ARCTURUS interview (Steinar “Sverd” Johnsen)

0
505
arcturus_photo-e1681911895658.jpg












“Space metal pioneers

Με αφορμή τις επικείμενες συναυλίες των ARCTURUS σε Αθήνα (Παρασκευή 21 Απριλίου στο Fuzz club) και Θεσσαλονίκη (Σάββατο 22 Απριλίου στο We), επικοινωνήσαμε με τον ηγέτη τους, Steinar “Sverd” Johnsen, για να μας δώσει τα νέα του συγκροτήματος.

Ετοιμάζετε καινούριο album αυτή την περίοδο; Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;
Αυτή την περίοδο τελειώνουμε τα κομμάτια για το νέο μας album. Προγραμματίζουμε να ηχογραφήσουμε τα drums τον Μάιο και όταν τελειώσουμε και την ηχογράφηση των υπόλοιπων οργάνων και των φωνητικών θα δώσουμε την ημερομηνία κυκλοφορίας του.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας του covid δώσατε συναυλίες με live streaming. Πώς βιώσατε την εμπειρία αυτών των συναυλιών; Σας βοήθησαν αυτές οι συναυλίες από οικονομικής άποψης;
Αυτή περίοδος του covid είναι πραγματικά παράξενη. Η πρώτη μας live streaming συναυλία ήταν τον Μάιο του 2020 με κανέναν στο δωμάτιο σε μια σκηνή με μια μαύρη τρύπα με 3 κάμερες και ανάμεσα βρισκόταν η κονσόλα στην απόλυτη σιωπή. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης, μας έβλεπαν περίπου 4.700, αλλά μέσα στις επόμενες 24 ώρες ο αριθμός ήταν 100.000 views, το οποίο ήταν φανταστικό. Συνεχίζουμε να προτιμάμε να παίζουμε μπροστά από πλήθος από χαρούμενους ανθρώπους, ώστε να τους βλέπουμε. Μετά οι περιορισμοί έγιναν πιο χαλαροί και δώσαμε ένα «κανονικό» show στο Όσλο στις 3 Ιουλίου με 100 ανθρώπους που κάθονταν σε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους. Και μετά τον Αύγουστο έγινε το δεύτερο live streaming σε ένα ανοιχτό festival έξω από το studio του κιθαρίστα μας, Knut, στη νότια Νορβηγία. Ήταν ουσιαστικά δύο ξεχωριστές συναυλίες στις οποίες παίξαμε δύο διαφορετικά setlist με σύνολο 25 διαφορετικών κομματιών

Ξεκινήσατε να δίνετε συναυλίες το 2004. Έχετε μετανιώσει που δεν δίνατε συναυλίες μέχρι τότε; Ποιος ήταν ο κύριος λόγος που δεν δίνατε συναυλίες μέχρι τότε;
Είχαμε κάνει μια συναυλία τον Δεκέμβριο του 1995, στην οποία παρουσιάσαμε ολόκληρο το “Aspera hiems symfonia” album. Μετά από αυτή τη συναυλία υπήρχαν μέλη που δεν τους άρεσε η ιδέα να δίνουν συναυλίες και έτσι θεωρηθήκαμε μια studio μπάντα για πολλά χρόνια μέχρι το 2003 όταν και υπέγραψα ένα συμβόλαιο για συναυλίες χωρίς να το ξέρει η υπόλοιπη μπάντα. Έτσι έπρεπε να αλλάξουμε ένα μέλος (σ.σ. προφανώς εννοεί τον τραγουδιστή τους, Garm) και ήταν η αρχή για μια νέα εποχή με πολλές συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο.     

Πριν ξεκινήσετε να δίνετε συναυλίες το 2004 ήσασταν πιο ενεργοί στο studio, βγάζοντας περισσότερους δίσκους απ’ ότι μετά. Μήπως λόγω των συναυλιών έχετε λιγότερη έμπνευση πλέον και έχετε κυκλοφορήσει μόλις δύο δίσκους;
Πίσω στα 90s σχεδόν μέναμε στο προβάδικο μας και η μουσική ήταν το μόνο πράγμα που κάναμε. Μετά το 2000 αρκετά μέλη της μπάντας μετακόμισαν σε διαφορετικά μέρη και δεν βρισκόμασταν συχνά έκτοτε. Πέρα από αυτό άρχισα να πετάω με αιωρόπτερο, με το οποίο με είχε συνεπάρει η χαρά του να πετάς για πολλά χρόνια, μένοντας στο αυτοκίνητο μου και πετώντας στα νορβηγικά βουνά και φιόρδ. Γύρω στο 2015 το ενδιαφέρον μου για το αιωρόπτερο μειώθηκε και τα τελευταία χρόνια ξαναέγινε το μοναδικό μου ενδιαφέρον η μουσική. Έτσι το 2018 έκανα ένα full length album για τους MORTEM (“Ravnsvart”) και τώρα το νέο album για τους ARCTURUS και το δεύτερο album για τους MORTEM. Έχω το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας με το αντίστοιχο στα τέλη των 90s. Το πλάνο για το μέλλον είναι να ξεκινήσω ένα ακόμα δίσκο μόλις αυτός κυκλοφορήσει.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τους στίχους και γενικότερα για τη θεματολογία των κομματιών σας; Ποιες είναι οι κύριες επιρροές σας; Έχουν αλλάξει στην πορεία του χρόνου;
Ο Simen (σ.σ. ο τραγουδιστής τους) είναι ο στιχουργός της μπάντας με φιλοσοφική προσέγγιση σε κοσμικά θέματα, με τρέλα και υπερδιέργεση στις αισθήσεις και στις πληροφορίες. Στον τομέα της έμπνευσης μπορώ να μιλήσω για το μουσικό μέρος, στο οποίο αντλώ περισσότερο έμπνευση από την κλασική μουσική και θεωρίες. Από πάντα βάζω κρυμμένα μηνύματα και λαβύρινθους από περίεργες αρμονίες για να αποδώσω το μήνυμα που ψάχνω.

Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι που διαλυθήκατε το 2007;
Δύσκολο να πω, μάλλον ότι είχαμε λίγο κουραστεί ο ένας τον άλλον τότε και ήμουν απασχολημένος με τη δουλειά και με το να πετάω. Η απόφαση πάρθηκε λίγα λεπτά πριν ανεβούμε στη σκηνή της Μελβούρνης εκείνη τη χρονιά.               

Τι σας έκανε να επανενωθείτε το 2011; Είχατε σκεφτεί να ζητήσετε από τον Garm να επιστρέψει στην μπάντα;
Η υπόλοιπη μπάντα με πίεσε αρκετές φορές πριν συμφωνήσω στην επαναδραστηριοποίησή μας. Όταν τελικά κάναμε το reunion συμφωνήσαμε να κυκλοφορήσουμε ένα νέο δίσκο και να συνεχίσουμε να δίνουμε συναυλίες και να συνεχίσουμε έτσι μέχρι τα 60 μας μέχρι να πάρουμε μια νέα απόφαση. Ήταν το ίδιο line up με εκείνο πριν διαλυθούμε κι έτσι δεν υπήρξε συζήτηση για να αλλάξουμε μέλη.

Θα κάνετε ποτέ μια συναυλία με τον Garm στα φωνητικά για να παρουσιάσετε υλικό από την περίοδο που τον είχατε frontman, μιας και πλέον είναι ενεργός συναυλιακά με τους ULVER;
Στην πραγματικότητα ζητήσαμε από τον Garm να ανέβει μαζί μας για κάποια τραγούδια στη σκηνή του Inferno festival στο Oslo αυτό το Πάσχα. Δυστυχώς δεν είχε διαθέσιμο χρόνο για να γίνει, αλλά ίσως γίνει στο μέλλον όταν του το ξαναζητήσουμε.

Θεωρείς ότι στην πορεία του χρόνου έχει αλλάξει ο τρόπος που συνθέτεις τις ιδέες σου; Αν ναι, ποιες είναι οι κύριες διαφορές από τις αρχές των 90s;
Η έμπνευση έχει μείνει η ίδια, δηλαδή κλασικοί συνθέτες και ελεύθερη φαντασία μαζί με space στοιχεία. Η μόνη διαφορά είναι ότι στο παρελθόν έφτιαχνα όλη τη μουσική σε ένα Ensoniq SD1 sequencer και τα έσωζα σε δισκέττες, ενώ τώρα τα κάνω όλα ψηφιακά με το Cubase, ένα σύστημα που είναι πιο αξιόπιστο συγκριτικά με τις παλιές δισκέττες.

Το 1996 επανηχογραφήσατε με τέλειο τρόπο το “Morax”. Θα επανηχογραφούσατε με ανάλογο τρόπο κάποιο από το παλιό σας υλικό;
Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πλάνα για επαναηχογράφηση παλιών κομματιών, αλλά η ιδέα είναι ωραία.

Ποια είναι τα κριτήρια που ακολουθείτε για να επιλέξετε κομμάτια από τη δισκογραφία σας για το setlist μιας συναυλίας;
Περισσότερο επιλέγουμε εκείνα που θα ακούγονται τέλεια απ’ όλους τους μουσικούς της μπάντας στη σκηνή και ό,τι μπορεί να αποδοθεί χωρίς τη χρήση οργάνων με playback. Επίσης βλέπουμε παλιά setlist για να δούμε τι παίξαμε τις προηγούμενες φορές στο ίδιο μέρος, για να κάνουμε αλλαγές.

Πόσο σημαντική είναι η σκηνική παρουσία για εσάς; Προσπαθείτε έτσι να οπτικοποιήσετε την ταυτότητά σας ως συγκρότημα;
Δεν είμαστε σίγουρα μια «t-shirt band». To concept μας βασίζεται στο μυστήριο και στην πρωτοπόρα διαστημική εποχή

Τι θυμάσαι περισσότερο από τις συναυλίες σας στη χώρα μας;
Είναι πάντα ευχάριστο να επισκεπτόμαστε την Ελλάδα, γιατί όλα είναι καλά οργανωμένα και όλοι είναι φιλόξενοι. Η πρώτη συναυλία στη Θεσσαλονίκη το 2004 είναι πολύ καθαρά χαραγμένη στο μυαλό μου με 600 οπαδούς να φωνάζουν.

Τι να περιμένουμε για τις επερχόμενες συναυλίες στη χώρα μας;
Είμαστε πάντα έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα στη σκηνή. Για το setlist και την σκηνική παρουσία μας θα το κρατήσουμε σαν μυστικό. Σας συστήνω…- ελάτε να δείτε!

Λευτέρης Τσουρέας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here