A day to remember… 3/6 [GRAVE DIGGER]

0
535

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Rheingold” – GRAVE DIGGER
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2003
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Chris Boltendahl/Jörg Umbreit/Vincent Sorg
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Φωνητικά – Chris Boltendahl
Κιθάρες – Manni Schmidt
Πλήκτρα – Hans Peter Katzenburg
Μπάσο – Jens Becker
Drums – Stefan Arnold

Μετά το “The grave digger” (2001) που είχε το έργο να διαδεχθεί το αγαπημένο μου “Excalibur” (1999), οι Γερμανοί power metal θρύλοι GRAVE DIGGER δεν χάνουν χρόνο. Πιστοί στρατιώτες του είδους τους, μπαίνουν τον Οκτώβριο κιόλας της επόμενης χρονιάς στα Principal Studios στο Senden, για να ηχογραφήσουν το διάδοχό του. Ο τίτλος αυτού “Rheingold”. Στιχουργικά έχουμε να κάνουμε με concept δίσκο βασισμένο στην όπερα του Richard Wagner “The ring of the nibelung” (“Der ring des nibelungen” στη μητρική τους γλώσσα). Αν μη τι άλλο, δεν είναι ξένοι στα concept οι Γερμανοί, μια και τη προηγούμενη δεκαετία με αυτόν τον τρόπο έβγαλαν μερικές από τις κορυφαίες τους δουλειές.

Μετά την ορχηστρική εισαγωγή του “The ring” (ξεχωριστή δόξα και τιμή όπου η εισαγωγή δε λέγεται σκέτο intro), σκάει με το ομώνυμο το μασίφ heavy/power που έχουμε αγαπήσει στους GRAVE DIGGER, το riff-άτο, το ορθόδοξο που να πάρει! Με μια εσάνς ωστόσο όπερας, χωρίς να υπερφορτώνει το κομμάτι όπως έχει γίνει σε άλλες ανάλογες φιλόδοξες προσπάθειες. Είναι τόσο όσο, αποτίνοντας έτσι φόρο τιμής στον τόσο σπουδαίο συνθέτη της χώρας τους. Το στακάτο “Valhalla” με το φοβερό του ρεφρέν αλλά και το “Giants” με τη σκοτεινή του αύρα, αποδεικνύουν πέραν αμφιβολίας ότι οι GRAVE DIGGER δεν παίρνουν χαμπάρι από αλλαγές χιλιετίας, μόδες και ούτω καθεξής.

Το “Maidens of war” παίζει με τις αντιθέσεις: από τη μια η υπέροχα λυρική εισαγωγή και τα κουπλέ και από την άλλη το συμπαγές σαν άρμα μάχης riffing των GRAVE DIGGER, χτίζοντας μια από τις καλύτερες συνθέσεις του δίσκου, με όμορφη ορχηστρική πινελιά. Το βαρύτερο ίσως δίδυμο του δίσκου ακολουθεί, το “Sword” και το “Dragon”, τιμώντας με το ρυθμό τους τον λιτό τους τίτλο. Το δε “Dragon” ανεβάζει αισθητά τους ρυθμούς για να κάνει πέρασμα στο “Liar”, την γρηγορότερη σύνθεση του δίσκου, ούτε 3 λεπτά, που φτιάχτηκε για να διαλύσει το σβέρκο όπου δύσμοιρου το ακούσει!

Λυρισμού επιστροφή με τα “Murderer” και “Twilight of the gods”. Το στακάτο και στιβαρό ρυθμικό παίξιμο σε πλήρη συμφωνία (pun intended) με τα ορχηστρικά μέρη και τις χορωδίες για τα τελευταία 15 λεπτά συνολικά του δίσκου. Θα έλεγε κανείς πως τα χορωδιακό ρεφρέν σε αυτό το δίσκο απεικονίζουν τα αντίστοιχα χορωδιακά μέρη που ακούς σε μια θεατρική απόδοση τέτοιων έργων. Εικάζω, ότι αυτό θέλανε να πετύχουν και μπράβο τους, προσθέτοντας άλλη μια διάσταση σε αυτό τον πολύ ωραίο δίσκο. 20 χρόνια μετά, αυτή κιόλας είναι η κληρονομιά του. Ένα ακόμα σοβαρό heavy/power άλμπουμ στη δισκογραφία των GRAVE DIGGER

Did you know that?

– Ο Hans Peter Katzenburg ανέλαβε τα ορχηστρικά μέρη. Επίσης, είναι από τα μακροβιότερα μέλη στην ιστορία των GRAVE DIGGER, μένοντας στο συγκρότημα για 17 ολόκληρα χρόνια (1997 – 2014). Επίσης, είχε το συνήθειο να παίζει live φορώντας μια ρόμπα Μαύρου Θανάτου και μια μάσκα κρανίου, προσιδιάζοντας έτσι τη φιγούρα που συχνά βλέπαμε στα εξώφυλλα τους.

– Το έργο του Wagner “Der ring des nibelungen”, χωρίζεται σε 4 μέρη: “Das rheingold” (εξ ου και το όνομα του δίσκου), “Die Walküre” (“The valkyrie”), “Siegfried” και “Götterdämmerung” (Twilight of the gods). Ο γνωστός συνθέτης λέγεται ότι το συνέθεσε σε ένα διάστημα 26 ετών (1848 – 1874). Συχνά, όταν το αποδίδουν σήμερα, παίζουν κάποιο από τα 4 μέρη, κάνοντας αναφορά σε ό,τι προηγούμενο χρειάζεται προκειμένου ο θεατής να καταλαβαίνει τη πλοκή.

– Η περιορισμένη έκδοση του δίσκου, έχει δύο ακόμα κομμάτια, το “Hero” και το “Goodbye”

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here