ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Blazon stone” – RUNNING WILD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1991
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rolf Kasparek
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Rolf Kasparek – φωνητικά, κιθάρα
Axel Morgan – κιθάρες
Jens Becker – μπάσο
Rüdiger “AC” Dreffein – τύμπανα
To 1991 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για το πειρατικό των Γερμανών RUNNING WILD. Έχοντας συμπληρώσει ήδη την πρώτη τους δεκαετία ως συγκρότημα και με πέντε ολοκληρωμένα άλμπουμ, το ένα καλύτερο από το άλλο, έδειχναν τεράστια πρόοδο, πατούσαν σταθερά στα πόδια τους κι έμοιαζαν σαν τον «Μαυρογένη» που δεν έχανε καμιά από τις μάχες του. Όταν στις 4 Απριλίου κυκλοφορούσαν το “Blazon stone” τόσο το κοινό τους, όσο και ο μουσικός τύπος ήταν θετικοί κι έτοιμοι να το αγκαλιάσουν. Αργότερα την ίδια χρονιά θα κυκλοφορήσουν και την συλλογή τους “The first years of piracy” με επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών.
Ο Rock ‘n’ Rolf είχε βρει πλέον την συνταγή της επιτυχία και πειραματιζόταν μόνο με ελάχιστα από τα συστατικά της. Το καθένα από τα 10 τραγούδια του δίσκου, περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά που περιμέναμε, με τις ταχύτητες να είναι αυξημένες όμως και να φλερτάρουν περισσότερο από ποτέ με την μόδα του Γερμανικού power metal. Οι ρυθμικές κιθάρες που σκίζουν και καλπάζουν, δίνουν το στίγμα κι αποτελούν το υπόβαθρο του ήχου των RUNNING WILD. Μελωδικά ρεφραίν, χορωδιακά που σε προσκαλούν να τα τραγουδήσεις. Παιδικά; Εν μέρει, ναι, αλλά είναι τόσο RUNNING WILD που κολλάς. Υπάρχει αίσθηση αθωότητας, αφού μιλάμε για άλλες εποχές, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι τραγούδια που ακολούθησαν δίσκους όπως το “Port Royal”, το “Death or glory” και το “Under Jolly Roger”.
Είναι πολλές οι συγκυρίες που οδήγησαν το “Blazon stone” στο να είναι ο πιο εμπορικά επιτυχημένος τους δίσκος σε αυτή την δεκαετία, ακουμπώντας το μισό εκατομμύριο αντίτυπα, που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του ίδιου, τη χρονική στιγμή, αλλά και αυτό που ακολούθησε την δεκαετία αυτή στην μουσική βιομηχανία γενικότερα. Νούμερα ασύλληπτα για σήμερα, που επιβεβαιώνουν την δημοτικότητά τους εκείνη την εποχή, αλλά και την συνέπεια που παρουσίαζαν δημιουργικά. Τραγούδια όπως τα “Little big horn”, “Lonewolf”, “Bloody red rose” όπως και το ομώνυμο “Blazon stone” εύκολα συγκαταλέγονται ψηλά στις λίστες προτιμήσεων. Το “White masque” θα μπορούσε να είναι σε οποιοδήποτε από τους προηγούμενους δίσκους τους, όσο και στους επερχόμενους. Κλασικό RW και άκρως συναυλιακό θα έλεγα.
Μάλιστα στην περιοδεία που ακολούθησε για την προώθηση του δίσκου, από το τέλος Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οι Πειρατές έπαιζαν έξι με οκτώ συνολικά τραγούδια από εδώ και μάλιστα ακόμα και το “Billy the kid” ήταν ανάμεσά τους, παρόλο που δεν υπήρχε στο άλμπουμ, αλλά μόνο στο single του “Little big horn”! Σχεδόν τα μισά δηλαδή σε κάθε συναυλία!
Αυτός θα ήταν ο τελευταίος δίσκος για τον μπασίστα Jens Becker και τον κιθαρίστα Axel Morgan ώστε να συμμετάσχει στους X-WILD μαζί με τον πρώην συνεργάτη τους Stefan Schwarzmann στα τύμπανα, ο οποίος όμως θα επέστρεφε στους RUNNING WILD για το επόμενο άλμπουμ.
Did you know that:
- Η περιοδεία τους, είχε στο μεγαλύτερό της μέρος τους RAVEN και τους CROSSROADS να ανοίγουν τις συναυλίες τους. Έπαιξαν 36 φορές σε 7 χώρες της Ευρώπης, με δύο από αυτές τις εμφανίσεις τους να είναι στη χώρα μας για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα στις 24 και 25 Μαΐου έπαιξαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, μαζί με τους Βρετανούς RAVEN.
- Ο drummer, Dreffein, πιο γνωστός στους Γερμανούς φίλους του ως A.C. ακολούθησε καριέρα ως Tour Manager και έτυχε να τον γνωρίσω όταν 5 χρόνια αργότερα οργάνωνε την περιοδεία των …. LACRIMOSA!!!
- To έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του “Blazon stone” είναι έργο του Andreas Marschall ο οποίος είχε επιμεληθεί ανάλογες δουλειές για όλη την ελίτ της Γερμανικής σκηνής (BLIND GUARDIAN, KREATOR, SODOM, DESTRUCTION,κλπ) ακόμα και για το “Architect of fear” των RAVEN, που έπαιζαν στην περιοδεία τους τότε!
Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης