A Day To Remember… 30/01 [VICIOUS RUMORS]

0
227












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Sadistic symphony” – VICIOUS RUMORS

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2001

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Point Music

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Geoff Thorpe

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Morgan Thorn

Μπάσo – Chris Lombardo (Cornbread)

Κιθάρα/Φωνητικά – Geoff Thorpe

Κιθάρα – Ira Black

Drums – Atma Anur

 

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά το βάρος που είχε δώσει το management των VICIOUS RUMORS πάνω στην προώθηση του “Sadistic symphony”. Από τη μία το γεγονός ότι είχαμε μπει σε μία νέα χιλιετία όπου πολλά συγκροτήματα το πρόβαλαν σαν μία αφορμή για καλλιτεχνική επανεκκίνηση και από την άλλη το ότι ο πυρήνας των οπαδών της μπάντας δεν μπόρεσε ποτέ να δει με καλό μάτι τις δύο προηγούμενες δουλειές (“Something burning”, “Cyberchrist”). Το φθινόπωρο του 2000, λοιπόν, τα δελτία τύπου έκαναν λόγο για επιστροφή των VICIOUS RUMORS στον ήχο του “Digital dictator”. Φυσικά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο και λόγω της απουσίας του Carl Albert αλλά και γιατί ο Thorpe δεν είχε καταφέρει να πείσει συνθετικά εδώ και μία σχεδόν δεκαετία. Οπότε κρατάγαμε μικρό καλάθι. Για να ακριβολογούμε, μάλιστα, πήραμε μία πρώτη κρυάδα με το τραγικό εξώφυλλο που δεν παρέπεμπε ούτε κατά διάνοια σε VICIOUS RUMORS (πόσο μάλλον σε επιστροφή σε κλασικό ήχο). Κάπως έτσι, πήραμε ανά χείρας το CD και πατήσαμε –ελαφρώς διστακτικά- το “play”…

Το πρώτο πράγμα που έκανε αυτομάτως (αρνητική) εντύπωση ήταν η ξερή και σχεδόν ερασιτεχνική παραγωγή αφού ο ήχος ήταν κάκιστος…ειδικά για τα δεδομένα της τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Το δεύτερο που προσωπικά με «χάλασε» ήταν η φωνή του Morgan Thorn ο οποίος για έναν περίεργο λόγο μου θύμιζε σε σημεία τον τεράστιο Graham Bonnet. Ενδεχομένως, θα αναρωτηθεί κανείς γιατί με χάλαγε; Απλούστατα γιατί δεν «κόλλαγε» με την όλη αισθητική και τον χαρακτήρα των VICIOUS RUMORS. Οι συνθέσεις ήταν πράγματι βελτιωμένες όχι όμως σε σημείο τέτοιο που να μας αναγκάσει να εκφραζόμαστε αποθεωτικά για το “Sadistic symphony”. Πράγματι, ο Thorpe είχε κάνει ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το οποίο θα ολοκληρωνόταν με το “Warball” λίγα χρόνια αργότερα.Το εντυπωσιακό, πάντως, σημείο του δίσκου και νομίζω αυτό που ξεχώριζε κατευθείαν ήταν τα εξαιρετικά κιθαριστικά μέρη και solos τόσο του Thorpe όσο και του McGee (ναι…σωστά διαβάσατε). Βασικά, ήταν αυτό που έλειψε στις 2 κυρίως προηγούμενες δουλειές (προσωπικά, συμπεριλαμβάνω και το “Word of mouth”, άρα ο αριθμός ανεβαίνει στις 3 δουλειές) των VICIOUS RUMORS: ο μοναδικός συνδυασμός της μελωδίας με τα κοφτά και σχεδόν ακατέργαστα riffs του Thorpe.

 

Όπως και να έχει, όμως, το αποτέλεσμα δεν ήταν το ιδανικό παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες. Η επιστροφή δεν συντελέστηκε στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε και το “Sadistic symphony” ξεχάστηκε γρήγορα από τους οπαδούς της μπάντας. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι υπήρχαν και καλά στοιχεία τα οποία όμως για τους παραπάνω λόγους δεν βγήκαν όσο θα έπρεπε στην επιφάνεια. Το 2006 (χρονιά κυκλοφορίας του “Warball”) ήταν ακόμη μακριά…

 

Did you know that:

• Ο κιθαρίστας Mark McGee από την κλασική περίοδο των VICIOUS RUMORS (1988-1994) συμμετέχει σαν special guest σε πέντε κομμάτια του δίσκου.

• Το artwork του τραγικού όσο και παράταιρου για την αισθητική της μπάντας εξωφύλλου ανήκει στον Paul Lackey.

• Ο Brian O’ Connor (ή αν προτιμάτε, Brian O’ Conner…αν αρκείστε μόνο στα credit notes του “Cyberchrist”) αντικατέστησε τον Morgan Thorn στην παγκόσμια περιοδεία που ακολούθησε για την προώθηση του δίσκου.

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here