A day to remember… 6/3 [DARKANE]

0
200

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Insanity” – DARKANE

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2001

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Daniel Bergstrand

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Μπάσο – Jörgen Löfberg

Drums – Peter Wildoer

Κιθάρες – Klas Ideberg

Κιθάρες – Christofer Malmström

Φωνητικά – Andreas Sydow

Μετά το μικρό θόρυβο που έκανε το εξαιρετικό “Rusted angel” στο underground (τα οποία παρουσιάστηκαν στο σχετικό κείμενο προ διετίας), οι Σουηδοί thrashers DARKANE υπογράφουν συμβόλαιο με μια από τις πλέον ιστορικές δισκογραφικές εταιρείες στο χώρο του metal, την Nuclear Blast. Χωρίς να χρονοτριβούν, στις 6 Μαρτίου του 2001, ούτε καν δύο έτη μετά το ντεμπούτο (δείγμα άκρας εργατικότητας και ίδιον των σοβαρών μπαντών) κυκλοφορεί από τον Γερμανικό κολοσσό το δεύτερο άλμπουμ τους “Insanity”.

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι εν αντιθέσει με το ντεμπούτο, τα ορχηστρικά μέρη, είναι ηχογραφημένα από πραγματικούς παίκτες κλασσικών οργάνων κι όχι προγραμματισμένα. Αυτό σημαίνει ότι έπεσαν γερά λεφτά στην ηχογράφηση, πράγμα που δε συνηθίζεται για εταιρείες που έχουν πάρει μια νεόκοπη μπάντα στο δυναμικό τους, εκτός άμα πιστεύουν πάρα πολύ σε αυτές. Στη περίπτωση των DARKANE συμβαίνει ακριβώς αυτό. Και πως να μη πιστεύεις όταν η μπάντα μπαίνει με τριπλέτα φωτιά “Third”, “Emanation of fear”, “Impure perfection”; Ξύλο με έπιπλα ΙΚΕΑ, Εχέμυθα στο χώρο σας, τιμαί φιλικαί, πρώτα ο πελάτης! Ξύλο ωστόσο, όχι “ξερό”, μα διανθισμένο με την γνωστή από το “Rusted angel”, industrial αισθητική, που παραπέμπει στους σύγχρονους τους STRAPPING YOUNG LAD, χωρίς να τους αντιγράφει, αλλά ξεκάθαρα εμπλουτισμένη, και πιο οργανικά ακόμα δοσμένη στο καινούργιο υλικό. Τα καθαρά φωνητικά, δε, δίνουν μια άλλη απόχρωση στο δίσκο, ο οποίος είναι πιο “απλωμένος” από τον προκάτοχο του.

Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, έχει περισσότερη ποικιλία από μουσικής άποψης, η οποία διαφαίνεται σε κομμάτια όπως το “Hostile phantasm” ή το “Psychic pain”. Δύο κομμάτια, τα οποία, παρά την επιθετικότητα και ευθύτητα τους εν γένει, περιέχουν κοψίματα – εκπλήξεις σε riffs, και αλλόκοτους ρυθμούς που προσθέτουν μια έξτρα διάσταση πολυπλοκότητας στο υλικό των DARKANE, που εδώ ξεκάθαρα, ανεβαίνει επίπεδο. Ειδικά στο “Psychic pain”, όπου μας χαρίζει ένα εντελώς trademark solo του ο κιθαρίστας των MESHUGGAH, Fredrik Thordendal. Τα instrumental του δίσκου (η εισαγωγή “Calamitas”, το “000111” και ο επίλογος “Inverted spheres”) προσθέτουν έναν χαρακτήρα soundtrack στο δίσκο. Φυσικά, δε λείπουν κομμάτια – φονιάδες, που δε παίρνουν αιχμαλώτους, το σχετικά μελωδικό “The perverted beast”, το ολέθριο “Distress” με τα λυσσασμένα του blastbeats, γιατί πως να το κάνουμε διάολε, thrash δίσκο ακούμε!

Ρέστα δίνουν, τα δύο τελευταία κομμάτια του δίσκου, “Inauspicious coming” και το 8λεπτο έπος “Pile of hate” με την ατόφια progressive metal αύρα τους. Κομμάτια που θα έλεγε κανείς, σχεδόν απελευθερώνονται από το να χρειάζεται με το ζόρι να χαρακτηριστούν με τη ταμπέλα thrash ή κάτι τέτοιο, αποτελώντας ένα σημείο πειραματισμού της μπάντας, με μια διαφορετική προσέγγιση, πιο “ανοιχτή”. Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στα 8 λεπτά του “Pile of hate”, με τη μπάντα, να λάμπει τόσο σαν σύνολο όσο και σαν μονάδες!

20 χρόνια μετά, οι DARKANE, χάρη στο “Insanity” έκαναν το σημαντικότερο τους βήμα ως ντεμπούτο στην Nuclear Blast. Κρίθηκαν όχι απλώς επαρκείς, αλλά άκρως ουσιώδεις και απαραίτητοι, και βλέποντας τη σημερινή τους κατάσταση, έχουν μετατραπεί σε ένα σοβαρής δυναμικής συγκρότημα, για τον μοντέρνο και πιο πειραματικό thrash ήχο. Δυναμική, για την οποία αποκλειστικοί υπεύθυνοι, είναι άλμπουμ σαν το “Insanity” που τόσο όμορφα έχουν ωριμάσει.

Did you know that?

-Αποτελεί το τελευταίο δίσκο των DARKANE ο οποίος ΔΕΝ θα προωθηθεί μέσω κάποιου videoclip. Κάτι που θα αλλάξει την επόμενη χρονιά με το “Expanding senses” (2002), το οποίο θα εκπροσωπήσει το “Innocence gone”.

-Ο πρότερος έντιμος βιος του drummer – θηρίου Peter Wildoer, περιλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος της ηχογράφησης των τυμπάνων στο “Stigmata” των ARCH ENEMY. Κοινώς, αν αναρωτιέστε για την πιο τεχνική και τσιτωμένη συνάμα προσέγγιση των τυμπάνων στο συγκεκριμένο άλμπουμ (σε σχέση με τον Erlandsson), τώρα έχετε την απάντηση σας. Χώρια τα τύμπανα που έπαιξε τόσο στο “Static impulse” του James LaBrie, όσο και στο reunion άλμπουμ των Ολλανδών death metal θρύλων PESTILENCE, “Resurrection macabre”.

-Η Ιαπωνική έκδοση του δίσκου, περιλαμβάνει μια live εκτέλεση του “Convicted” από το ντεμπούτο, ενώ έχει επανακυκλοφορήσει σε digipak από την Metal Mind σε 2000 αντίτυπα, χωρίς bonus υλικό.

Γιάννης Σαββίδης

https://youtu.be/QO9g-QphDq0

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here