BEST OF 2020 – Η γνώμη των συντακτών του Rock Hard (Μέρος 5 / 1-5 + απογοητεύσεις)

0
161

Φεύγει λοιπόν και το 2020, μια χρονιά που οι πολύ καλοί δίσκοι που ακούσαμε, φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με όλα αυτά που τραβήξαμε παγκοσμίως με την πανδημία του κορονοϊού και όλα τα παρελκόμενα σε επίπεδο υγείας, οικονομίας… Μακράν η χρονιά που παρακαλούσαμε να φύγει και να μην ξανάρθει  περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη…

Στο μουσικό κομμάτι τώρα, τα πράγματα ήταν μάλλον ξεκάθαρα στην κορυφή της λίστας. Το νέο άλμπουμ των PSYCHOTIC WALTZ πλημμύρισε τις λίστες των συντακτών του Rock Hard και πήρε μία εύκολη και άνετη νίκη. Καθαρή δεύτερη θέση για τους NIGHT FLIGHT ORCHESTRA που  οι τελευταίοι τους δίσκοι τερματίζουν πάρα πολύ ψηλά στις λίστες μας, ενώ έκπληξη μου προκάλεσε η τρίτη θέση των PARADISE LOST, που μετά από καιρό έβγαλαν ένα άλμπουμ που άρεσε και στους παλιούς και στους νεότερους οπαδούς τους. Από εκεί και πέρα, το “”H.e.a.t. II” ήταν μακράν το καλύτερο hard rock άλμπουμ της χρονιάς και οι FATES WARNING απέδειξαν ότι έχουν γερό fan base, παρότι δεν έβγαλαν και τον καλύτερο δίσκο της καριέρας τους.

 

Στις απογοητεύσεις, οι BON JOVI τα σάρωσαν όλα, οι CONCEPTION έπαιξαν τον ρόλο των TOOL πέρυσι (δηλαδή ήταν στη 2η θέση των απογοητεύσεων και στη 17η με τα καλύτερα άλμπουμ, κάτι που δείχνει ότι μόνο αδιάφορος δεν πέρασε ο δίσκος τους) και στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν ο οι DEMONS & WIZARDS των Hansi Kursch και Jon Schaffer με τους U.D.O.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε πως θα γίνει η ψηφοφορία των αναγνωστών και θα ακολουθήσουν οι λίστες των συντακτών αλλά και τα Spotify Lists.

Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να θέλουμε να ευχηθούμε για το 2021 εκτός από υγεία και να βρούμε και πάλι τις ζωές μας που μας στέρησε η πανδημία. Να μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε και πάλι τους ανθρώπους που αγαπάμε, να πάμε σε συναυλίες και παντός είδους εκδηλώσεις, να έχουμε τις δουλειές μας, να κάνουμε όλα αυτά που θεωρούσαμε μέχρι πρότινος αυτονόητα… Και μέσα σε όλα αυτά, θα έχουμε και καλές μουσικές, αφού ακόμα και σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα ακούσαμε σπουδαίους δίσκους, που μας έδωσαν –έστω και πρόσκαιρα- μία αχτίδα αισιοδοξίας στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα που είχαμε γύρω μας. Καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλους!

(Ο τρόπος βαθμολόγησης είναι ο εξής: Σε κάθε λίστα ο πρώτος δίσκος παίρνει 20 βαθμούς, ο δεύτερος 19, ο τρίτος 18 κ.ο.κ. Για κάθε επανεμφάνιση σε λίστα, υπάρχει bonus δύο βαθμών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, μετράμε α) ποιος δίσκος υπάρχει σε περισσότερες λίστες και β) ποιος είχε υψηλότερη θέση).

Σάκης Φράγκος

 

5. FATES WARNING – “Long day good night” (144 πόντοι)

«Ο δύσκολος αυτός χρόνος κλείνει υπαινικτικά με το “Long day good night”, εξίσου σοβαρός και απαιτητικός δίσκος αλλά γεμάτος υποσχέσεις για ένα αύριο όπου η μουσική θα είναι πηγή ελπίδας, όταν μια δύσκολη μέρα φτάνει στο τέλος και έχουμε ως αρωγό την ποίηση των FATES WARNING. “

9 / 10 Φίλιππος Φίλης

 

4. H.E.A.T. – “H.e.a.t. II” (201 πόντοι)

«Στην κατάληξη της ακρόασης, ο ακροατής βρίσκεται απέναντι σε μία δισκάρα! Ένα άλμπουμ το οποίο σε λίγα χρόνια θα αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για το ίδιο το συγκρότημα, όσο και για το μουσικό ύφος το οποίο υπηρετεί. Προφανώς και δε θα μπω σε σύγκριση με τις μπάντες της Αμερικής, γιατί αυτές είναι μπολιασμένες με αυτόν τον ήχο και αυτό δε χρίζει ανάλυσης τώρα. Κρατάω το μουσικό κομμάτι και μόνο αυτό. Και εδώ έχουμε μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς! Εύκολα, αβίαστα, χωρίς κόπο!»

8,5 / 10 Ντίνος Γανίτης

 

3. PARADISE LOST – “Obsidian” (216 πόντοι)

«Το “Obsidian” αποτελεί ένα πολυποίκιλο άλμπουμ που στέκει αυτόφωτο στην πλούσια δισκογραφία των PARADISE LOST χωρίς να κουβαλάει εμμονές του παρελθόντος παρότι ακούγεται αρκετά οικείο στο σύνολό του και με τέτοιες κυκλοφορίες καταφέρνουν και συντηρούν την πρωτοκαθεδρία στον ατμοσφαιρικό metal ήχο και ότι αυτό συνεπάγεται.”

8,5 / 10 Κώστας Αλατάς

 

2. THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA – “Aeromantic” (290 πόντοι)

«Οι THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA είναι ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη Γη ενώ ήδη καταστρώνουν τα σχέδια τους για την κατάκτηση του υπόλοιπου μουσικού γαλαξία!»

9 / 10 Σάκης Νίκας

 

1. PSYCHOTIC WALTZ – “The God-shaped void” (327 πόντοι)

«Αν για οποιονδήποτε λόγο οι PSYCHOTIC WALTZ δεν είχαν βρεθεί γραμμένοι στις σελίδες της μουσικής ιστορίας με χρυσά γράμματα, θα βρεθούν τώρα με το νέο τους άλμπουμ. Όχι γιατί είναι καλύτερο ή χειρότερο από τα προηγούμενα, αλλά γιατί επιστεγάζει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι ΜΕΓΑΛΟ συγκρότημα δε γίνεσαι αλλά γεννιέσαι και θα συντρίψουν λογικές τύπου «αδικημένοι» και λοιπά δακρύβρεχτα που λένε πάντα τη μισή αλήθεια. Πολλές μη «αδικημένες» μπάντες, με μεγαλύτερη δημοτικότητα θα πούλαγαν την ψυχή τους στον διάολο για να έχουν αυτό που είχαν, έχουν και θα έχουν οι PSYCHOTIC WALTZ, ότι κι αν θεωρεί ο καθένας ότι είναι αυτό. Κι αυτό δεν μπορεί να τους το πάρει κανείς.»

9 / 10 Άγγελος Κατσούρας

 

 

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ:

 

3. DEMONS & WIZARDS – “III” (18 πόντοι)

«Προσωπικά νιώθω απογοήτευση, γιατί πάντα από αυτούς τους δύο περιμένω περισσότερα. Όμως δεν μπορώ να παραπονεθώ ότι το “III” είναι μια καταστροφή. Κατώτερο των περιστάσεων ναι, κακό όμως, όχι. Σίγουρα ένα μέτριο άλμπουμ που στην δισκογραφία των DEMONS & WIZARDS το οριοθετώ κάτω από το ομώνυμο ντεμπούτο της μπάντας και άνετα αρκετά πιο πάνω από το “Touched by the crimson king”.»

6,5 / 10 Δημήτρης Μπούκης

 

3. U.D.O. – “We are one” (18 πόντοι)

«Στρατηγέ, ξέρεις πόσο πολύ σε αγαπάμε και σε στηρίζουμε. Δεν μας είχες απογοητεύσει ποτέ μέχρι σήμερα. Ναι, κάποιοι δίσκοι δεν ήταν τόσο καλοί, αλλά όχι για πέταμα. Το “We are one” είναι μία μαύρη κηλίδα στο μέχρι πρότινος πεντακάθαρο βιογραφικό σου. Αν ήθελα να ακούσω συμφωνικές ορχήστρες και να ταυτιστώ με οικολογικά μηνύματα, θα έβαζα ξέρω εγώ NIGHTWISH και U2. Όμως, Στρατηγέ, δεν είσαι και ούτε θέλουμε να είσαι Holopainen ή Bono. Το μόνο που θέλουμε είναι τον Udo Dirkschneider που ξέρουμε και αγαπάμε.»

4 / 10 Σάκης Νίκας

 

2. CONCEPTION – “State of deception” (22 πόντοι)

«Επειδή είμαι γκρινιάρης (όχι σαν τον Σαμοΐλη, αλλά είμαι), ξεκινάω με το γεγονός ότι είναι μικρό σε διάρκεια (δύο κομμάτια παραπάνω θα τα ήθελα). Εφτά τραγούδια, σχεδόν 30 λεπτών συνολικά, μία εισαγωγή και μία remastered εκτέλεση του πιο αδύναμου κομματιού του single τους, “Feather moves”, με αφήνει να θέλω να ακούσω περισσότερο.»

8,5 / 10 Σάκης Φράγκος

 

1. BON JOVI – “2020” (28 πόντοι)

«Λείπει η ένταση, το πάθος και η δίψα. Σε ένα άλμπουμ που θα ταίριαζε περισσότερο να κυκλοφορήσει ως solo του Jon Bon Jovi, μόλις το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος δίχως συνθετική συμμετοχή άλλων μελών και το πρώτο μόνο με τον ηγέτη τους στο εξώφυλλο, οι BON JOVI παραμένουν άνευροι, ίσως και μουσικά μπερδεμένοι, με λιγότερα rock χαρακτηριστικά από ποτέ.»

5 / 10 Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here