A day to remember… 3/6 [SAXON]

0
208

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: ”Call to arms” – SAXON
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2011
ΕΤΑΙΡΙΑ: Militia Guard, UDR, EMI
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Biff Byford
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Biff Byford
Κιθάρες – Paul Quinn
Κιθάρες – Doug Scarratt
Μπάσο – Nibbs Carter
Τύμπανα – Nigel Glockler
Additional musician:
Πλήκτρα ”Mists of Avalon”, ”When doomsday comes” – Don Airey

Νομίζω ότι δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για το Βρετανικό μεγαθήριο του σκληρού ήχου που ονομάζεται SAXON. Η αγάπη κι ο σεβασμός μου για την μπάντα αυτή είναι τεράστιος από την πρώτη στιγμή που τους γνώρισα αρχικά μέσα από δίσκους-μνημεία όπως τα ”Wheels of steel και ”Denim and leather” πριν μπω στα ενδότερα της δισκογραφίας τους. Μετά από τόσα χρόνια λοιπόν ενασχόλησης με την μουσική των SAXON, αυτό που θεωρώ τρομερά εντυπωσιακό στην  συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γεγονός πως σε μια τόσο μεγάλη διαδρομή που ξεπερνάει πλέον κατά πολύ τα 40 χρόνια καριέρας, είναι ένα σχήμα που έχει τσακωθεί με την μετριότητα, πλην πραγματικά ελαχίστων εξαιρέσεων.
Ας περάσουμε όμως στο θέμα του σημερινού κειμένου μας, τη συμπλήρωση των 10 ετών της δέκατης ένατης, παρακαλώ, στούντιο κυκλοφορίας τους, του πολύ καλού ”Call to arms”. Κοιτώντας το πολύ έξυπνο εξώφυλλο και ακούγοντας και πάλι τον δίσκο ολοκληρωμένο, τόσο περισσότερο χαίρομαι για τους SAXON και άλλο τόσο απορώ πώς πέρασαν δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του. Το άλμπουμ λοιπόν είναι πολύ καλό και τιμά και με το παραπάνω την ιστορία και τη βαρύτητα του ονόματος της μπάντας. Ο Biff Byford είχε δηλώσει σχετικά με το τί πρέπει να περιμένει κανείς από τους SAXON στο πρώτο τους δίσκο για την δεκαετία των 10s, ότι στο άλμπουμ αυτό έχουν προσπαθήσει να κάνουν μια επιστροφή στις ρίζες τους, με έναν ήχο, όπως χαρακτηριστικά τόνιζε, ”more working-class sound” και όντως κάπως έτσι είναι. Σε σχέση με το ”Into the labyrinth” εδώ έχουμε μια πιο καθαρά κλασική heavy προσέγγιση στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου, με αρκετό trademark NWOBHM ήχο δικής τους κοπής, φυσικά προσαρμοσμένο στο σήμερα.  Κλασικά υπάρχουν και οι δυο – τρεις πιο hard rock-άδικης κοπής στιγμές, εν προκειμένω το πολύ καλό ”Surviving against the odds”, το συμπαθητικό αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο κατ’ εμέ ”Chasing the bullets” και το ”Ballad of the working men” που στην ουσία κλείνει τον δίσκο και προσωπικά την θεωρώ την καλύτερη από τις τρεις αυτές συνθέσεις αλλά και ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου. Στις υπόλοιπες συνθέσεις, που φυσικά αποτελούν προϊόν ομαδικής δουλειάς και κινούνται σε πιο αμιγώς metal δεδομένα, υπάρχουν κάποιες που όχι μόνο ξεχωρίζουν, αλλά νομίζω πως εύκολα μπαίνουν στα καλύτερα τραγούδια που έχουν γράψει οι SAXON την δεκαετία των 10s. Αυτά είναι το εναρκτήριο ”Hammer of the Gods” που θα μπορούσε να το πει κανείς και αδελφάκι του ”Dogs of war” στο στυλ. Το ”Mists of Avalon” με το χαρακτηριστικό riffing, την πολύ ωραία γέφυρα και το μελωδικότατο refrain. Το ομώνυμο ”Call to arms” είναι μια κλασική, βαριά, επική power ballad, από αυτές που ξέρουν να γράφουν και να αντέχουν στον χρόνο με πολύ μεγάλη άνεση οι Βρετανοί μύθοι του σκληρού ήχου. Πολύ ωραία είναι και η εκδοχή της συγκεκριμένης σύνθεσης και στην instrumental μορφή της που περιλαμβάνεται στο τέλος του άλμπουμ. Από εκεί και κάτω, στα καλά τραγούδια του άλμπουμ νομίζω πως συμπεριλαμβάνονται και το ”Back in ’79”, με κλου φυσικά την χορωδία που αποτελείται από οπαδούς της μπάντας να κάνουν τα δεύτερα φωνητικά, αλλά και το ”When doomsday comes”, στο οποίο μπορεί ο καλεσμένος φίλος τους Don Airey να ξεπατικώνει στα πλήκτρα το ”Perfect strangers” των DEEP PURPLE αλλά και πάλι το τραγούδι είναι πολύ καλό. Σε καλό επίπεδο απλά με πολύ πιο μοντέρνα heavy αισθητική νομίζω είναι και το ”Afterburner” που δείχνει μια πιο JUDAS PRIEST διάθεση, φιλαράκια γαρ και πολλές φορές παρέα και επί σκηνής.

Στιχουργικά ο Biff Byford καταπιάνεται με πολλά θέματα, χωρίς να έχει μια κεντρική ιδέα κι έτσι υπάρχουν αυτοβιογραφικές στιγμές, καυστικοί πολιτικοί και κοινωνικοί προβληματισμοί και ιστορίες που σχετίζονται με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και κάποιες από τις  αφορμές που οδήγησαν σε αυτόν. Άλλωστε, όπως ήδη είπα, πολλά από αυτά φανερώνονται από το πανέξυπνο εξώφυλλο που κοσμεί το άλμπουμ, που δεν είναι τίποτα άλλο από την πασίγνωστη αφίσα η οποία απεικονίζει τον Λόρδο Herbert Kitchener και την φράση ”Wants You” με την οποία καλούσε τους πολίτες να ενισχύσουν τα Βρετανικά στρατεύματα κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η original εκδοχή του σχεδίου ανήκε στον Alfred Leete, η αναπαραγωγή του σχεδίου για το εξώφυλλο έγινε από τον Kai Swillus.
Για την απόδοση της μπάντας δεν νομίζω πως χρειάζεται να πει κανείς κάτι, το πράγμα μιλάει από μόνο του, καθώς η περιοδεία που ακολούθησε αλλά και το πέρασμα από την χώρα μας, αν δεν κάνω λάθος ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, έδειξαν περίτρανα πως έχουμε να κάνουμε με ένα αγέραστο σχήμα επί της ουσίας.
Η παραγωγή του άλμπουμ δια χειρός Biff Byford και Toby Jepson να πούμε ότι είναι τέτοια που βοηθάει αυτή την ”back to the roots” λογική, όπως είπε ο Byford, καθαρή, δυνατή, όσο heavy πρέπει και με όλα τα όργανα σε σωστή ένταση.
Κλείνοντας να πω πως, πέραν της προσωπικής γνώμης, η οποία ήταν και εξακολουθεί να παραμένει θετικότατη όσον αφορά το ”Call to arms” ακόμα και δέκα χρόνια μετά. Το άλμπουμ αυτό έμπασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους SAXON στην δεκαετία των 10s, τους έδωσε την δυνατότητα να πλασαριστούν σε καλές θέσεις σε πολλά charts του κόσμου, και φυσικά να δείξουν σε όλους τους φίλους της σκληρής μουσικής, και όχι μόνο στους οπαδούς τους, πως μπορούν να συνεχίζουν άνετα να έχουν ισχυρό λόγο ύπαρξης.

Did you know that:

  • Το ”Call to arms” με την κυκλοφορία του μπήκε στο νο.6 των charts του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Το συγκρότημα ανακοίνωσε πως κατά την περιοδεία του ”Call to arms”, ένας αριθμός θεατών σε κάθε live, με ένα αντίτιμο περίπου 10 ευρώ θα μπορεί να παρακολουθήσει το soundcheck που γίνεται πριν από κάθε live. Τα έσοδα από αυτή την κίνηση δωρίστηκαν στις φιλανθρωπικές οργανώσεις Nordoff Robbins Music Therapy και Childline.
  • Δύο από τα κομμάτια του άλμπουμ γράφτηκαν από τους SAXON για την ταινία ”Hybrid Theory”, αυτά ήταν το ”When doomsday comes” και το ”Ηammer of the gods”.
  • Κατά την ηχογράφηση του άλμπουμ τον Φεβρουάριο του 2011, το συγκρότημα δημοσίευσε ένα μήνυμα στους θαυμαστές του, καλώντας τους να επισκεφθούν το συγκρότημα στο στούντιο το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου. Ο λόγος ήταν ότι το συγκρότημα χρειαζόταν μια χορωδία για το κομμάτι “Back in ’79” και έτσι αποφάσισε να προσφέρει στους θαυμαστές του την ευκαιρία να γίνουν μέρος της ηχογράφησης.
  • Η digipack έκδοση του άλμπουμ για την αγορά της Βόρειας Αμερικής περιλάμβανε ένα μπόνους CD, που περιείχε το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης των SAXON στο Castle Donington το 1980.
  • Το “Hammer of the Gods” κυκλοφόρησε αρχικά ως single για την προώθηση του ”Call to arms” στις 18 Μαρτίου 2011. Τα δύο μουσικά βίντεο που γυρίστηκαν για την προώθηση του άλμπουμ ήταν τα “Hammer of the Gods” και το ομώνυμο ”Call to arms”.

 

Παναγιώτης ”The Unknown Force” Γιώτας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here