ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Heavy Metal Breakdown” – GRAVE DIGGER
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1984
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Karl-Ulrich Walterbach
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Chris Boltendahl
Κιθάρες – Peter Masson
Μπάσο – Willi Lackman
Drums – Albert Eckardt
Keyboards – Dietmar Dillhardt στο “Yesterday” (guest μουσικός)
Το 1984 θα είναι για πάντα μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές στο metal, με κυκλοφορίες που έχουν αφήσει εποχή και το δικό τους στίγμα στο χωροχρόνο της μουσικής, αλλά και συγκροτήματα που αποτέλεσαν ακρογωνιαίους λίθους σε όλο το metal οικοδόμημα. Με μια σύντομη αναζήτηση στο αντίστοιχο άρθρο της Wikipedia, απλά επιβεβαιώνονται τα παραπάνω, θέτοντας την εν λόγω χρονιά, στο πάνθεον της ιστορίας, με την αγαπημένη μας μουσική να ήταν σίγουρα φτωχότερη, αν δεν υπήρχε.
Εκείνη την χρονιά λοιπόν, ένα από τα συγκροτήματα που πραγματοποίησε το παρθενικό του δισκογραφικό βήμα, ήταν οι GRAVE DIGGER με το άλμπουμ “Heavy metal breakdown”, ένα σχήμα που γενικά στην metal μουσική αλλά και ειδικά στην χώρα μας, θα είχε τεράστια απήχηση με πάρα πολλούς οπαδούς να τους ακολουθούν ευλαβικά, από τότε μέχρι και σήμερα.
Τα τότε χρόνια, όσοι τα έχουν ζήσει λίγο ή πολύ, αλλά και όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με τις metal κυκλοφορίες μετέπειτα, ξέρουν ότι τα περισσότερα groups, δεν είχαν τις ανέσεις και την μεγάλη οικονομική δύναμη να ηχογραφούν/παράγουν άρτιες δουλειές ηχητικά. Έτσι αρκετές κυκλοφορίες δεν είχαν τον απαιτούμενο όγκο στις συνθέσεις και ακούγονταν αρκετά «πριμαριστές». Οι GRAVE DIGGER στην πρώτη τους δουλειά, δεν θα ξέφευγαν από την μια, από την τότε «μόδα», αλλά από την άλλη θα δημιουργούσαν ένα ντεμπούτο που θα μνημονεύεται σίγουρα όχι σαν κάτι πρωτοπόρο αλλά σίγουρα σαν ένα δείγμα ατόφιου heavy metal σχήματος που τότε «ήρθε για να μείνει».
Οι GRAVE DIGGER όπως γνωρίζουμε κατάγονται από την Γερμανία. Δεν γινόταν λοιπόν να μην είχαν άτυπα ή και όχι, πολλές επιρροές από τους ACCEPT, ένα συγκρότημα που έχοντας εμφανιστεί 5 χρόνια πριν, κατάφερε, ειδικά στο διάστημα 1981-1983, με τα “Breaker”, “Restless and wild”, και “Balls to the walls” να δημιουργήσει «κολοσσιαίους» δίσκους που αποτελούν επιτομή του κλασσικού heavy metal ήχου και προφανώς, έδωσαν το έναυσμα να «ηχούν» αντίστοιχα και άλλοι και όσοι ήταν κυρίως από την ίδια χώρα.
Το “Heavy Metal Breakdown” λοιπόν είχε στην ολότητα του όλα ακριβώς τα παραπάνω. Τα “Headbanging man” αλλά και το ομώνυμο, τα δυο πρώτα τραγούδια του δίσκου, έδειξαν εν πολλοίς την ηχητική και συνθετική ταυτότητα που θα είχε το συγκρότημα από εκείνη την χρονιά και μετά. Ειδικά το ομώνυμο τραγούδι αποτελεί, από τότε, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και του σχήματος αλλά και όλης της Γερμανικής heavy metal σκηνής. Φυσικά και τα υπόλοιπα τραγούδια, δεν υστερούσαν σε ποιότητα και έτσι και τα “Back from the war”, “Yesterday”, “We wanna rock you”, “Legion of the lost”, “Tyrant”, και “Heart attack”, μνημονεύονται σαν άξια heavy metal δείγματα.
Τραχείς και στακάτες συνθέσεις, «αλήτικα ωμές» ανά σημεία, αλλά άκρως πωρωτικές, όταν το tempo του τραγουδιού ήταν πιο αυξημένο, «έντυσαν» ηχητικά την παρθενική studio δουλειά τους. Όλα τα τραγούδια ήταν απλά δομημένα, με ένα ή δυο χαρακτηριστικά riff να κυριαρχούν στην σύνθεση, ένα ρεφραίν και τέλος. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Τραγούδια που ο καθένας θα τα άκουγε αβίαστα πολλές φορές, θέλετε για την μελωδία, για το riff, για το ρεφραίν, για την γενικότερη π΄ψρωση, ιδιαίτερος και συγκεκριμένος λόγος δεν υπήρχε. Όλα τα κομμάτια μπορεί να «υστερούσαν», μη έχοντας μια πιο «γεμάτη» παραγωγή, είχαν όμως όλα, κύρια στοιχεία την δυναμική και το ηχητικό τσαγανό, από ένα line up μουσικών, που βάση τελικού αποτελέσματος, φαινόταν ξεκάθαρα ότι αγαπούσε πολύ αυτό που έκανε.
Το group κατάφερε, όπως και πολλοί άλλοι τότε που έκαναν τα πρώτα δισκογραφικά τους βήματα, να δημιουργήσουν τραγούδια αρκετά άμεσα προς τον οπαδό, αποτελώντας «εύκολο» ηχητικό πόλο έλξης. Κάποιοι ίσως και να παραξενεύτηκαν με την διασκευή που επέλεξαν να κάνουν στο “2000 light years from home” των ROLLING STONES, αν όμως δεν ήξερες ότι είναι διασκευή, θα νόμιζες ότι είναι δικό τους τραγούδι αφού κατάφεραν ένα ψυχεδελικό rock κομμάτι των 60s να το εναρμονίσουν ιδανικά σε όλο το ύφος του δίσκου, 17 χρόνια μετά.
Το “Heavy Metal Breakdown” ήταν άλλη μια studio δουλειά που αποτέλεσε ωδή στο κλασικό heavy metal ιδίωμα, «τιμώντας» όπως λέμε, την φανέλα του, στο 100%. Το άπλετο ταλέντο που υπήρχε, λειτούργησε θετικά έτσι ώστε τα μέλη των GRAVE DIGGER να δημιουργήσουν τραγούδια που μέχρι και σήμερα, χρήζουν πολλές ώρες ακροάσεων, παρέχοντας άμεσα ευχαρίστηση στον οπαδό.
Did you know that:
– Η Noise, η εταιρία που κυκλοφόρησε το άλμπουμ, είναι μία από τις σημαντικότερες στο metal ιδίωμα και έχει στην σκέπη της μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές κυκλοφορίες της σκληρής μουσικής.
– Παρόλο που μόνο ο Chris Boltendahl αναφέρεται ότι έχει γράψει τους στίχους και την μουσική στο album, αυτό ήταν ένα τεχνικό και μόνο θέμα. «Δυστυχώς εκείνη την εποχή δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να εγγράψουμε όλα τα μέλη του group στην Γερμανική Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Έτσι βάλαμε μόνο τον Chris», θα δηλώσει ο μετέπειτα manager του group Gerd Hanke, στο βιβλίο Η Ιστορία της Noise Records. «Οι στίχοι ήταν πάντα ένα πρόβλημα για τον Chris, αφού τα Αγγλικά που είχε μάθει στο σχολείο ήταν άσχημα». Κατά την διάρκεια που ήμουν στο συγκρότημα ο Gerd έγραψε τους περισσοτέρους στίχους», δήλωσε ο κιθαρίστας Peter Masson.
– Για το τραγούδι “2000 light years from home”, ο Mick Jagger, τραγουδιστής των ROLLING STONES, δήλωσε ότι το έγραψε στην φυλακή του Brixton, όταν είχε καταδικαστεί για ναρκωτικά τον Ιούνιο του 1967. Μέχρι το 1997, όπου ένταξαν στις ζωντανές τους εμφανίσεις και το “She’s a rainbow”, ήταν το μόνο τραγούδι από το album τους, “Their satanic majesties request” που έπαιζαν ζωντανά.
– Το 1994, στην Γιαπωνέζικη έκδοση του άλμπουμ υπήρχαν τα παρακάτω bonus τραγούδια:
“Violence” που υπήρχε στο split album του 1983 “Rock from hell-German metal attack”.
«Shoot her down”, “We wanna rock you” και “Storming the brain” από το EP “Shoot her down” του 1984.
“Shine on” και “Tears of blood” από το split album “Metal Attack Vol. 1” του 1985.
“Don’t kill the children” και “Girls of rock ‘n’ roll” από το album συλλογή “The best of the eighties” του 1994.
“Stronger than ever” και “I don’t need your love” από το album “Stronger than ever” του 1986 όπου το όνομα του group ήταν DIGGER.
– Ο δίσκος κυκλοφόρησε στη Ευρώπη στις 7 Απριλίου ενώ στην Αμερική στις 20 Οκτωβρίου. Η Αμερικάνικη έκδοση έχει άλλη σειρά τραγουδιών, το “Storming the brain” σαν επιπλέον τραγούδι, και ένα σκίτσο όλης της Αμερικής στο εξώφυλλο.
– Το άλμπουμ είναι ένα από τα δυο στην δισκογραφία του συγκροτήματος που έχει τις περισσότερες εκδόσεις σε formats κυκλοφοριών.
Θοδωρής Μηνιάτης