών Cavanagh, Jamie, και η αδερφή του ντράμερ John Douglas, Lee Douglas, ανέλαβε μεγαλύτερο ρόλο τραγουδώντας σόλο στο μεγαλύτερο μέρος του fan favourite ομώνυμου “A natural disaster” (συναυλία ANATHEMA χωρίς αυτό το σπαρακτικό τραγούδι δεν γινόταν). Επίσης, τον ίδιο χρόνο ο Daniel ανακοίνωσε πως φεύγει για να παίξει στους ANTIMATTER, το συγκρότημα του πρώην μπασίστα και ιθύνοντα νου των παλαιότερων αριστουργημάτων των ANATHEMA, Duncan Patterson, κίνηση που μετάνιωσε γυρνώντας σύντομα πάλι στους ANATHEMA.

Το γκρουπ είχε ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή του μεταστροφή από ένα doom metal σχήμα, στα χνάρια του βρετανικού ήχου μαζί με MY DYING BRIDE και άλλους, σε ένα ambient/electro/post rock/prog σχήμα (λυπάμαι αλλά δεν είναι εύκολο να χωρέσεις σε ένα είδος την υβριδική μουσική των ANATHEMA στα 00s) που δεν θα ξεχνούσε ποτέ τις ρίζες του. Όπως πολλοί γνωρίζετε, τα αδέρφια Cavanagh, και ειδικά ο πολυπράγμων Daniel, άρχισε να ακούει πολύ RADIOHEAD, MOGWAI και ambient μουσική, κάτι που είχε αρχίσει να φαίνεται ήδη από το “Judgement” αλλά που έγινε πολύ πιο ξεκάθαρο με το “A natural disaster”. Ήδη βέβαια υπήρχαν οι τυπικές επιρροές από PINK FLOYD και DIRE STRAITS (ο Daniel πολλές φορές έχει μιλήσει για την επιρροή του Mark Knopfler στο παίξιμο του). Έτσι λοιπόν, ήταν απολύτως λογικό και αναγκαίο το συγκρότημα να πειραματιστεί με νέες φόρμες, με όργανα και ήχους. Το ακούμε στο “Closer” όπου ο Vincent τραγουδάει για πρώτη φορά μέσω ενός vocoder που βασικά αλλοιώνει τη φωνή (και άλλα πολλά «ψηφιακά»), και το ακούμε στο εναρκτήριο “Harmonium” με loops και samples. Αυτές οι επιλογές και οι πειραματισμοί έχουν πλέον γίνει κοινός τόπος (δείτε για παράδειγμα τον Steven Wilson που δεν λειτουργεί χωρίς ψηφιακά μέσα) και στα αυτιά μου τα κομμάτια αυτά δεν ακούγονται καθόλου ξένα. Τουναντίον. Το 2003 όμως θα ξένιζαν πολλούς οπαδούς και θα γίνονταν πόλος έλξης για νεότερους οπαδούς (spoiler alert: είμαστε όλοι μεγάλοι τώρα). Στο κομμάτι που κλείνει το δίσκο με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Violence”, το οποίο είναι και instrumental, ακούμε πολλές μινιμαλιστικές επιρροές από τον post rock χώρο. Απ’ την άλλη, κομμάτια όπως “Flying”, “Balance” και “Pulled under at 2000 metres a second” θα κρατήσουν την πιο doom metal φλόγα αναμμένη.

Το “A natural disaster” λοιπόν ήταν ένα ακόμη κεφάλαιο στη μακρά μεταμόρφωση των ANATHEMA που δεν θα σταματούσαν ποτέ να πειραματίζονται και να ψάχνονται σε σημείο που οπαδοί και τύπος θα μιλούσαν για μια prog μπάντα αντί για doom. Το άλμπουμ αυτό δίχασε αλλά, ακούγοντας το σήμερα, βρίσκω πως είναι πραγματικά πολύ όμορφο και πως δεν έχει γεράσει καθόλου. Επιπλέον, η μουσική του δίσκου αντανακλά πολύ σωστά το μελαγχολικό και επιβλητικό εξώφυλλο με τα έντονα κοντράστ και το σχέδιο μιας βάρκας σε μια απομονωμένη λίμνη.

Did you know that:

  • Το καλοκαίρι του 2003 ο Daniel επισκέφτηκε τα Χανιά, κάτι που θα έκανε για μερικά χρόνια αφού είχε σχέση με μια κοπέλα από τη πόλη. Εκεί, έπαιξε διάφορα ακουστικά show και είχα τη τύχη να συνομιλήσουμε.
  • Το “A natural disaster” ήταν το τελευταίο άλμπουμ του γκρουπ για τη Music For Nations που έκλεισε έναν χρόνο αργότερα.

    Φίλιππος Φίλης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here