Οι AVANTASIA με είχαν κερδίσει πριν ακόμα κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους, όταν είχα την ευκαιρία να ακούσω τρία (ανολοκλήρωτα) τραγούδια από το… τηλέφωνο τότε, μιλώντας στον εκστασιασμένο Tobias Sammet. Βέβαια τα χρόνια πέρασαν και οι AVANTASIA γιγαντώθηκαν. Πραγματικά, έβγαλαν φτερά, σαν τον δράκο του εξωφύλλου και πέταξαν ψηλά. Ακόμα και στο νούμερο 1 των Γερμανικών charts έφτασαν (κάτι που συνέβη ΚΑΙ με αυτόν το δίσκο), ενώ οι περιοδείες τους είναι κορυφαίες, τόσο διότι η παραγωγή τους είναι τεράστια, αλλά κι επειδή πολλοί από τους τραγουδιστές που συμμετέχουν στους δίσκους, είναι παρόντες.
Κλείνοντας τα 25 χρόνια ύπαρξης, ο ιθύνων νους Tobias Sammet έχει πολλά να γιορτάσει, φτάνοντας πλέον τα 10 άλμπουμ γεμάτα από πασίγνωστους μουσικούς και αρκετούς από τους προσωπικούς του ήρωες. Α, να υπογραμμίσουμε κιόλας την αλλαγή δισκογραφικής εταιρεία για πρώτη φορά. Η Napalm κατάφερε να τους υπογράψει, μετά από εννιά άλμπουμ στη Nuclear Blast και την AFM.
Σε αυτή την πορεία λοιπόν, οι AVANTASIA μεταμορφώθηκαν από power metal όπερα, σε έναν τεράστιο metal θίασο, με θεατρικές συνθέσεις που δανείζονται από τους SAVATAGE, τους QUEEN και περισσότερο απ’ όλους, τους MEAT LOAF. Βέβαια, η βάση τους παραμένει άκρως power-metal-ική. Στο ταξίδι αυτό, ο πρώην κιθαρίστας των HEAVENS GATE και πασίγνωστος παραγωγός Sascha Paeth, έχει συμβάλλει τα μέγιστα, αφού καταφέρνει να ανάγει τις συνθέσεις του Tobias τόσο με τις κιθαριστικές του ιδέες, αλλά κυρίως με τον τρόπο που κάνει την παραγωγή στα άλμπουμ.
Για το “Here be dragons” ο αρχηγός, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί κάπως από τα δυο τελευταία άλμπουμ, που σίγουρα έκαναν κοιλιά. Παράλληλα, δίνει μεγάλη προσοχή – μαζί με τον Paeth – στις ενορχηστρώσεις του κάθε τραγουδιού, ίσως περισσότερο από ποτέ. Αν προσέξετε το κάθε τραγούδι, ακούγοντας με ακουστικά, θα διαπιστώσετε πόσα επίπεδα και πόσες ιδέες συμπεριλαμβάνονται. Αυτά τα στοιχεία ανάγουν το “Avalon” και το “The witch” σε δύο από τις καλύτερες συνθέσεις που μας έχουν δώσει ποτέ οι AVANTASIA. Και τα δύο, έχουν αρκετές εναλλαγές για να κρατήσουν το ενδιαφέρον μας, γεμάτο συναίσθημα και με καταπληκτικά ρεφρέν. Στο “Avalon” το ανερχόμενο αστέρι της Adrienne Cowan (SEVEN SPIRES, Sascha Paeth’s MASTERS OF CEREMONY), όχι μόνο λάμπει, αλλά είναι εκτυφλωτικό. Προσέξτε πόσο ψηλά ανεβαίνει στα δεύτερα φωνητικά στο τελευταίο ρεφρέν για παράδειγμα. Το “Avalon”, σε σημεία μου θύμισε KAMELOT, αν και το “The witch” είναι αυτό στο οποίο τραγουδά ο Tommy Karevik. Ο τύπος απλά απογειώνει το τραγούδι, που από μόνο του είναι φανταστικό. Ο Sascha δήλωσε πως «του έστειλα το demo για να ηχογραφήσει τα μέρη του και μου έστειλε τα φωνητικά του από τον Καναδά. Θυμάμαι ήταν αργά το βράδυ όταν τα έλαβα και έβαλα να το ακούσω. Πράγματι, κόντεψα να κλάψω από την ερμηνεία του Tommy ακούγοντας τα φωνητικά του a capella». Α, και έχει ένα πολύ AYREON μέρος! Τα πλήκτρα έχουν μεγαλύτερη παρουσία, ακόμα και στο σόλο.
Θα μπορούσα να αναλύσω το κάθε τραγούδι, αλλά δεν υπάρχει λόγος. Το “Everybody’s here until the end” με τον Roy Khan (CONCEPTION, ex-KAMELOT) είναι πανέμορφο και ακούγεται οικείο. Το ίδιο θα μπορούσα να πω για το “The moorlands at twilight” – που είναι μια επιστροφή στις power ρίζες τους – με τον αξεπέραστο Michael Kiske και το “Phantasmagoria” με τον Ronnie Atkins, δυό κομματάρες, που έχουμε φτάσει να θεωρούμε δεδομένες από τους AVANTASIA, κάτι που φανερώνει το υψηλό τους επίπεδο. Η speed καταιγίδα του “Against the wind” είναι ήδη αγαπητή και η προσθήκη του Kenny Leckremo (H.E.A.T.) ήταν έξυπνη.
Να σταθούμε και σε δύο ακόμα τραγούδια. Το “Bring on the night” είναι ένας μουσικός φόρος τιμής στον Tony Carey, με τον Bob Catley να συμπληρώνει την MAGNUM ατμόσφαιρα. Αυτό το τραγούδι είναι και ο συνδετικός κρίκος με τον Rodney Matthews που έχει καλλιτεχνίσει το εξώφυλλο. Και το “Here be dragons”, το εννιάλεπτο μαγευτικό ταξίδι του Tobi με τον Geoff Tate. Τόσο καλογραμμένο και τόσο θεατρικό, που συγκρίνεται με άλλους ύμνους των AVANTASIA, όπως το “Scarecrow”, το “Runaway train” ή το πιο πρόσφατο “Arabesque”. Για το “Creepshow” δεν θα πω πολλά, μόνο ότι είναι κάπως αταίριαστο με την ατμόσφαιρα του υπόλοιπου άλμπουμ, αν και είναι απόλυτα ψυχαγωγικό και μου έφερε χαμόγελο από το πρώτο άκουσμα.
Επειδή σπάνια ασχολούμαστε με κάτι εκτός των καλεσμένων, εγώ θέλω να σταθώ λίγο παραπάνω στην εξαιρετική κιθαριστική δουλειά που έχει το “Here be dragons”. Προσέχοντας για παράδειγμα το σόλο του Sascha Paeth στο “The moorlands at twilight” δεν μπορείς παρά να αναπολήσεις τους HEAVENS GATE (ακόμα κι έτσι που ολοκληρώνεται, κάπου στο 4:14). Σε τελείως διαφορετικό μοτίβο, “Everybody’s here until the end” ζωγραφίζει, ενώ ακόμα και στο “Creepshow”, αποτελεί την το αλατοπίπερο σε ένα σχετικά μέτριο, αν και διασκεδαστικό τραγούδι.
Όπως καταλαβαίνετε, το “Here be dragon” ανταποκρίνεται και ίσως ξεπερνά τις προσδοκίες μας. Διαφωνόντας με το δελτίο τύπου, θα έλεγα πως έχει μεγάλη ποικιλία, κάτι που αρέσει στον Sammet, και σερβίρει όλες τις γνωστές γεύσεις των AVANTASIA. Σίγουρα, συνθετικά, είναι δυο σκάλες πάνω από τα προηγούμενα δύο και βάζει υποψηφιότητα ως το πιο πολυακουσμένο άλμπουμ της χρονιάς για μένα. Αν και δεν θα έρθουν στην Ελλάδα, με λίγη τύχη, θα τους πετύχω σε μια συναυλία τους. Απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή, θα έλεγα πως το “Here be dragon”, είναι χορταστικό και ο Tobi, έχει κάθε λόγο να ανοίξει ένα καλό μπουκάλι κρασί και να γιορτάσει την επιτυχία του.
9 / 10
ΥΓ1: Η Adrienne Cowen, με τον Felix Bonhke που παίζει τα τύμπανα, αλλά και τον Sascha Paeth, συνεργάζονται στους Sascha Paeth’s MASTER OF CEREMONY.
ΥΓ2: Εκτός από τον Paeth, υπάρχει άλλος ένας συντελεστής των HEAVENS GATE εδώ. Το έκτο τους μέλος και στενός συνεργάτης του κιθαρίστα, ο Miro Rodenberg, στα πλήκτρα και τις ορχήστρες.
Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης