AUTONOMOUS ZONE vol. 7 [† † † (Crosses) – WHITE LUNG – DARKHER)]

0
664
Autonomous-Zone-logo-official-e1664277041680.png

Δεκέμβριος χωρίς κάποια συνταρακτική κυκλοφορία, παρ’ όλα αυτά, έχουμε το καλό νέο του EP των † † † (Crosses), του Chino Moreno, τραγουδιστή των DEFTONES δηλαδή, το τελευταίο (στην κυριολεξία) album των Καναδών Alt.Rockers/Riot Grrrl/Post Hardcore, WHITE LUNG και το “The Buried Storm” της DARKHER, που κυκλοφόρησε μεν μερικούς μήνες πριν, αλλά είναι εξαιρετικό δείγμα της νέας θρηνητικής σκηνής. Όπως πάντα, πίνοντας τις μπύρες μας στο Beer Alley, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

† † † (Crosses) “PERMANENT.RADIANT” (Warner)

Το ότι οι DEFTONES τσουβαλιάστηκαν άδικα μέσα σε όλο το Nu Metal genre, είναι κάτι που αποδείχθηκε και στα albums που κυκλοφόρησαν από το “Saturday Night Wrist” (2006 θυμίζω) και μετά. Ξετυλίχθηκαν απλόχερα οι όποιες μη Metal επιρροές, κυρίως από την μεριά του τραγουδιστή Chino Moreno, με αποτέλεσμα να έχουμε όλες αυτές τις εκπληκτικές κυκλοφορίες (“Diamond Eyes”, “Koi No Yokan”, “Gore”, “Ohms”).

Σε ένα τέτοιο ελευθεριακό (και χωρίς άγχος του να αποδείξουν κάτι πια) μουσικό τοπίο, ήρθε να προστεθεί το 2011 το side project του Moreno, οι ††† (Crosses). Το debut album έφθασε τελικά το 2014 και ήταν ένα dark electronica, synth pop, trip hop (meets alternative rock) πείραμα (που πέτυχε). To single “Bitches Brew” μάλιστα, τότε, έκανε και μια σχετική επιτυχία στους underground κύκλους, αλλά και σε ψαγμένα indie bars που οι djs το τιμούσαν συχνά.

Και μετά ήρθε η σιωπή. Έπρεπε να περιμένουμε άλλα 8 χρόνια για νέο υλικό από τους ††† (Crosses) και μάλιστα όχι για full length album, αλλά για EP 6 κομματιών. Το EP κινείται εκεί που μας άφησε το ντεμπούτο album του 2014, ακόμα πιο grand ηχητικά όμως,  με καλύτερη παραγωγή (και λιγότερο σκοτάδι συγκριτικά). Σε όλα τα tracks όμως καταλαβαίνεις πόσο ανάγκη είχε τελικά  ο Moreno αυτή την κυκλοφορία και ας ελπίσουμε για ένα κανονικό album σύντομα και όχι σε 8 χρόνια από σήμερα.

7 / 10

 

WHITE LUNG – “Premonition” (Domino Recording)

Το συγκεκριμένο album θα μπορούσε άνετα να έμπαινε στο Autonomous Zone της προηγούμενης εβδομάδας, ακριβώς κάτω (ή πάνω) από την αντίστοιχη κριτική στο “Unison Life” των BRUTUS. Βλέπεις, μοιράζονται κοινές επιρροές (οι FUGAZI συναντούν το alternative rock, την riot grrrl σκηνή και το post punk, με τη διαφορά όμως, ότι οι BRUTUS συναντούν το Mathcore και το Black Metal επίσης) και κυρίως τα παθιασμένα γυναικεία φωνητικά.

Εδώ, οι Καναδοί WHITE LUNG (με την ελληνικής καταγωγής drummer Anne Marie Vassiliou) στο 4ο τους album τελειοποιούν (με λίγο παραπάνω μελωδία απ’ ότι συνήθως, χωρίς όμως να χάνει σε “σκληράδα”) όλα όσα φτιάχνουν τα τελευταία 15 χρόνια. Ανακοίνωσαν μάλιστα πως αυτό θα είναι κυριολεκτικά το τελευταίο τους album αφού διαλύονται τελικά. Έστω και αργά, άκου τι έχανες.

8 / 10

 

DARKHER – “ The buried storm” (Prophecy Productions)

Τείνει να γίνει παράδοση, η τελευταία κριτική του Autonomous Zone να είναι κάποια κυκλοφορία της χρονιάς που βγήκε εδώ και κάποιους μήνες, αλλά δεν πήρε την προσοχή που του άξιζε.

Στην περίπτωσή μας αναφέρομαι στο 2ο album της/των DARKHER (κινεί όλα τα νήματα η Αγγλίδα Jayn Maiven) που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο που μας πέρασε.

Η Darkher ανήκει στη νέα θρηνητική σκηνή (Chelsea Wolfe, Anna Von Hausswolff, AA Williams, αλλά οι πιο παλιοί θα βρουν αναφορές και σε GATHERING και κυρίως σε THE 3RD AND THE MORTAL, αυτή την τόσο υποτιμημένη μπάντα). Όλα είναι αργόσυρτα και doom, με τα φωνητικά της Maiven να παραπέμπουν στην λίστα που ανέφερα πιο πάνω, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν παίρνει βραβείο πρωτοτυπίας, αλλά θες δεν θες, σε καθηλώνει… Για 41 λεπτά να φανταστείς κοίταζα το εξώφυλλο ταυτόχρονα με την μουσική και όλα έμοιαζαν ταιριαστά.

Ιδανικό soundtrack μιας ταινίας που δεν έχει γυριστεί ακόμα.

8 / 10

Γιώργος Φακίνος

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here