A day to remember… 30/6 [ALICE COOPER]

0
277












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “School’s out” – ALICE COOPER
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1972
ΕΤΑΙΡΙΑ: Warner
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bob Ezrin
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Alice Cooper – φωνητικά

Glen Buxton – lead κιθάρα
Michael Bruce – ρυθμική κιθάρα, πλήκτρα
Dennis Dunaway – μπάσο
Neal Smith – ντραμς

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ο Alice Cooper ή αν προτιμάτε η ALICE COOPER BAND ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η Αμερική στον hard rock ήχο της εποχής. Με δίσκους-ορόσημα που σημάδεψαν ανεξίτηλα την πρώτη πενταετία των 70s και ένα attitude που προκαλούσε αλλά ταυτόχρονα «μιλούσε» κατευθείαν στην καρδιά της αμερικάνικης (κυρίως) νεολαίας. Μυστικό συστατικό της επιτυχίας και το άτυπο, έκτο μέλος της μπάντας ήταν ο παραγωγός Bob Ezrin ο οποίος έβαλε σε τάξη τη…χαοτική σκέψη του Alice και των υπολοίπων επενδύοντας ταυτόχρονα με μία άριστη παραγωγή τις φανταστικές ούτως ή άλλως συνθέσεις εκείνων των δίσκων.

Το “School’s out” βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πιο παραγωγικής και καλλιτεχνικά αρτιότερης περιόδου του Alice. Εδώ βρίσκονται όλα τα κλασικά rock n’ roll θεατρικά στοιχεία που καθιέρωσαν τη μπάντα ενώ ένας προσεκτικός παρατηρητής σίγουρα θα εντοπίσει διάσπαρτα jazz και Broadway στοιχεία τα οποία άρεσαν στον Alice (και στον Ezrin) και θα έκαναν εντονότερη την παρουσία τους τρία χρόνια μετά. Πάρτε για παράδειγμα το “Blue turk” με την παρουσία σαξόφωνου και τα jazz περάσματα, το Broadway στοιχείο στη μέση του “Gutter cats vs. the Jets” ή την μεγαλειώδη, σχεδόν κινηματογραφικής αισθητικής, επωδό του “Grand finale”. Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο Ezrin έχει προσθέσει σημεία με βιολί ενώ οι διφορούμενοι –σε αρκετά σημεία- στίχοι του Alice σε συνδυασμό με μία εμπνευσμένη ενορχήστρωση δημιουργούν το εκρηκτικό μείγμα που λέγεται “School’s out”.

Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Ναι, προσωπικά θα είμαι πάντα τεράστιος οπαδός του εν λόγω άλμπουμ. Το λατρεύω! Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο δίσκος πέραν του ομώνυμου ύμνου που θα ακούγεται στον αιώνα τον άπαντα, περιλαμβάνει τραγούδια που έχουν αγκαλιαστεί μονάχα από τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του. Ακόμη και ο Alice δεν έχει δώσει το απαιτούμενο ειδικό βάρος στο “School’s out” όταν διαμορφώνει τα εξαιρετικά set lists των θρυλικών συναυλιών του. Υπό αυτή την έννοια, το “School’s out” υπολείπεται σε σχέση με τα “Love it to death”, “Killer” και “Billion dollar babies”. Προσοχή όμως: υπολείπεται σε υστεροφημία αλλά όχι σε ποιότητα. Είναι ο δίσκος εκείνος που πάντα σε περιμένει για να ανακαλύψεις και ένα νέο στοιχείο κάθε φορά. Αυτό είναι και το καλά κρυμμένο μυστικό της επιτυχίας του “School’s out”.

Did you know that:

  • Η πρώτη έκδοση του βινυλίου άνοιγε σαν θρανίο και μέσα είχε και ένα εσώρουχο. Ακόμη θυμάμαι το πόσο πολύ είχα εντυπωσιαστεί από τη συσκευασία όταν το είχα αγοράσει από το δισκάδικο ψηλά στην Ιπποκράτους.
  • Κάποιος ενδεχομένως να ισχυριστεί ότι υπάρχει ένα χαλαρό concept αναφορικά με την εφηβική ηλικία και τα σχολικά χρόνια. Ειδικά, αν προσέξουμε τους στίχους στο τέλος του “Alma mater” όπου ο ήρωας μας συνειδητοποιεί την πικρή αλήθεια: ότι, δηλαδή, δεν θα λείψει και σε πολλούς συμμαθητές του.
  • Κατά την προσφιλή τακτική του ο Ezrin αναζήτησε τις υπηρεσίες του Dick Wagner για το solo στο “My stars”.

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here