A day to remember… 7/10 [COHEED AND CAMBRIA]

0
591












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “In keeping secrets of silent earth: 3” – COHEED AND CAMBRIA
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2003
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Equal Vision Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Birnbaum και Chris Bittner
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνή, Κιθάρες: Claudio Sanchez
Μπάσο, Φωνητικά: Michael Todd
Κιθάρες: Travis Stever
Τύμπανα: Joshua Eppard

Αν με κάποιο τρόπο μπορούσε κάποιος να πετάξει σε ένα shaker τους MY CHEMICAL ROMANCE (κυρίως στον τομέα των φωνητικών), τους PAIN OF SALVATION και τους (πανταχού παρόντες ως επιρροή στον χώρο του prog) DREAM THEATER το αποτέλεσμα που θα ήταν  κάτι πολύ κοντά θεωρώ στους δίσκους των COHEED AND CAMBRIA, ειδικά αυτής την περιόδου που εξετάζουμε σήμερα.

20 χρόνια λοιπόν από τον Οκτώβριο του 2003 και την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου των  COHEED AND CAMBRIA με τίτλο “In Keeping Secrets of Silent Earth: 3”, ενός δηλαδή εξαιρετικού δείγματος prog rock/metal της εποχής με έντονες επιρροές από 70s prog, post-hardcore, alternative αλλά και emo(!) που αμέσως κεντρίζει το ενδιαφέρον του ακροατή. Η μπάντα, με μπροστάρη τον Claudio Sanchez αναδεικνύει την τεχνική επιδεξιότητα της αλλά και την ικανότητά να δημιουργεί μια συναρπαστική μουσική εμπειρία, στο πλαίσιο ενός ακόμη concept album, όπως και σχεδόν όλοι οι δίσκοι των COHEED AND CAMBRIA.

Ο δίσκος ξεκινά με τον “The Ring in Return”, που λειτουργεί σαν είσοδος στον κόσμο των COHEED AND CAMBRIA με το χαρακτηριστικό τηλεφωνικό ήχο και αμέσως μετά μια μεγαλοπρεπέστατη κινηματογραφική μελωδία, και αμέσως μπαίνουμε στα βαθιά με το ομότιτλο “In Keeping Secrets of Silent Earth: 3”, πραγματικά επική σύνθεση που σου δημιουργεί την αίσθηση μιας περιπέτειας σε ένα φανταστικό σύμπαν. Κατά τη γνώμη μου είναι ίσως το πιο μεγαλοπρεπές άσμα του δίσκου, ίσως μαζί με το “The Light and the Glass”.

Στη συνέχεια το “In Keeping Secrets of Silent Earth: 3” μας παραθέτει μια σειρά από τραγούδια όπως το “Cuts Marked in the March of Men” και το “Three Evils (Embodied in Love and Shadow)”, που συνδυάζουν πολύπλοκες όμορφες μελωδίες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φωνητικά  του Sanchez που παραπέμπουν απευθείας σε MCR. Αγαπημένο άσμα επίσης το “Blood Red Summer”, παίζοντας το ρόλο του  ως hitάκι του δίσκου, ραδιοφωνικό, τετράλεπτο, όπως πρέπει. Το σχεδόν punk “Favor house Atlantic” επίσης ανεβάζει ρυθμούς και ένταση με την ωραία κεντρική μελωδία του.

Στο στιχουργικό σκέλος η μπάντα ανέκαθεν δημιουργούσε  πολυδιάστατες ιστορίες που εμπλούτιζαν τα τραγούδια τους, επιτρέποντας στον ακροατή να γίνει μέρος τους, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να κατανοήσει και την πλήρη σημασία τους. Για να το πω πιο απλά, κάθε τραγούδι ακούγεται και αυτοτελώς, δίχως να είναι απαραίτητο να κατανοήσεις την πλοκή που κρύβεται πίσω από αυτό ή να δίνεις σημασία στην εξέλιξη της ιστορίας. Όσον αφορά το εναλλακτικό σύμπαν και επίκεντρο των στιχουργικών ανησυχιών της μπάντας (βλέπε “Amory Wars”), το βάθος και η ποιότητα του θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστού αφιερώματος.

Μουσικά, όπως προείπαμε, το συγκρότημα συνδυάζει με επιτυχία διαφορετικά υποείδη του σκληρού ήχου, όπως το prog, το alternative rock, καθώς και emo ή punk στοιχεία, δημιουργώντας μια χαρακτηριστική μουσική ταυτότητα  που αποτελεί (με ορισμένες μικρές προσθαφαιρέσεις) την σταθερή τους μουσική τροχιά πάνω από 20 χρόνια τώρα. Ο ήχος του δίσκου και γενικά η παραγωγή, αν και αρκετά δυνατή και καθαρή, με σημερινά κριτήρια ακούγεται ίσως λίγο  παρωχημένη και κάπως μουντή αλλά σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει την ανάδειξη της ποιότητας των συνθέσεων. Συνολικά, το “In Keeping Secrets of Silent Earth: 3”  αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το συγκρότημα, με την δραματική του ατμόσφαιρα, τις εκπληκτικές  larger than life φωνητικές ερμηνείες και τις πολυεπίπεδες συνθέσεις του.

Δημήτρης Μελίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here