ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Fate of Norns” – AMON AMARTH
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2004
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Blade
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Berno Paulsson, AMON AMARTH
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά: Johan Hegg
Κιθάρα: Olavi Mikkonen
Κιθάρα: Johan Soderberg
Drums: Fredrik Andersson
Μπάσο: Ted Lundstrom
Και με την ζέστη ακόμα να χτυπά αλύπητα, σιγά-σιγά ο κάθε κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του, είτε αυτός ο πάγκος λέγεται σχολείο, πανεπιστήμιο ή δουλειά. Για να κάνουμε την επάνοδό μας λοιπόν πιο εύκολη, είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για την επέτειο του “Fate of Norns” των AMON AMARTH. Ένα άλμπουμ-παράδειγμα για πως μπορούν να συνδυαστούν άψογα επικοί στίχοι με δυναμικά riffs και μελωδικές ενορχηστρώσεις, μέσα στο πλαίσιο του μελωδικού death metal.
Το “Fate of Norns” έχει ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που δεν είναι άλλο από τον μελαγχολικό του τόνο. Σε σύγκριση με τους πιο επιθετικούς και σκληροτράχηλους προκατόχους του, το “Fate of Norns” καθ’ όλη τη διάρκεια του αποπνέει ένα βαρύ και στενάχωρο κλίμα, χωρίς να αποκλίνει ούτε στο ελάχιστο η μουσική ταυτότητα του συγκροτήματος. Η μελαγχολική αυτή μεταστροφή, επέτρεψε στους AMON AMARTH να δημιουργήσουν τραγούδια που εξερευνούν θέματα απώλειας, παιχνιδιών της μοίρας και του αναπόφευκτου θανάτου, τα οποία είναι στη φύση και τη βάση της σκανδιναβικής μυθολογίας. Οι κιθάρες του Johan Söderberg και του Olavi Mikkonen υφαίνουν περίπλοκες μελωδίες που φέρνουν στον νου επικές ιστορίες αλλά και μοιρολόγια με τα οποία θρηνούν σπουδαίους ήρωες του παρελθόντος.
Τα οκτώ τραγούδια του άλμπουμ εκτελούν τον ρόλο τους άψογα και όλα μαζί σαν σύνολο, συμβάλλουν στην απόλυτη αφήγηση με φόντο το παγωμένο πεπρωμένο και τη θλίψη. Θα σταθώ στο πιο χαρακτηριστικό τραγούδι του άλμπουμ, που θέτει υποδειγματικά τον τόνο ολόκληρου του άλμπουμ και δεν είναι άλλο από το ομώνυμο. Ίσως και το πιο συναισθηματικά φορτισμένο τραγούδι σε ολόκληρη την καριέρα τους, που ασχολείται με τη θλίψη ενός Viking που έχει χάσει το παιδί του. Οι στίχοι του απαρτίζονται από τις σκέψεις του πατέρα, που από την απόλυτη θλίψη περνάει στον θυμό και στην ύβρη προς τον Odin και ολοκληρώνεται με το συμπέρασμα ότι από το πεπρωμένο που υφαίνουν οι μοίρες δεν ξεφεύγει κανείς.
Όλα τα τραγούδια του “Fate of Norns” μπορούν να αναλυθούν σε τρομερό βάθος, όπως τα “Arson”, “Valkyries ride” και “Where death seems to dwell”, μέσω των οποίων ξεδιπλώνεται με απίστευτο και δραματικό τρόμο η πλούσια μυθολογία της Σκανδιναβίας. Άλλα αν πρέπει να σταθούμε σε ένα ακόμα τραγούδι συγκεκριμένα, αυτό είναι φυσικά το “The pursuit of Vikings”, το οποίο είναι και το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι του συγκροτήματος, καθώς είναι το τραγούδι που έχουν παίξει τις περισσότερες φορές live, με το “Twilight of the thunder God” να έρχεται δεύτερο.
Το “Fate of Norns” είχε τον δύσκολο ρόλο να διαδεχθεί το “Versus the world” και ενώ δεν το ξεπέρασε, με την διαφορετικότητα του μπόρεσε να ξεχωρίσει ως ένα πολύ σημαντικό και αγαπητό άλμπουμ, αναδεικνύοντας μεγαλοπρεπώς την ικανότητά των AMON AMARTH να γράφουν μεν melodic death τραγούδια με Viking θεματολογία, αλλά αγγίζοντας πιο προσωπικά και ευαίσθητα θέματα της ανθρώπινης φύσης, με εξαιρετική αφήγηση δε.
Did you know that:
- Το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι μια δημιουργία του Thomas Ewerhard, στο οποίο απεικονίζονται οι Nornir, οι τρεις θεότητες Urd, οι οποίες είναι πολύ κοντά σε φιλοσοφία με τις δικές μας Μοίρες.
Δημήτρης Μπούκης