A day to remember… 8/4 [THE OFFSPRING]

0
416
The Offspring

The Offspring

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Smash” – OFFSPRING
ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1994
ΕΤΑΙΡΙΑ: Epitaph
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Thom Wilson
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Dexter Holland
Kιθάρες – Νοοdles
Mπάσο – Greg K.
Τύμπανα – Ron Welty

Kαι να που βρισκόμαστε τριάντα ακριβώς χρόνια από την κυκλοφορία του “Smash” που ήταν ο τρίτος δίσκος της μπάντας και αυτός που έκανε γνωστό το όνομα τους παγκοσμίως γνωστό και εκτόξευσε τόσο το συγκρότημα όσο και την ανεξάρτητη δισκογραφική τους εταιρία Epitaph. Επίσης μαζί με το “Dookie” των GREΕN DAY που κυκλοφόρησε και αυτό μέσα στο 1994 (δύο μήνες πιο πριν και πιο συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου) σήμανε την αναγέννηση και κυρίως την εκτόξευση του Αμερικάνικου punk rock στο mainstream κοινό.  Μάλιστα το κατόρθωμα των ΟFFSPRING ήταν πολύ πιο μεγάλο από αυτό τον GREEN DAY επειδή προέρχονταν από ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία.

Από εκείνη της στιγμή και έπειτα οι ΟFFSPRING έπαψαν να είναι ένα ανεξάρτητο punk rock σχήμα και εκτοξεύθηκαν σε rock stars. Μάλιστα για τις ηχογραφήσεις, το budget που είχαν δεν ξεπερνούσε τα 20.000 δολάρια και έπρεπε να βρίσκουν τα πιο φθηνά studios και σε ώρες που αυτά δεν χρησιμοποιούνταν ώστε να καταφέρουν να τους φθάσουν τα χρήματα για να ολοκληρώσουν τις ηχογραφήσεις. Με τον προηγούμενό τους δίσκο είχαν καταφέρει να φτάσουν τις πενήντα περίπου χιλιάδες πωλήσεις και με αυτόν το δίσκο ο στόχος ήταν να καταφέρουν να ανεβάσουν και άλλο το εμπορικό επίπεδο. Για παράδειγμα τους είχαν τους ΒΑD RELIGION, το πιο διάσημο σχήμα της Epitaph και της εποχής που κάθε τους album έφτανε να πουλά περίπου στις εκατό με διακόσιες χιλιάδες κόπιες.

Αυτό που κατάφεραν όμως άθελά τους ήταν ο δίσκος να εκτοξευθεί σε πωλήσεις, να γίνει έξι φορές πλατινένιος και μέχρι σήμερα να έχει ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια σε πωλήσεις με αποτέλεσμα και να γίνει ο πιο εμπορικός punk rock δίσκος που κυκλοφόρησε ever από ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία. Λέγεται μάλιστα ότι ο ιδρυτής της εταιρίας Brett Gurewitz για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες πωλήσεις του δίσκου, πήρε δάνειο βάζοντας υποθήκη το σπίτι του.

Tο “Come out and play” κυκλοφόρησε σαν πρώτο single από τον δίσκο και γνώρισε τεράστια επιτυχία στο ραδιόφωνο ανοίγοντας τις πόρτες γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Hταν το πρώτο video clip της μπάντας και από το καλοκαίρι θα αρχίσει να το παίζει και το ΜΤV για να εκτοξευθεί η φήμη του. Δεν θα αργήσει να κυκλοφορήσει το επόμενο single “Self esteem” το οποίο κατάφερε και αυτό να αυξήσει κι άλλο την δημοτικότητα της μπάντας και του δίσκου. Το τρίτο και τελευταίο single κυκλοφόρησε από τον δίσκο ήταν το “Gotta get away” που τα πήγε κι αυτό πολύ καλά αλλά δεν χρειαζόταν μάλλον, μιας και ο δίσκος είχε ήδη γινεί χρυσός και πλατινένιος όταν αυτό βγήκε προς τα έξω.

Ο  δίσκος πέρα από αυτά τα τρία πολύ δημοφιλή κομμάτια διαθέτει και άλλα εξαιρετικά κομμάτια. Tο γκαζιάρικο εναρκτήριο “Νitro (youth energy)”, το εξαιρετικό “Bad Habit” τα γεμάτα ενέργεια και γκάζια “Genocide” και “It’ll be a long time”, η διασκευή στο “Killboy powerhead”, το ska punk του “What happened to you?” και το grunge-άδικο NIRVANA inspired “Gotta get away”. Τι να λέμε όμως τώρα για μεμονωμένα κομμάτια, μιλάμε για εξαιρετική δισκάρα που αντέχει στο χρόνο και το ακούς σήμερα, 30 χρόνια μετά και νομίζεις ότι βγήκε προχθές. Δεν έχει χάσει ούτε στο ελάχιστο κάτι από την ενέργειά του και την σπιρτάδα του.

Όσο αφορά την πατρίδα μας, οι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα θυμόνται τον χαμό που έγινε με την κυκλοφορία του “Smash” και στην χώρα μας. Τα “Come out and play” και “Self esteem” ακουγόταν ΠΑΝΤΟΥ, σε ραδιόφωνα, bars, clubs, οπουδήποτε. Εκείνη την εποχή την διανομή της Epitaph είχε η Hitch-Hyke records. H Ηitch-Hyke βλέποντας τον χαμό που είχε αρχίσει να γίνεται για τον δίσκο, αποφάσισε να ρίξει την τιμή του για να τον αγοράσουν όσο περισσότεροι μπορούσαν, και πραγματικά αυτό έγινε. Ο δίσκος πούλησε πάνω από 60.000  μόνο στην χώρα μας και έγινε πλατινένιος. Πραγματικά ωραίες εποχές, όσοι άκουγαν σκληρό ήχο εκείνη την εποχή αγόρασαν τον δίσκο κατευθείαν. Τότε που ανάλογοι δίσκοι έμπαιναν σε χιλιάδες ετερόκλητες δισκοθήκες!

Η μπάντα για να το προωθήσει βγήκε σε περιοδεία που κράτησε πάνω από δυο χρόνια. Μαζί τους πήραν τους RANCID, NO USE FOR A MAME, QUICKSAND, VANDALS και LUNACHICKS. Τίποτα από εδώ και πέρα δεν θα ήταν το ίδιο, τόσο για αυτούς όσο και για την μουσική γενικότερα.

Did you know that:

– O τύπος που ακούγεται στο “Come out and play” να λέει το “You got keep ’em separated” ήταν οπαδός τους και φίλος τους και λέγεται Jason McLean ή Blackball όπως ήταν το ψευδώνυμο του.

– To “Killboy powerhead” είναι διασκευή σε μια μπάντα από το Σικάγο που λέγονταν THE DIDJITS και το διασκευάσαν προφανώς γιατί τους άρεσε και επιπλέον γιατί χρειάζονταν όσα περισσότερα κομμάτια για τον δίσκο.

– Οι ΑGENT ORANGE τους κατηγόρησαν ότι το “Come out and play” βασιζόταν πάνω σε ένα δικό τους κομμάτι, το “Bloodstains”. Παρόλο αυτά δεν προχώρησαν σε κάποια μήνυση όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

– Το “Come out and play” που έμελλε να είναι το κομμάτι που θα τους άλλαζε την ζωή ήταν το τελευταίο κομμάτι που έγραψαν για τον δίσκο αυτόν.

– Όταν τους κάλεσαν στα Billboard Awards οι συντελεστές της εκπομπής περίμεναν να παίξουν ένα από τα διάσημα single τους, αλλά οι ΟFFSPRING έπαιξαν το “Bad habit” εκνευρίζοντας όλους τους διοργανωτές. Μάλιστα είχαν σκεφτεί να παίξουν το “Too drunk to fuck” από τους DEAD KENNEDYS!

– Για το video clip του “Come out and play” του δόθηκε το budget των 5.000 δολαρίων.  Μάλιστα λέγεται ότι τα περισσότερα από αυτά πήγαν σε αλκοόλ και parties παρά στο γύρισμα.

Γιάννης Παπαευθυμίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here