A day to remember …3/4 [U.D.O.]

0
207












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Timebomb” – U.D.O.
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1991
ΕΤΑΙΡΕΙΑ:
RCA
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Stefan Kaufmann
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Udo Dirkschneider
Κιθάρα – Mathias Dieth
Μπάσo – Thomas Smuszynski
Drums – Stefan Schwarzmann

Το αναφέρω συχνά σε συζητήσεις και στα διάφορα κείμενα μου ότι ένα ιστορικό γεγονός δεν θα πρέπει να μελετάται αποκομμένο από το πλαίσιο της εποχής. Μόνο έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε μία όσο το δυνατό πληρέστερη εικόνα για το εκάστοτε αντικείμενο μελέτης. Και φυσικά η μουσική δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε το “Timebomb” παρουσιάζοντας απλώς τα κομμάτια του… Άλλωστε, αυτό έγινε από το μουσικό Τύπο πριν από 30 χρόνια. Οφείλουμε να δούμε τις συνθήκες πίσω από τις οποίες «γεννήθηκε» το “Timebomb”. Και αυτό θα κάνουμε.

Ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του “Timebomb”, οι U.D.O. είχαν δώσει στην αγορά τον πιο μελωδικό και ηχητικά καλύτερο δίσκο της καριέρας τους που μέχρι σήμερα θεωρείται κλασικός ενώ και ο Στρατηγός το συγκαταλέγει ανάμεσα στους δύο πιο αγαπημένους του ολόκληρης της δισκογραφίας του. Μιλάμε, φυσικά, για το φανταστικό “Faceless world” που μπορεί να «ξένισε» λίγο τους φανατικούς metalheads αλλά περιείχε εξαιρετικές συνθέσεις. Λίγους μήνες μετά, όμως, και την περίοδο που οι U.D.O. ξεκινούσαν την προ-παραγωγή του “Timebomb” κυκλοφόρησε ένας δίσκος που ταρακούνησε συθέμελα τον heavy metal κόσμο. Ήταν το μνημειώδες “Painkiller” των JUDAS PRIEST που άφησε τους πάντες εμβρόντητους με την ενέργεια, έμπνευση και συνολική ποιότητα του. Οι U.D.O. δεν έμειναν ανεπηρέαστοι. Άφησαν κατά μέρος κάθε ίχνος μελωδικής προσέγγισης, συζήτησαν με τον Stefan Kaufmann σχετικά με το τι κατεύθυνση θα είχε ο νέος δίσκος και το αποτέλεσμα ήταν ένα απίστευτο, ασυμβίβαστο και πλέον κιθαριστικό άλμπουμ που δεν έπαιρνε αιχμαλώτους στο διάβα του! Όλο το “Timebomb” σου έδινε την αίσθηση ότι πατούσε πάνω στα χνάρια του “Painkiller” αφού ο προσεκτικός ακροατής θα βρει στοιχεία που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τραγούδια σαν τα “Leather rebel”, “Metal Meltdown”, “Hell patrol” και φυσικά το ομώνυμο τραγούδι.

Ταυτόχρονα, όμως, και αυτό δεν θα πρέπει να παραβλέπεται είναι ότι οι U.D.O. διατηρούσαν ακέραια τη μουσική τους ταυτότητα. Για αυτό θα πρέπει να πιστώσουμε τόσο το σπουδαίο ταλέντο του κιθαρίστα Matthias Dieth, τον φανταστικό Stefan Schwarzmann στα drums την άριστη δουλειά του Kaufmann πίσω από την κονσόλα και φυσικά τον ίδιο τον Στρατηγό! Τότε το “Timebomb” είχε πάρει διθυραμβικές κριτικές… Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Σήμερα, 30 ολόκληρα χρόνια μετά, το “Timebomb” ακούγεται ακόμη καλύτερο αφού παραμένει το ίδιο ασυμβίβαστο όπως τότε δείχνοντας όχι μόνο πως θα πρέπει να παίζεται το πραγματικό τευτονικό metal αλλά κυρίως ότι οι U.D.O. ήταν, είναι και θα είναι μία εντυπωσιακή μπάντα…ένα ανεκτίμητης αξίας κεφάλαιο για το heavy metal!

Did you know that:

  • H RCA έδωσε στους τηλεοπτικούς σταθμούς της εποχής ένα σχεδόν πεντάλεπτο video/press kit για την προώθηση του “Timebomb”. Σε αυτό παρουσιαζόταν πολύ συνοπτικά η ιστορία των U.D.O. αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι υπήρχαν και πλάνα μέσα από το studio κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του ομώνυμου κομματιού. Ψάξτε το στο YouTube…
  • Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Andreas Marschall ο οποίος φυσικά δεν χρειάζεται συστάσεις.
  • Έχουν κυκλοφορήσει διάφορες εκδόσεις του “Timebomb”. Όλες είναι πολύ αξιόλογες αλλά προσωπικά προτιμώ την επανέκδοση σε digipack που κυκλοφόρησε αποκλειστικά στη Ρωσία. Πρόκειται για μία υπογεγραμμένη σειρά της δισκογραφίας των U.D.O. καθώς, ως γνωστό, ο Στρατηγός είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο πρώην ανατολικό μπλοκ.

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here