AMORPHIS interview (Tomi Koivusaari)

0
849
Photo by Jaako Manninen


Photo by Jaako Manninen

“Finnish halos

12 χρόνια χωρίς AMORPHIS παραήταν πολλά, εξ ου και η περιοδεία για το τελευταίο πολύ καλό “Halo” περνάει από τη χώρα μας. Το ROCK HARD άδραξε την ευκαιρία λίγο πριν την έναρξη της περιοδείας να μιλήσει με τον κιθαρίστα των Φινλανδών Tomi Koivusaari ο οποίος είχε πολλά και όμορφα πράγματα να μας αποκαλύψει στη παρακάτω συζήτηση.

Καλησπέρα Tomi! Το live album “Queen of time – live @ Tavastia club” κυκλοφόρησε τη προηγούμενη Παρασκευή πάνω στην ώρα για τη περιοδεία σας με τους LOST SOCIETY και τους SOLSTAFIR, που αρχίζει την επόμενη βδομάδα. Μια σημαντική κυκλοφορία για τη μπάντα, ηχογραφημένη κατά τη πανδημία το 2021. Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η μπάντα να το κυκλοφορήσει;
Νομίζω ήταν περισσότερο θέμα της δισκογραφικής εταιρείας. Το ηχογραφήσαμε σε καιρούς πανδημίας covid, οπότε δε μας επιτρεπόταν να έχουμε καθόλου κοινό. Οπότε ήταν η εποχή που οι μπάντες έκαναν stream συναυλίες, συναυλίες χωρίς κοινό. Ειδικά τώρα μετά από 2 χρόνια που έχουμε σχεδόν ξεχάσει το καιρό της πανδημίας. Οπότε ήταν καλό που είχαμε κάτι να κάνουμε και κάτι στο οποίο να εστιάσουμε, μιας και όλες οι συναυλίες φυσικά είχαν ακυρωθεί. Ήταν πιστεύω μια πολύ καλή ιδέα να παίξουμε ένα άλμπουμ στην ολότητά του, γιατί κάποια κομμάτια δεν τα είχαμε ξαναπαίξει live, οπότε ήταν λίγο ξεχωριστό. Αλλά δεν ξέρω, προσωπικά νόμιζα ότι θα βγει νωρίτερα, ωστόσο είναι ωραίο που βγήκε τώρα. Ακούγεται ωραίο και το παίξιμο είναι ωραίο.

Συμφωνώ σε αυτό, ακούγεται πολύ ωραίο. Ποιανού ιδέα ήταν να παίξετε ολόκληρο το “Queen of time“; Αν μη τι άλλο δείχνει την εμπιστοσύνη που έχετε στο πρόσφατο σας υλικό που μπορείτε να το παίξετε στο σύνολο του.
Το έχουμε ξανακάνει κάποιες φορές, σε ειδικές περιστάσεις να παίξουμε κάποιο άλμπουμ με αφορμή κάποια επέτειο ή το τελευταίο άλμπουμ. Θεωρώ πως είναι ωραίο που δεν πιστεύουμε ότι έχει κάποιο filler σαν δίσκος. Και κάποια κομμάτια είναι εύκολο να τα διαλέξουμε σε festival set, αλλά όταν κάνεις κάτι τέτοιο, πρέπει να τα παίξεις με τη σωστή σειρά. Ήταν διασκεδαστικό πιστεύω, αλλά νομίζω η ιδέα ήρθε από τη δισκογραφική εταιρεία. Τη περίοδο που το ηχογραφούσαμε, το “Queen of time” ήταν το τελευταίο μας άλμπουμ. Δεν είχε βγει ακόμα το “Halo”, επομένως πρότειναν να παίξουμε το άλμπουμ από την αρχή μέχρι το τέλος. Και ακούστηκε σαν μια καλή ιδέα.

Αυτή είναι η δεύτερη κυκλοφορία από την Atomic Fire, με τη πρώτη να είναι το τελευταίο full-length “Halo“. Μετά από τόσα χρόνια στην Nuclear Blast, τι σας έκανε να μετακινηθείτε στην Atomic Fire; Που θα εντόπιζες τις διαφορές μεταξύ των δύο;
Όχι πολλές να σου πω την αλήθεια. Οι ίδιοι άνθρωποι που συνεργαζόμασταν μαζί τους στην Nuclear Blast, άρχισαν την Atomic Fire, συγκεκριμένα ο Markus Staiger που ήταν ιδιοκτήτης της Nuclear Blast. Οπότε για εμάς ήταν σαν να μένουμε στην ίδια εταιρεία και δεν ξέραμε ποιοι τρέχανε την Nuclear Blast μετά από αυτό. Για εμάς δεν ήταν μεγάλη αλλαγή, έχουμε τους ίδιους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε και αυτό έχει σημασία. Ίδια εταιρεία απλά με άλλο όνομα.

Κατάλαβα. Αυτή τη περίοδο, περιοδεύετε για το σχεδόν δύο ετών άλμπουμ σας “Halo“, ενώ την επόμενη βδομάδα θα κάνετε άλλη μια Ευρωπαϊκή περιοδεία με τους SOLSTAFIR και τους LOST SOCIETY. Ένα πολυποίκιλο line up κατά τη γνώμη μου. Ποιανού ιδέα ήταν να τους καλέσετε;
Είχαμε την ιδέα του να παίξουμε με τους SOLSTAFIR για πολύ καιρό. Αγαπάμε τη μπάντα και πιστεύω ότι είναι καλό πακέτο. Δεν είμαστε ίδιες μπάντες, έχουμε ο καθένας το δικό του μοναδικό ύφος. Νομίζω ότι αυτό θα κινήσει το ενδιαφέρον του κοινού να έρθει να το τσεκάρει. Επίσης, τους LOST SOCIETY τους ξέρουμε καιρό, είναι νέοι από τη Φινλανδία. Φοβεροί άνθρωποι και ταλαντούχοι μουσικοί. Είχαμε παίξει παλιότερα κάποια Φινλανδικά live μαζί τους. Θα είναι διασκεδαστικό, είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένα καλό πακέτο.

Παρομοίως. Πως βλέπεις το “Halo” τώρα, δεδομένου ότι έχετε περιοδεύσει γι’ αυτό και έχετε παίξει ένα ικανό μέρος του υλικού του live;
Μόλις προβάραμε κάποια επιπλέον κομμάτια του για το set μας. Δεν ξέρω αν θα τα παίξουμε όλα σε αυτή την περιοδεία αλλά όπως και με το “Queen of time”, πιστεύω κάθε κομμάτι μπορεί να παιχτεί ζωντανά. Είναι πολυποίκιλο άλμπουμ όπως και το “Queen of time”. Και ακόμα δεν έχω τόσο μεγάλη απόσταση από αυτό, δεδομένου ότι μετά τον covid παίξαμε πολύ και κάναμε πολλές περιοδείες. Αλλά μετά από αυτό το δίσκο, αρχίζουμε να εστιάζουμε στο επόμενο άλμπουμ. Αρχίζουμε να τσεκάρουμε τα νέα κομμάτια και μπαίνουμε να ηχογραφήσουμε κάπου στο τέλος της επόμενης χρονιάς ή κάτι τέτοιο. Επίσης, έχουμε τρία άλμπουμ που δουλέψαμε με τον ίδιο παραγωγό. Οπότε το “Halo” κλείνει ένα κεφάλαιο με το τρόπο του. Θα δούμε νέα πράγματα για το επόμενο άλμπουμ, ίσως νέο παραγωγό και ίσως καινούργιες ιδέες

Ωραία. O frontman σας Tomi Joutsen, είναι στη μπάντα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια από το “Eclipse” (2006). Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την απότομη άνοδο της δημοτικότητας της μπάντας. Πως είναι όταν αναλογίζεστε όλα αυτά τα χρόνια με εκείνον πίσω από το μικρόφωνο;
Λοιπόν, αυτά είναι τα καλύτερα μας χρόνια πιστεύω. Όταν αρχίσαμε ήμασταν πολύ νέοι και κάναμε πολλά λάθη. Έπρεπε να μάθουμε ενώ κάναμε νέα πράγματα που ήταν νέα για εμάς. Σε κάποιο σημείο, όλοι οι τραγουδιστές άρχισαν να γίνονται καταθλιπτικοί για την μπάντα. Όταν ο Pasi (σ.σ.: Koskinen) έφυγε και ήρθε ο Tomi, την ίδια στιγμή “καθαρίσαμε το τραπέζι” από τους πρώην συνεργάτες με τους οποίους δουλεύαμε. Ξέραμε πως λειτουργούσαν τα πράγματα, είχαμε εμπειρία 15 ετών. Ήταν φοβερό το ότι ξεκινήσαμε από καθαρό τοπίο. Από τότε νομίζω είναι πολύ σταθερό, πιο επαγγελματικό για εμάς. Έχει πλάκα που κάποιοι άνθρωποι, σκέφτονται ακόμα τον Tomi ως το “νέο” μέλος της μπάντας, ενώ όπως είπες είναι στη μπάντα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

19 για την ακρίβεια, είναι μέλος από το 2004. Σε μια σχετική ερώτηση: ποιες είναι οι προσωπικές σου επιρροές ως συνθέτη; Ποια άλμπουμ σου άλλαξαν τη ζωή εντός ή εκτός metal;
Χμμμ ακούω πολλά διαφορετικά πράγματα, οπότε όλα επηρεάζουν. Άμα είμαι σε φάση να γράψω ένα βαρύτερο riff, αυτό θα έρθει από μπάντες που άκουγα όταν ήμουν νεότερος: SLAYER, MORBID ANGEL, τέτοια πράγματα. Ακούω και κάποια πιο “συννεφιασμένα” πράγματα όπως οι PINK FLOYD. Πιο πλούσια, πιο ατμοσφαιρικά πράγματα. Οπότε έρχεται από αυτή τη πλευρά της μουσικής. Αλλά νομίζω το πιο σημαντικό κομμάτι για μένα, που με οδήγησε στο heavy metal, ήταν το “Ι wanna be somebody” των W.A.S.P. το ’84, όταν ήμουν 11 χρονών. Αυτό με έκανε να αγοράσω τη πρώτη μου κιθάρα και να αρχίσω να παίζω. Αλλά αργότερα εμφανίστηκαν και άλλες μπάντες, οι PINK FLOYD, τόσες που μου ανατίναξαν το μυαλό. Οι AMORPHIS ξεκίνησαν όταν ήμασταν ανήλικα παιδιά. Οπότε ενώ κάναμε το δικό μας κομμάτι, το μουσικό μας γούστο διευρυνόταν συνεχώς. Το οποίο επηρέασε την μουσική μας.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πετύχεις και δεν έχεις πετύχει σε αυτά τα 30+ χρόνια των AMORPHIS;
Όχι να σου πω την αλήθεια. Δεν έχουμε στόχους. Είμαι απλά χαρούμενος που μπορώ να το κάνω ακόμα αυτό. Ελπίζω ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά καλά χρόνια για να το κάνω αυτό. Απλά πρέπει να είμαι ευγνώμων, που η μπάντα είναι τόσο ενθουσιώδης όπως όταν ξεκινήσαμε. Έχουμε φοβερή βάση οπαδών, όλα τα άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε, το road crew κλπ. όλα δουλεύουν φοβερά. Αυτός είναι ο σκοπός μας, το να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο στόχο.

Κατάλαβα. Λοιπόν, πίσω στη περιοδεία, έρχεστε στην Ελλάδα για δύο ημερομηνίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τι μπορούν να περιμένουν οι οπαδοί από αυτές τις συναυλίες; Θα υπάρξουν εκπλήξεις;
Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν κομμάτια που θα καλύψουν όλη τη καριέρα. Δεν ξέρω αν θα είναι από όλα τα άλμπουμ γιατί έχουμε 90 λεπτά. Αλλά έχουμε καιρό να παίξουμε στην Ελλάδα, οπότε η συναυλία θα είναι μεγαλύτερη να το πω έτσι. Από πλευράς φωτισμού, ήχου. Είναι φοβερό που επιστρέφουμε στην Ελλάδα, σκεφτόμασταν γιατί δεν έχουμε παίξει τόσα χρόνια στην Ελλάδα! Οπότε ανυπομονώ.

Αυτό ήταν Tomi, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, ήταν τεράστια τιμή να μιλάω με μια από τις αγαπημένες μου Φινλανδικές μπάντες. Ο επίλογος είναι δικός σου.
Ελπίζουμε να δούμε τους οπαδούς μας εκεί. Δεν σας ξεχάσαμε, ελπίζουμε να μη μας ξεχάσατε ούτε εσείς. Ανυπομονούμε να σας δούμε εκεί, θα είναι ένα φοβερό πακέτο και φοβερές συναυλίες. Τα λέμε!

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here