A day to remember… 7/6 [PORCUPINE TREE]

0
4403

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Up the Downstair” – PORCUPINE TREE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1993
ΕΤΑΙΡΙΑ: Delerium Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Steven Wilson
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, Κιθάρα, Πλήκτρα, Μπάσο – Steven Wilson,

Ως αφοσιωμένος θαυμαστής της σόλο καριέρας του Steven Wilson, δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει την εξέλιξη της μουσικής του ικανότητας. Από τις πρώτες του μέρες ως τον εγκέφαλο πίσω από τους PORCUPINE TREE μέχρι τις επιτυχημένες προσπάθειές του στη σόλο καριέρα του, ο δισκογραφικός του κατάλογος αποτελεί μια απόδειξη του ταλέντου και της αφοσίωσής του. Ένα από τα σημαντικά του δημιουργήματα, το μυστηριώδες άλμπουμ “Up the Downstair”, κατέχει έναν ιδιαίτερο χώρο στις καρδιές των θαυμαστών και αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στο προοδευτικό ροκ ταξίδι του.

Ο δίσκος αποτελεί ουσιαστικά το δημιούργημα ενός και μόνο ανθρώπου σε αντίθεση με την μεταγενέστερη εποχή των PORCUPINE TREE, όπου η δημιουργία και η εκτέλεση έγινε έργο πολλών, σε μια μορφή βασιλευομένης δημοκρατίας. Το 2005 μάλιστα αυτή η πιο δημοκρατική version των PORCUPINE TREE αποτυπώθηκε και στην Remastered, μερικώς επανηχογραφημένη εκδοχή του “Up the Downstair” που ήθελε επιτέλους τα «ηλεκτρονικά» τύμπανα να αντικατασταθούν από το, πάντα ουσιώδες αλλά και εντυπωσιακό, παίξιμο του Gavin Harrison (KING CRIMSON, THE PINEAPPLE THIEF).

Το άλμπουμ, παρόλο που είναι λιγότερο γνωστό σε σύγκριση με τα μετέπειτα έργα του, έθεσε τα θεμέλια για τις μελλοντικές μουσικές του εξερευνήσεις. Παρουσίασε την τάση του Wilson για ατμοσφαιρικά ηχοτόπια,, περίπλοκες μουσικές δομές και εσωστρεφείς στίχους.

Το “Up the Downstair” επιδεικνύει την ικανότητα του Wilson να συνδυάζει αρμονικά διάφορες μουσικές επιρροές. Το άλμπουμ περιλαμβάνει έναν εκπληκτικό συνδυασμό ψυχεδελικής ροκ, ατμοσφαιρικών υφών και ηλεκτρονικών στοιχείων. Κομμάτια όπως το “Synesthesia” και το “Small Fish” αποδεικνύουν την άρτια ικανότητα του στη σύνθεση τραγουδιών, ενώ το “Fadeaway” ξεχωρίζει ως ένα ευάλωτο και συναισθηματικά φορτισμένο κομμάτι, αποδεικνύοντας την ικανότητα του Wilson να μεταφέρει βαθιές συναισθηματικές καταστάσεις μέσα από τη μουσική του.Το  album, επίσης, χαρακτηρίζεται από το πειραματικό του χαρακτήρα. Ο Wilson εξερευνά ατρόμητα ανεξερεύνητα εδάφη, ενσωματώνοντας μη συνηθισμένα μουσικά όργανα και τεχνικές παραγωγής για να δημιουργήσει έναν ξεχωριστό ηχητικό κήπο. Τα προοδευτικά και ψυχεδελικά στοιχεία του άλμπουμ συνδυάζονται αρμονικά, δημιουργώντας μια πλούσια εμπειρία ακρόασης.

Παρόλο που το “Up the Downstair” δεν έχαιρε μιας ευρείας εμπορικής επιτυχίας με την κυκλοφορία του, η επίδρασή του στα επόμενα έργα του Steven Wilson δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το άλμπουμ έθεσε τις βάσεις για τις μελλοντικές ηχητικές του εξερευνήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για μερικά σπουδαία άλμπουμ όπως το “The Raven That Refused to Sing” και το “Hand. Cannot. Erase.” Η αποτολμημένη προσέγγιση του Wilson στο πείραμα με την σύνθεση του ηλεκτρονικού, ροκ και progressive ήχου και η ανάγκη να επανανακαλύπτει διαρκώς τον εαυτό του ως δημιουργό συνεχίζει να εμπνέει μια νέα γενιά μουσικών..

Did you know that

  • Η αρχική έκδοση του άλμπουμ ήταν κυρίως έργο του Steven Wilson, ηχογραφημένο σε ένα κασετόφωνο με 4 κανάλια. Ωστόσο, το 1997, ο Wilson αποφάσισε ναξαναδουλέψει την μίξη και την ηχογράφηση του άλμπουμ, προσθέτοντας νέα κομμάτια και βελτιώνοντας την συνολική παραγωγή. Η επανακυκλοφορημένη έκδοση, γνωστή ως “Up the Downstair (Remastered)”, παρουσίαζε έναν πιο εκτελεστικό ήχο και περιλάμβανε επιπλέον τραγούδια όπως το “Rainy Taxi” και το “Yellow Hedgerow Dreamscape”. Αυτή η εξέλιξη δείχνει την δέσμευση του Wilson για τη συνεχή τελειοποίηση του μουσικού του όραματος και τη δέσμευσή του να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ακρόαση στο κοινό του.

Δημήτρης Μπάρμπας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here