A day to remember… 7/10 [RAGE]

0
849

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Soundchaser” – RAGE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2003
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: SPV
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Charlie Bauerfeind & RAGE
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Peter “Peavy” Wagner – φωνή, μπάσο
Victor Smolski – κιθάρα, πλήκτρα
Mike Terrana – τύμπανα

Τι θυμάστε εσείς από την κυκλοφορία του “Soundchaser”; Για μένα, ήταν μια βελτίωση από τον προκάτοχό του, αλλά αυτό, από μόνο του δεν σημαίνει πολλά, αφού ας μην ξεχνάμε, πως είχα χαρακτηρίσει το “Unity” ως μια αστοχία στην δισκογραφία των συμπαθέστατων Γερμανών.

Το “War of worlds” είναι το πιο MIND ODYSSEY τραγούδι του δίσκου. Ας μην λησμονούμε ότι ο Smolski, ήταν βασικός συνθέτης στο προηγούμενο συγκρότημα στο οποίο συμμετείχε για χρόνια. Από τα τραγούδια που μπορεί να σου μένουν λόγω ρεφραίν, αλλά του λείπει η χαρακτηριστική σκληράδα των RAGE. Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για το ομώνυμο τραγούδι, όμως το πιο κοφτό και digital riff του τραγουδιού, ταιριάζει απόλυτα με την θεματολογία του, που αναφέρεται στο μυθικό πλάσμα που κοσμεί τα περισσότερα εξώφυλλά τους και βέβαια προέρχεται από κάποιο μακρινό μέλλον. Θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερο σαν κομμάτι, αλλά εξακολουθεί να μου αρέσει.

Το αγαπημένο μου τραγούδι εδώ είναι όμως το επόμενο. Το “Defenders of the ancient life” όχι μόνο ακουμπά στιχουργικά, αλλά και μουσικά το “Lost in the ice” του “The missing link”, αφού η βασική του μελωδία είναι εύκολα αναγνωρίσιμη. Μπορεί και το “Secrets in a weird world”, να έχει θεματική σχέση με το “Lost in the ice”, όμως μουσικά (γραμμένο από τον Smolski) δεν έχει καμία σχέση, όπως δεν σχετίζεται ούτε με το ομότιτλο άλμπουμ των RAGE. Είναι ένα ενδιαφέρον, αν και πειραματικό κομμάτι όμως.

Γενικά το “Soundchaser” έχει μεστή δουλειά, από τον κιθαρίστα. Η αντίδραση που υπήρχε εκείνη την εποχή, αρχικά ικανοποιούσε τον Peavy, αφού τόσο το κοινό, όσο και ο μουσικός τύπος, αναγνώριζε την φρεσκάδα που προσέδωσε ο Victor Smolski, τόσο με το διαφορετικό του συνθετικό ύφος, όσο και με τις εξαιρετικές κιθαριστικές ιδέες και σόλο του. Ακούστε πόσο δαιφορετικά είναι τα σόλο του “Flesh & blood” και του “See you in Heaven or Hell” για παράδειγμα. Σίγουρα οι RAGE, αυτής της εποχής είναι πιο άρτιοι τεχνικά, πιο πολύπλοκοι σε σημεία, κάτι που βέβαια αλλοίωνε το DNA τους, αλλά στο συγκεκριμένο δίσκο, ακούγεται πετυχημένο. Για τους πιστούς οπαδούς, το όλο concept του “Soundchaser” που αναφέρεται στην μασκότ τους βέβαια, προσθέτει μια περεταίρω γοητεία.

Did you know that:

  • Αν προσέξετε καλά στα credits, θα βρείτε ένα γνωστό όνομα. Αυτό του Jan Rubach, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον μπασίστα των άγνωστων power-thrashers ANESTHESIA, αλλά κυριότερα, ο μπασίστας που έπαιξε στο “Land of the free” των GAMMA RAY. Όμως η έκπληξη είναι πως στο συγκεκριμένο άλμπουμ, έχει επιμεληθεί το Digital editing!!!
  • Ο Andi Deris, έχει μια ξεχωριστή συμμετοχή στον δίσκο και μάλιστα στο “Falling from grace”, το 12-άλεπτο έπος του δίσκου, που είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Δυστυχώς, αν και η φωνή του είναι αναγνωρίσιμη, δεν προσδίδει και τίποτα στο τραγούδι.

Γιώργος “Soundcrusher” Κουκουλάκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here